Piet den Boer wordt Mechels G-sportambassadeur

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Piet den Boer is niet alleen een haast legendarische voetbalheld die op de Mechelse groene zoden geschiedenis schreef.  Hij is ook een uiterst sympathieke kerel mét een groot hart.  Al lang zet hij zich ondermeer in voor sporters met beperkingen.  Heel gedreven is hij hier mee bezig.   In 2015 bracht hij een boek uit: 'Sporthelden met een beperking', waarin G-sporthelden werden geportretteerd. (uitgegegeven door Sportfonds).  Als ambassadeur van de Special Olympics, de Football Kick-Off, G-hockey, met het aanvaarden van het Peterschap Mieke Vervoort, en zijn engagement bij de Foundation Mechelen toonde hij al zijn bewogenheid.  Piet ontwikkelde eveneens een samenwerkingsverband met het G-sportfonds van onze provincie.  Betrokken was hij ook al bij 'Sterren op de Grasmat' en het Benefietconcer voor de Foundation in de Sint-Romboutskathedraal.  Uit empathie én een passie voor de sport.  Het is dus niet verwonderlijk dat onze stad in Piet dé geknipte persoon zag om de komende drie jaar als G-sport-ambassadeur deze bijzondere tak in het sportaanbod een boost te geven.  Een inclusief beleid dat open staat voor alle sporters is hét speerpunt van het te voeren beleid.  Sporten zorgt immers ook voor een grote verbondenheid tussen mensen.

 

                                                 

 

Abdrahman Labsir, schepen van sport:

 

Met het promoten van G-sport willen we in de eerste plaats het aanbod voor personen met een beperking verruimen.  Hierbij hebben we zowel aandacht voor 'inclusief sporten' (sporten voor mensen met en zonder beperking) als 'exclusief sporten' waarbij mensen met een beperking apart kunnen sporten binnen de club.  Vandaag is G-sport helaas ook nog te vaak niet bekend bij het grote publiek.  Daarom willen we de Mechelaars informeren en sensibiliseren rond dit thema.

 

                                                 

 

Dit bevestigt Alexander Vandersmissen, als schepen bevoegd voor beleid voor personen met een beperking.  Concreet wordt onderzocht hoe men samen met Piet de mogelijkhede het fitnessaanbod toegankelijker kan maken voor personen met een beperking.

In Mechelen zijn zowat 250 G-sporters actief.  Bij KV-Mechelen gaat het bijvoorbeeld om een 100-tal sporters.

Boegbeeld van dit beleid wordt Piet den Boer.  En...hij heeft er zin in.  Met zijn ambitie en het netwerk dat hij in de voorbije jaren wist op te bouwen, kon men geen beter ambassadeur aantrekken. Hij beseft maar al te goed dat iedereen niet het geluk heeft op te kunnen sporten.  Daarom wil hij zich inzetten om iedereen het plezier om een sport te kunnen beoefenen te gunnen.

Zo vertelde Piet het bij de voorstelling van zijn boek enkele jaren geleden:

 

 

...Want vergeet niet: men kijkt te vaak naar de beperking van de sportheld.  Slechtziend?  Doof?  Syndroom van Down?  Prothese?  Zelden ontdekt men de inzet die zij uitstralen in hun sportbeoefening.  Als we deze beeldvorming een andere draai kunnen geven, dan mogen mogen we ons uitgangspunt geslaagd noemen. 

 

(evaluatievergadering Foundation Mechelen.  Stadhuis 2012)

(Belgian Homeless Cup.  2012)

(met zijn vriend Jan Simons van Lamot deelt hij dezelfde sociale bewogenheid)

(Kerst-en Nieuwjaarsconcert Foundation Mechelen.  Sint-Romboutskathedraal 2015)