Mechels zilver in het DIVA in Antwerpen

met categorie:  

In 2018 opende in Antwerpen DIVA haar deuren. Diva, Home of Diamonds, wil 500 jaar Antwerpse diamantgeschiedenis tonen. Maar er is ook plaats voor meer en andere kostbaarheden zoals zilver en goud.

Tussen de vele juwelen kan je nu ook in de zes kamers ook mooi tafelzilver bewonderen. En tussen deze stukken - veelal van (grote) ateliers uit Brussel, Antwerpen of Gent - zitten ook enkele Mechelse pareltjes, waaronder één absoluut topstuk.

Wonderkamer

Zo hangen er in de "wonderkamer" twee Mechelse juwelen, ooit 'geschonken' aan Onze-Lieve-Vrouw. Deze hangers werden vaak op kussens of in kaders genaaid en vervolgens tijdens de processie samen met een Mariabeeld rondgedragen.

Een hangertje (foto links) stelt een zgn Vlaams Hart met trofeebekroning voor, en heeft roosgeslepen diamanten. Het werd ontworpen en gemaakt door Dionisius Suerickx tussen 1832 en 1869. Suerickx, geboren in Mechelen, was de zoon van een juwelier uit Broechem. Na zijn opleiding juwelier in Parijs vroeg hij op 8 mei 1847 de toelating om in Antwerpen zijn meesterteken te deponeren (zijnde een 'zwaardje in uitgesneden omlijsting'). In de loop van 1948 verhuisde hij naar Mechelen en laat er zijn meesterteken registeren. (voor detailfoto's en meer info: http://www.divaantwerp.be/nl/collection/zoek-in-de-collectie/s75182/search/general:vlaams-hart-mechelen-2651572#0

(foto DIVA)

Het tweede Mechelse exemplaar is een gouden kruishanger. Dit is uitgewerkt met filigraan en werd gemaakt door de Mechelse zilversmid Charles Denys in 1770. Denys werd circa 12730-1731 geboren in Menen maar behaalde zijn meestertitel in Mechelen in 1762. Zijn merkteken was een 'adelaar in uitgesneden omlijsing'. (meer info: http://www.divaantwerp.be/nl/collection/zoek-in-de-collectie/s201342/search/general:kruishanger-mechelen)

(foto DIVA)

('adelaar', foto DIVA)

Eetkamer

De eetkamer nodigt je haast uit om mee aan te schuiven aan tafel en je te laten overdonderen door de grote hoeveelheid luxueus tafelzilver. Twee Mechelse terrines verdienen hierbij de aandacht. 

Oorsponkelijk werden terrines gemaakt uit aardewerk (terrine is afgeleid van het Franse terre - aarde). Hierin werden oorspronkelijk gerechten klaargemaakt, later, als de tafelcultuur zich begon te ontwikkeling, werden deze gebruikt om gerechten (zoals soep of een stoofpot) te serveren.

Eén van die stukken is een soepterrine op vier rocaillepootjes met onderschotel, gemaakt door de Mechelse zilversmid Antoon de Raedt in 1765-1766 voor de familie Van Gameren-Lunden. De Raedt is geboren op 8 september 1727, en produceerde tussen 1755 en 1791 (het atelier is stopgezet voor 1799). Hij is overleden op 1 april 1818. (Meer info: http://www.divaantwerp.be/nl/collection/zoek-in-de-collectie/s7577/search/general:terrine-mechelen).

(foto Wim Tiri)

Een absoluut Mechelse topstuk is eveneens een terrine met onderschotel, gemaakt door Hendrickx Johannes Cornelius in 1782, in opdracht van de - eveneens - Mechelse familie De Meester. Cornelius was zilversmid in Mechelen tussen ca. 1760 en 1799 en stamvader van meerdere generaties zilversmeden te Mechelen en Brussel. De terrine is een pronkstuk, het deksel is voorzien van het wapenschild van de familie en enkele muziekinstrumenten (meer info: http://www.divaantwerp.be/nl/collection/zoek-in-de-collectie/b5126/search/topic:mecenaat-koning-boudewijn-stichting#0)

(foto DIVA)

(foto Wim Tiri)

Uiteraard heeft DIVA meer Mechelse stukken in haar collectie, maar enkele deze drie aangehaalde stukken zijn momenteel te zien in het museum. Op de website van Diva kan je virtueel een kijkje nemen in het depot: http://www.divaantwerp.be/nl/collection/zoek-in-de-collectie, maar uiteraard is een bezoek aan het museum altijd een beter en een aanrader. 

 

http://divaantwerp.be