Maanrock 2019, dag 2: gitaren veroveren Maanrock

Het 'tweede bedrijf' van de Mechelen Blogt-verslaggeving over Maarock 2019, begint op zaterdag 24 augustus 2019 aan het Groot Podium. Traditiegetrouw is deze dag de 'rockdag' op de Grote Markt.

Aan het Feest Podium konden de beentjes gestrekt worden met o.a. Lady S, Dave Lambert en Tocadisco. Op de Koer verzorgen o.a. de Lunar dj's en Betonkust de dancevibes.

Maar laten we beginnen bij het begin ...

De winnaar van de MaanrockRally editie 2018 mocht op deze zomerse zaterdag het Groot Podium openen. Vorig jaar ging P.∆.N.T.H.E.R., het geesteskind van producer en multi-instrumentalist Fab DuBard met het goud aan de haal. Een jaar later staat hij met dezelfde drummer (Marek Mosensk) maar met een andere zangeres (Stien Bovijn) op het podium.

Sauvage brengt nog steeds synthpop, die soms naar wat darkwave neigt. Een groepje ‘from Belgium’ om in het oog te houden.

Flip Kowlier is niet voor één gat te vangen: rap (met het onvolprezen ‘t Hof Van Commerce), rock (met My Velma, samen met Jan Leyers), nederlandstalig en reggae (als hemzelve), maar zijn funky kantje laat hij helemaal loos gaan, samen met Jeffrey Bearelle en Peter Lesage, als Ertebrekers.

Een perfecte match op deze zwoele en zweterige zaterdag op Maanrock. ‘De Zji’, ‘Eva Mendes’, ‘Paranoia’ … het ging er in als zoete koek. Maanrock genoot, met als kers op de taart een fijne soultrain, met Jeffrey op kop!

 

Wat zit er toch in die Kempische bodem dat de harde gitaren zo goed doet gedijen? Garagerock is terug springlevend en verovert vanuit de Stille Kempen de rest van de wereld … met Equal Idiots, Black Leather Jacket en SONS. Opvallend is ook dat deze drie bands een ‘Nieuwe Lichting’-verleden hebben … StuBru als hoeder van de (zware) gitaren in Vlaanderen!

SONS neemt een vliegende start, en neemt nauwelijks de voet van het gaspedaal. Het Antwerpse zootje ongeregeld gierde met gezwinde tred door hun setlist. Nadien héél wat zalig glimlachende gezichten gezien op de Grote Markt … de toekomst is (ook nog altijd) aan de gitaren!

 

Op het Mechels Podium konden we een gezellige opkomst vaststellen voor het lokaal Mechels talent met o.a. Harry Francis, Chloé Van der Vieren en Anneke Geschier, onder het goedkeurend oog van de Concertband Heffen. En dan moest Gunther Neefs nog komen … ‘You never walk alone’.

De indie-rock van Intergalactic Lovers laat ook de harten van het Maanrockpubliek smelten, lang leve de zomer! Het was de laatste show voor een lange afwezigheid van de podia voor Lara Chedraoui en haar kompanen. Let’s end summer with a bang moeten ze gedacht hebben. De Grote Markt was een gewillig slachtoffer en zwaaide de groep luidruchtig uit.

Als het op feestjes bouwen aankomt, dan ben je bij Arsenal aan het goede adres. Steeds weer ontaarden hun concerten in tropische dancefeestjes met invloeden van over de hele wereld, van Afrika tot in Amerika (als het ware).

Een straffe mens die de benen stil kan houden wanneer John Roan & Hendrik Willemyns hun duivels ontbinden. Als dan ook Leonie Gysel en de rest van de band in form zijn, tja dan … wordt er gedanst tot ver voorbij middernacht.

En Mechelen was geen uitzondering in dit geval, met hemelse versies van o.a. ‘Melvin’, ‘Mr. Doorman’, ‘Temul (lie low)’ en ‘Amplify’. En nog was het niet gedaan …

 

Voor alle “zuster en broeders van andere moeders” stond ook dit jaar weer Discobaar A Moeder garant voor een feestuurtje om duimen en vingers bij af te likken.

The Ramones naadloos over laten gaan in ‘I Can't Live in a Living Room’ van Red Zebra, om nadien loos te gaan op ‘Gas Gas’ van Goran Bregovic … het kan allemaal onder het motto: ‘volle gas met de Schele en de Ras’ … PAAAAAAARTYYYY!

 

En dan moest de plekkerigste Maanrock afterparty van ’t stad met ‘Discobaar P(l)ektrut at De Pekton‘ nog beginnen …

'Stevige liekes door schoon miekes!' zoals ze het zelf stellen ...

DJ Foxy Roxy & Teefelien brachten de grootste Pogoklassiekers, DJ Leslita, Katrage & Tamari K gingen de psychedelische toer op en DJ Sofage & Ank the Tank sloten de nacht Funkalicious af with a hint of Barry Whiteness.

En dan vlug naar ons bedje, want dag 3 van Maanrock kwam er al weer snel aan ...