Jazzathome blaast vijftien kaarsjes uit met goedgevulde vierdaagseOp zondag 8 september 2019, regeert de jazzmuziek opnieuw vanuit verschillende woonkamers in de Mechelse binnenstad. Maar deze 15de editie van jazzathome begint eigenlijk al op donderdag 5 september met Jazz in het Brughuis in Muizen, waar het Piet Verbist Trio optreedt, en het gaat op vrijdag en zaterdag verder met Jazz in het Predikeren, de gloednieuwe locatie voor Jazzzolder Mechelen en met Ankerjazz in brouwerij het Anker.

De apotheose wordt dan Jazzathome op zondag waar je uit meer dan 20 gastvrije woonkamers voor drie optredens kunt kiezen. Het thema dit jaar is 'Black & White' – contrasten in de jazz.
 Ooit begonnen als een initiatief van JCI Mechelen, tekent vzw Jazzzolder nu al voor het 15de jaar op rij voor de organisatie van Jazzathome. Ook nu staat een muzikale ontdekkingsreis vanuit veelal historische of/en unieke locaties gegarandeerd, van swing over hardbop tot experimenteel. Een glaasje bier of wijn krijg er gratis bovenbop. Maar het feest begint dus al op donderdag in het Brughuis in Muizen waar het Piet Verbist Trio optreedt. Op Ankerjazz  staat vrijdagavond een optreden van de vermaarde The Basily Gipsy Band (NL) geprogrammeerd, op zaterdag staan het Julie Tassin Trio en het John Snauwaert Quintet met als gaste Lien De Greef (Lady Linn) geprogrammeerd. Op vrijdag, wanneer Ankerjazz plaatsvindt in de brouwerij, speelt in de Mandelazaal van Het Predikheren Baz Trio, winnaar van JazzContestMechelen 2018. Wie dit optreden bijwoont, maakt dan in primeur ook kennis met de nieuwe locatie van Jazzzolder Mechelen. Keuzestress is niet nodig want The Basily Gipsy Band speelt twee sets, dus wie wil kan én Baz Trio in het Predikheren en de gipsy-jazzsensatie op Ankerjazz meepikken.

Jazzathome blaast 15 kaarsjes uit dit jaar, maar Jazzzolder Mechelen doet nog beter met 20 kaarjses. De organisatie werd ondertussen een begrip in de Mechelse jazzwereld en daarbuiten. In die 20 jaar stonden elke 2de en 4de vrijdag van de maand steevast garant voor fijne concerten en evenveel ontdekkingen. Ondertussen worden ook op vele andere locaties in Mechelen jazzconcerten georganiseerd, anno 2019 leeft jazz meer dan ooit in Mechelen, ook de stad van muzikanten zoals percussionisten Chris Joris en Dré Pallemaerts, dwarsfluitist Stefan Bracaval en saxofonist Frank Vaganeé. En bij Jazzzolder Mechelen doen ze lustig verder, vanaf 13 september vanuit De Mandelazaal van Het Predikheren, de nieuwe thuis voor Jazzzolder Mechelen.

De 25 bands die op zondag, tussen 14 en 18 uur spelen zijn Alan Pierre/ Etienne Plumer, Anne Wolf & Theo de Jong duo, Antony Claeys 4tet, Blue Bop Quintet, Choro Malin, Chris Joris Quartet, Chronophone, Cinema Paradiso, Frank Vaganée Trio, Groppe & Martin, Jazz-a-Leo Quartet, Kenturah's Kitchen, Kristen Cornwell Trio, Lucifer Mo' Blues, Muriel D'Ailleurs 4tet, Pierre Anckaert Quartet, Roeland Celis Trio, Scotch, no Soda, Sea Shark Minor, Stefan Bracaval Quartet, The Cream Colored Ponies, The Spielbergs, Tumla, Van Gorp-Van Deun, Vincent Thekal Trio en West.

Een kleurrijk palet met een een veelheid aan stijlen: klassieke jazz, hard bop, swing, wereldmuziek, atmosferische jazz, blues, folk, boogie, swingjazz tot zelfs gospel en country. Daaruit kies je dus 3 bands. Verkeerd kiezen kan haast niet, al valt te begrijpen dat een beetje melomaan alle bands zou willen zien en is kiezen niet een beetje verliezen? Ook nu is er tijd genoeg om van het ene naar het andere optreden te wandelen op zondag.

Terwijl Mechelen zich opmaakt voor Maanrock, met op vrijdagavond JazzContestMechelen 2019, op het Cultuurplein, loopt de ticketverkoop voor Jazzathome op 5, 6, 7 en 8 september als een trein. Aarzel dus niet te lang om je keuzes te maken voor het zondagprogramma en tickets te bestellen voor één van de dagen of voor het hele weekend. Alle informatie over ondermeer bands, tijdschema's en prijzen vind je op www.jazzathome.be of via jazzathome@jazzolder.be.
 

Maar eerst afspraak morgen, bij JazzContestMechelen 2019 op het Cultuurplein?


tekst: ©  mark Van mullem
foto's: 
©  Jazzepoes, ©  jazzathome ©  Mark Van Mullem