"Het gaat om méér dan een blikken doos..."

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Uiteraard wil ze met haar leuke actie flink wat centjes verzamelen voor 'Welcome in Mechelen' - de organisatie die in 2016 werd opgestart door geëngageerde Mechelaars die de handen uit de mouwen willen steken voor asielzoekers, (erkende)vluchtelingen en nieuwkomers om hen op een warme en menswaardige manier te ondersteunen in hun nieuwe (tijdelijke) stad.  Sociaal bewogen als ze is kwam Lieve Daem op het idee om haar verzameling blikken dozen te koop aan te bieden in het toffe authentieke snoepwinkeltje 'Langen Asem' van Jelte Pieter Dijkstra in de Katelijnestraat 12.

Maar het gaat om méér!  Het verhaal van de blikken dozen wil mensen triggeren.  Het wil de werking van Welcome in Mechelen bekend(er) maken en misschien doet het Mechelaars bewust worden over het feit dat we het niet zo slecht hebben als we kijken naar het lot van vele vluchtelingen.  Niemand verlaat z'n land voor z'n plezier.  "We hebben een warm bed, een bad, voldoende voedsel en drinkbaar water en hebben niet te maken met oorlogsgeweld. Velen kennen dit geluk niet en vluchten voor dit geweld, voor een veranderend klimaat of om economische redenen..."

Deze namiddag had ik een boeiende babbel met de sympathieke praatwaterval Lieve in het winkeltje van Jelte.  Jelte runt 'Langen Asem' sinds een tweetal jaar.  En hij kan méér dan aardig verstoppen dat hij afkomstig is uit het 'hoge Noorden'.  Je merkt amper een accent.  Tof om te merken hoe Lieve en Jelte mekaar vonden, en hoe ze samen hun schouders zetten onder dit initiatief.  

 

 

Al meer dan twintig jaar woont de uit Merelbeke afkomstige Lieve in Mechelen.  Terugkeren naar het Gentse is niet aan de orde.  Om redenen van haar werk verhuisde ze ooit naar onze Dijlestad die zo centraal ligt tussen steden als Antwerpen en Brussel.  "Ooit voelde ik me hier een 'blanke migrant' "zegt ze. Nu wil ze hier niet meer weg.  Ze woont hier erg graag met haar gezin en zegt dat ze hier wil sterven.  Maar daar mag ze van mij nog wel effe mee wachten hoor...  Lieve vertelt me dat ze na al die jaren toch wel wat zicht heeft gekregen op de sociale kaart van deze stad...

 

Ik kom uit een groot, sociaal ambitieus gezin waar iedereen zich tot de dag van vandaag actief inzet voor de wereld, voor goede doelen en tegen sociale en politieke ongelijkheid, voor mensenrechten, en zorg draagt voor de maatschappij.  Teveel om op te noemen.  Het zit in elke vezel van ons hart en ons hoofd.  We waren lid van Servas international en kregen thuis zowat de halve wereld over de vloer.  Dit heeft ertoe bijgedragen dat ik zo opgegroeid ben...

 

Servas international is een platform voor het regelen van homestays; gastheren mogen geen kosten inbrengen voor accomodatie.  Het ontstond na de Tweede Wereldoorlog en wou de sociale cohesie tussen mensen hiermee bevorderen.  Het scherpte bij Lieve de interesse in verschillende culturen aan.  Daar ligt de basis - daar in dit open gezin...  In haar eigen Mechelse straat is ze goed bevriend met een Iraaks gezin.  "Ik ben dan ook een spontane en impulsieve madam."   Contacten werden gelegd en de deur ging letterlijk en figuurlijk voor haar open.  '"Mooi om te zien hoe mensen uit het Zuiden of Midden-Oosten zo gastvrij zijn..."

Beroepshalve werkte Lieve ondermeer met kansarme jongeren in Brussel en Antwerpen, maar ook met daklozen...

 

De vluchtelingencrisis heeft me ontzettend hard geraakt.  Ik voel me dan ook een wereldburger - zowel mentaal als emotioneel.  Ik lag er vaak wakker van.  Zeker als ik de schrijnende toestanden zag in het vluchtelingenkamp in Calais.  Zélf ben ik daar nooit geweest.  Dat zou voor mij té confronterend geweest zijn, maar ik wou me wel voor deze mensen inzetten.  Met Kris Bauwens van de Kringwinkel in Mechelen had ik een goed gesprek.  We vulden een wagen met materiaal van de Kringwinkel, met tenten, met dekens, slaapzakken.... Met Kris deelde ik een aantal interesses, zoals transitie en deeleconomie.  We begrepen mekaar goed.  Op de terreinen van Tomorrowland verzamelden we met vrijwilligers achtergebleven materiaal.  Het werd proper gemaakt, kleine herstellingen uitgevoerd... En deze dingen werden dan gebracht bij de vluchtelingen in het Maximiliaanpark in Brussel.

 

En toen was er plots het idee van de blikken dozen.  Lieve had er in de loop van een aantal jaren een groot aantal bij mekaar verzameld.  Soms kocht ze er op rommelmarkten, en een aantal kreeg ze cadeau.  Maar op een bepaald moment vroeg ze zich af welke 'meerwaarde' deze verzameling gaf aan haar leven...

Toevallig komt ze voorbij de winkel van Jelte en ziet daar eveneens een bonte verzameling blikken dozen staan.  Jelte vertelt me dat ze puur dienen als decoratie of om de etalage 'aan te kleden'.  Ze werden dus niet verkocht.  Maar ergens was het verzamelen van dozen ook een beetje een passie geworden...

Tussen Lieve en Jelte klikte het van meetaf.  Jelte is dan ook een sociaal bewogen 'groene' jongen die duurzaamheid belangrijk vindt en terloops vertelt dat hij nog een voedselteam zou willen opstarten (dus: wie hier eveneens zin in heeft, weet dat hij hem mag contacteren!)

 

 

De blikken dozen van Lieve - in alle mogelijke prijsklasse - staan nu mooi te wezen in de vitrine.  Ze zijn te koop.  En zo je wenst kan je ze eveneens laten vullen met snoepgoed uit de winkel.  De opbrengst van de dozen gaat integraal naar de werking van Welcome in Mechelen, die met dit geld leuke activiteiten kan organiseren voor de mensen waar ze zich voor inzetten.

 

 

De verkoop loopt vlot. Elke dag gaan er wel een tweetal dozen over de toonbank.  Er staan nog héél wat leuke exemplaren tussen.  Je moet beslist maar eens een kijkje gaan nemen!  Toffe hebbedingen!  En je steunt meteen een goed doel.

 

 

Je kan natuurlijk ook een vrije bijdrage doen voor Welcome in Mechelen.

rek.nr: BE 10 0004 4775 2404

www.vluchtelingenwerk.be/vrijwilligersgroep/welcomeinmechelen

 

 

Het werd een gezellig onderonsje daar in 'Langen Asem'.  Het kan ook moeilijk anders met twee zulke sympathieke mensen.  De winkel is sowieso een heerlijk nostalgisch plekje.  In het pand was vroeger 'Kostuum en Karamel' gevestigd - de zaak van de vriend van Jelte.  Maar omdat de locatie te klein werd, verhuisde deze naar het Berthoudersplein.  Het pand kwam dus leeg te staan, en Jelte die verklapt dat hij altijd al een enorme snoeper was - zag er wel wat in om hier dit winkeltje op te starten.  Zijn job in het onderwijs in Herentals hield hij hiermee voor bekeken. 

Ik zie de schabben, dozen en glazen bokalen vol aanlokkelijk snoepgoed...  Ik kijk bewonderend naar de meer dan vijftig jaar oude vintage-toog...  Ik zie de  heerlijk-ouderwetse winkelpui....  Dit pand is echt een meerwaarde voor de Katelijnestraat...

 

www.langenasem.be

 

 

En in die prachtige vitrine staat nu ook de bonte verzameling blikken dozen van Lieve te blinken.  Maar eens een ommetje, en laat je verleiden...  DOEN!