Traag naar de Hemel

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Drie jaar geleden was ik bij hen te gast voor wat een méér dan aangename babbel zou worden.  Toen waren ze nog met vier: de zusters Bernadette, Norberta, Benedicte en Cecilia.  Cecilia, de oudste van het kwartet, die toen al 91 lentes telde, is ondertussen overleden.  Ooit was dit een grote en bloeiende kloosterorde.  Nu blijven ze nog met drie over. De laatste der Mohikanen.  Zuster Norberta, 78 jaar, en de jongste, grapte toen nog: "Wie van ons zal hier het licht uitdoen?". 

Goeie herinneringen heb ik aan deze verrassende en bijzondere ontmoeting in hun klooster in de Voochtstraat, waar deze zusters Norbertienen wonen in een nu grotendeels leeg pand, met historische kapel die aan restauratie toe is en een grote tuin grenzend aan de Bleekstraat.  Het klooster herbergt vele herinneringen.  Hier voel je het voorgoed voorbij verleden.  Maar ook was niet alles wat het lijkt.  Je zou deze nu bejaarde zusters gemakkelijk kunnen typeren als wereldvreemde vrouwen - vroom anachronistisch  met deze huidige tijd - wat verbitterd om wat verloren is gegaan.  Niets is minder waard.  Ik was verbaasd over hun optimisme en hun levenskracht.  Ik zag hen als vier kranige, steeds hard gewerkte zusters, die trouw op post bleven en praatten over hun roeping, hun werk en hun dagelijkse bezigheden.

Voorbije maand december maakten ze nog wel iets héél bijzonder mee!  Toen streek een achtkoppige Nederlandse filmploeg neer in het klooster, en niet minder dan een dag of tien verbleven ze bij de zusters.  Men was hen op het spoor gekomen na het lezen van mijn interview en men nam met de zusters contact op.  Het contrast kon niet groter zijn: drie oude zusters en een trits jong geweld uit de Grachtenstad - studenten van de Film & TV-academie, onderdeel van de de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.  Ze draaiden er een film van een halfuurtje in het kader van hun afstuderen.  Dit gebeurde in coproductie met de EO.  Nu, zondag 4 augustus, komt deze film onder de titel 'Traag naar de Hemel' op het kleine scherm...

 

Zeker afstemmen dus op NP03 om 23u15.

 

De filmploeg verbleef dus een hele poos in het klooster, en dat werd voor beide partijen een wel heel aparte maar toffe ervaring. 

De studenten maakten er de Kerstviering mee in hun kleine kapel en ze woonden en leefden er samen met de zusters. Ze dronken met hen een biertje tijdens de lunch, keken mee naar hun favoriete soaps, filmden terwijl ze in de bijbel lazen, hun Kerststal klaarzetten, hun vrienden en familie ontvingen... En op Oudjaar keken ze samen naar het vuurwerk en proostten ze op het Nieuwe jaar...

De regie was in de handen van Marlies Smeenge.

De documentaire is het gereduceerde resultaat van niet minder dan 20 uren en 28 minuten opnames.

Er werd gefilmd met respect, maar de humor is nooit ver weg.  Zo registreert de camera ook de 'verdommes' van een zuster die wat problemen heeft met het lijmen van de arm van het 'gewonde' Jezuskind dat in de stal moet komen te liggen, of hun dollende hondje Skippy...

De zusters waren opgetogen met dit voor hen wel exclusieve bezoek.   Ze hebben er van genoten.

Nu is de film dus kant en klaar, en zuster Norberta werd in Amsterdam uitgenodigd voor de première op het afstudeerfestival in het Filmmuseum Eye.  Daar ging ze graag op in.  Voor de oudere Bernadette en Norberta was de reis te zwaar (maar de ploeg is in het klooster speciaal voor hen de film komen tonen). Meer dan 300 aanwezigen waren er in de Amsterdamse zaal, en de naar voor geroepen zuster Norberta kreeg een heel warm applaus. De film werd door de critici al erg goed onthaald.  Het werd een onvergetelijke avond...

 

  (foto's: Elsemieke Uijen)

 

Ik verwijs nog graag naar het artikel dat ik toen maakte op Mechelenblogt, en dat later ook verscheen in mijn boek 'Mechelen.Een stad vertelt. Deel 2':

 

www.mechelenblogt.be/2016/07/wie-doet-licht-uit

 

'Wie doet het licht uit?' of 'Traag naar de Hemel': twee portretten van bijzondere Mechelse dames.  Ik ben alvast heel erg benieuwd naar de film, en ga zondag zeker kijken!  De film zal op diverse internationale festivals te zien zijn!

 

trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=jyBObZN4WFk

 

Je kan 'Traag naar de Hemel' ook volgen op Facebook.

 

(foto: Jan Smets .de zusters Bernadette en Norberta, Benedicte en de ondertussen in augustus 2018 overleden Cecilia)

(foto: EO)