Springen voor zuiver water

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Iedereen die zich de inktzwarte, vaak stinkende Dijle herinnert, merkt ook wel op dat de toestand van deze waterloop zichtbaar verbeterde.  We mogen hier vrij positief over zijn.  In vergelijking met vele andere rivieren in ons landje doet de Dijle het lang niet zo slecht en mogen we spreken over een 'matige waterkwaliteit'.  En toch mogen we nu niet op onze lauweren rusten.  We zijn er heus niet.  Het kan allemaal nog véél beter.  Wetende dat geen enkele van onze rivieren de vooropgestelde Europese norm weet te behalen, moet het besef er zijn dat er nog flink wat werk aan de winkel is.  Daarom werd er vandaag ter hoogte van de Haverwerf in de Dijle gesprongen.  De Big Jump kan tellen als sensibilisatie-actie.  Bij deze jaarlijkse happening wordt er aandacht voor zuiver water gevraagd.  De organisatie berust bij Natuurpunt.  Voor de 14de keer reeds gaat deze Big Jump door. In meer dan twintig landen en op diverse plekken in ons land.   In Mechelen was het geleden van 2015 dat er aan meegedaan werd.  Vandaag werd de draad weer opgenomen.  En ondanks het feit dat het een redelijk onderkoelde zomerdag was, waren er toch heel wat moedige zwemmers opgedaagd.  Het startschot om 15u10 werd gegeven door de Bellemadam die als eerste het water indook, waarna jong en oud al plensend volgde.

 

 

Tal van toeschouwers hadden zich verzameld op de Van Beethovenbrug, de terrassen en de oevers van Haverwerf en Vismarkt voor deze 7de Mechelse editie om de honderdtal 'jumpers' aan de slag te zien gaan.

Die aandacht is belangrijk.  Natuurpunt is hier blij om.  Het is nodig dat iedereen zijn bijdrage levert voor het verbeteren van de waterkwaliteit.  Het is een strijd die blijvend moet gevoerd worden.  Aan de beleidsmakers moet duidelijk gemaakt worden dat men moet samenwerken mét de natuur in plaats van tégen de natuur.  Als individu kunnen we ons steentje bijdragen, maar dat dient ook de industrie, de landbouw, enz. te doen...  Zeker in tijden van een veranderend klimaat is dit levensnoodzakelijk.

Propere rivieren zijn geen luxueuze hebbedingetjes, maar zijn essentieel! 

Zonder gezonde rivieren geen water, en zonder water geen leven!

Vandaag wordt al 84 procent van het huishoudelijk afvalwater gezuiverd, wat neerkomt op zo'n 2 miljard liter per dag.  Het effect op de Vlaamse waterlopen is duidelijk zichtbaar en dat merk je aan de heropleving van verschillende vissorten en waterdieren.

Ook wandelaars, fietsers, kanovaarders en vissers ervaren dit. Dit dankzij de inspanningen van Aquafin, de Vlaamse afvalwaterzuiveraar die een partner is van Big Jump.

 

 

Maar zoals ik al eerder aangaf: we zijn er nog niet. 

Om onze rivieren helemaal proper, gezond en natuurlijk te maken en te blijven beschermen, zijn nog extra inspanningen nodig.  Nadat Vlaanderen de eerste deadline in 2015 miste, gaf Europa ons uitstel tot ten allerlaatste 2027 om onze rivieren terug te herstellen naar een goede ecologische toestand.

Mechelen telt tal van beken en riviertjes naast de Dijle.  Ook zijn hier heel wat overstomingsgebieden gekomen door het Sigmaplan.  Als ons water van slechte kwalitiet is, is dat ook nefast voor deze gebieden.

Met de actie van vandaag wil GoodPlanet Belgium, coördinator van Big Jump in ons land, aandacht voor de waterkwaliteit dan ook hoog op de agenda houden.

De afgelopen jaren heeft Aquafin z'n best gedaan om de waterkwaliteit van onze Dijle te verbeteren ter hoogte van onze stad.  De laatste grote verbindingsriolering in het zuiveringsgebied tussen Hever en Muizen werd uitgevoerd in 2017. 

In de toekomst zal Aquafin vooral de bestaande infrastructuur renoveren en werkzaamheden uitvoeren om het afvalwater van het regenwater te scheiden, zodat de waterzuiveringsinstallatie nog beter kan functioneren.

Door de capaciteitsvergroting van de installatie van Mechelen-Noord in 2003, maar ook dankzij de opening van vier nieuwe zuiveringsintallaties tussen Leuven en Mechelen (Boortmeerbeek, Bonheiden, Kampenhout en Steenokkerzeel-Noord) is de waterkwaliteit in de Dijle de afgelopen tien jaar stelselmatig verbeterd.  Ook de verbeterde kwaliteit van de Demer, die ter hoogte van Werchter met de Dijle samenvloeit, heeft een positieve invloed.

 

 

De waterkwaliteit is vandaag een heel pak beter dan in de jaren '90.  Ook met de vissen is het beter gesteld dan tien jaar geleden.  In 2003 was er nog geen vis te bespeuren in onze Dijle, maar tegenwoordig kunnen vissers toch een mooie buit binnenhalen.  De bruinvis wordt regelmatig aangetroffen en in het waterrijke gebied duiken ook weer bevers en otters op.

De Big Jump gaf vandaag weerom een sterk signaal!

Bravo voor de dapperen die het water indoken.  Bravo ook voor de Mechelse brandweer die de voorbije dagen heel wat rommel uit het water haalde.  Wat natuurlijk van groot belang was voor de zwemmers.

 

 

 

 

(niet toegelaten en natuurlijk ook niet erg veilig is het wat deze enkeling probeerde vanop de Van Beethovenbrug...  Maar spectaculair was het wel...  Gelukkig hielden de anderen zich wel aan de veiligheidsvoorschriften...)