De Bleukensweide: mooi stukje Mechelse natuur

met categorie:  

(foto's: J. Smets)

Rondom onze stad liggen aardig wat mooie grote en kleinere natuurgebieden - een aaneenschakeling van waardevolle groene oases.  Heerlijk om er te wandelen of langs te fietsen.  Een heel fotogeniek gebied vind ik zelf deze Bleukensweide, een laaggelegen weiland langs de Molenbeekstraat in Leest, in een bocht van de Zenne - op een boogscheut van de grens met dat andere Mechelse dorp, Heffen.

 

Dit gebied dat ongeveer een 5 ha groot is, is eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Langs de ene kant grenst het dus aan de Zenne, en langs de andere kant wordt het begrensd door een bebost perceel.  Het ligt ten noordoosten van de dorpskern van Leest.

De Bleukensweide is eigenlijk een historisch beemdenlandschap waar Molenbeek en Zenne samenvloeien.  Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft dit gebied opnieuw in ere hersteld - helemaal in haar historische context.

Het is een overstromingsgebied dat het teveel aan water bij hevige regenval opvangt.  In de winter is het een natuurlijke ijspiste.  Het ondiepe water bevriest er snel en daardoor is het een veilige schaatspiste.  In de zomer strijken er tal van watervogels neer.

De Bleukenssweide heeft ook een picknickzone.

Je moet er beslist eens een kijkje gaan nemen als je in de buurt bent of er toevallig langsfietst.  Een leuke tip voor een vakantiedag misschien?

Zo mooi kan onze stad in haar groene rand zijn... 

 

(en achter de Zenne doemen dan de contouren op van de Heffense Sint-Amanduskerk.   Een idyllisch plaatje op een boogscheut van de stad...)