Barbie, 60 jaar modemuze

met categorie:  
"DOEN" niet te missen in het speelgoedmuseum!

Dat er een Barbie-tentoonstelling is in het Speelgoedmuseum heeft nu wel iedereen gelezen. Toch niet? wél Barbie viert feest, ze is 60 jaar geworden. Naar aanleiding hiervan staat er in het museum een speciale Barbie-tentoonstelling: "Barbie, 60 jaar modemuze". Die geeft je een mooie tijdlijn van 60 jaar  mode-geschiedenis met Barbie, herself, in de hoofdrol. De samenwerking met het Modemuseum van Hasselt geeft hier nog een extra dimensie aan. Ik ga hier niet de geschiedenis beschrijven, dat hebben jullie waarschijnlijk al gelezen. En indien niet, nog een extra reden om een bezoekje te brengen aan Barbie.
 
(foto's: Linda Van der Auwera)
 
 
 
 

Barbie is een goedgekende pop, ook ik heb er vroeger vaak mee gespeeld. Allerlei situaties spelend, maar vooral aan- en uitkleden, haar kammen... En ja, ook mijn mama maakte af en toe Barbiekleedjes: genaaid of in wol. Wat ik me herinner is dat we lang geen Ken hadden, ik kan men niet meer herinneren of dat een speciale reden had, maar ik herinner het me wel. Veel meubeltjes hadden we niet, maar dat was geen enkel probleem, onze fantasie was groot genoeg. Als ik nu zie hoeveel atttributen er bestaan... ongelooflijk. Ook in de tentoonstelling "Barbie, 60 jaar modemuze" ligt de klemtoon op Barbie zelf. Hier en daar zijn attributen toegevoegd, maar heel weinig. En uiteraard véél aandacht voor haar outfits!
 
 
 
 
Hier wil ik wel iets schrijven over hoe Barbie te beleven deze zomer. Zelf kreeg ik op de nocturne al een voorsmaakje.
Er was op dat moment ook een workshop om een eigen Barbie-zak te maken. Deze had heel veel succes, en maakte de avond door de creatieve toets plots veel leuker, naar mijn mening. Het was er zelfs aanschuiven. Ik zag al heel mooie exemplaren en was eerst wat terughoudend. Ik kan wel naaien, maar voor Barbie is dat zo klein en fijn... Met de nodige aanmoeding heb ik toch een poging gewaagd en ben ik nu de fiere bezitter van een self-made Barbie-zak.

De titel van de tentoonstelling zegt het al: "Barbie als mode-muze". En wat is er leuker dan je eigen fantasie te gebruiken, je eigen Barbie-kleedje te mogen ontwerpen én maken.  De data en verdere info zijn uiteraard terug te vinden op de site van het Speelgoedmuseum. Ik geef er hier al enkele door:
*naaiworkshop: dress your dolls op 18/7 en 8 en 29/8
*pimp een Barbie: outfit met textielstiften: 4, en 25/7 en 15/8
*aankleedpopjes maken 11/7 en 22/8
 
 
 
 
 
 
Verzamelaar Els Schouten kan je boeken voor een lezing over de geschiedenis van Barbie. Op aanvraag kan je met haar ook een workshop boeken om Barbie-kledij te maken met verschillende speelse en creatieve opdrachten. Het is mede dankzij deze dame dat de allereerste Barbie, met gaatjes in de voeten, in de tentoonstelling staat. Ze werd speciaal voor deze tentoonstelling even uitgeleend.
Wie weet zijn de kids zo aangestoken door de Barbie-microbe dat ze ook thuis echt aan de slag willen gaan. Dan haal ik hier graag de quote van Daisy Limpens, een van de ontwerpers van Barbie-kleding aan,: "Voor wie wil starten: ga het gewoon doen! Alle begin is moeilijk en er gaat écht wel wat mis. Laat je daardoor niet weerhouden en ga door. Het plezier en de weg ernaartoe is veel belangrijker dan het eindresultaat." Je kan ook ontwerpen maken uit eigen fantasie of gebaseerd op patronen speciaal ontworpen voor Barbie.
 
Doorheen de tentoonstelling zijn er ook actieve hoekjes:
*in het deel van de jaren '70 kan je jezelf omtoveren tot een fleurige hippie met spullen uit de verkleedkoffer
* "We can do anything"-memory met de vele beroepen van Barbie uit de jaren '80. Barbie heeft een volle carière tot zelfs astronaute...
*je kan in de blacklight-box gaan staan en je fluo-accesoires laten oplichten.
*ontwerp een moodbord voor je eigen collectie. Voel de verschillende stoffen en beslis welke jij in je kledinglijn wil gebruiken.
 
 
 
 
In de zijlijn voeg ik er even aan toe dat er deze zomer ook 2 vaste activiteiten per week zijn.
Elke dinsdagnamiddag kan je het volksspelenparcours spelen. En elke vrijdagnamiddag halen ze de leukste gezelschapsspelen boven. Bij interesse kan je zeker nog eens rondneuzen op hun pagina. Vergeet ook niet dat hun Lego-tentoonstelling verlengd is en ook nog steeds open is.
 
 
 
 
 
Voor de echte fans is het leuk om weten dat vanaf september ook Barbie-verjaardagsfeestjes mogelijk zijn;
Een unieke rondleiding boeken in de Barbie tentoonstelling is ook mogelijk voor scholen of andere groepen.
Zoals elke vakantie zijn er natuurlijk ook de zoektochten doorheen het museum.
 

In elk geval: Barbie blijft me imponeren en ik was zeer onder de indruk van deze mooie tentoonstelling. Een échte aanrader volgens mij, en absoluut niet saai!