Zongedroogd genieten op Global Fiesta

met categorie:  

vzw Vuurwerk brengt culturen samen op Global Fiesta

Global Fiesta, is zondag van start gegaan onder een blakende zomerzon. De Mahatma Gandhiwijk in Mechelen-Zuid maakte zich op voor een kleurrijk festival. De timing van de eerste aangekondigde hittegolf kon niet beter. Barbecue, percussie workshops, springkastelen, … en vooral veel drinken, was de boodschap bij temperaturen van 30 graden.

Global Fiesta in Mechelen

Global Fiesta georganiseerd door vzw Vuurwerk heeft er al heel wat edities opzitten. Het multicultureel wijkfeest blijft groeien en trekt ieder jaar meer bezoekers. Bedoeling van de initiatiefnemers is mensen van diverse culturen samenbrengen, en dat wordt door heel wat Mechelaars gesmaakt.

“Ik ben heel gelukkig“ vertelt een enthousiaste Eva Meyer van vzw Vuurwerk. “Het is prachtig weer, toffe organisatie, veel sfeer en het is allemaal vlot verlopen”. De vzw Vuurwerk is een team plaatselijke vrijwilligers die met veel passie zich dagelijks inzetten om het samenleven in de buurt van Tervuursesteenweg te bevorderen. “We proberen dat te doen met heel wat initiatieven zoals in de winter de vuurwandeling en nu Global Fiesta. Dit doen we samen met o.a Den Abeel en J@M ”.

vzw Vuurwerk

Her en der waar ik langskom hoor ik bij vele verenigingen en organisaties dat het vinden van de onontbeerlijke vrijwilligers niet zo eenvoudig meer is. En toch hoor ik hier positieve klanken “Het is altijd een uitdaging, maar ik blijf toch wel verbaasd hoeveel mensen graag iets willen doen voor de wijk. Eigenlijk komen er op het moment dat we beslissen om iets te organiseren, heel wat goede ideeën en energie naar boven. Het is echt tof om te zien hoeveel mensen zich inspannen om van deze wijk iets leuk te maken”

Gratis muziekfestival en animatie op Global Fiesta

De organisatie heeft ook dit jaar een uitgebreid programma voor jong en oud op de affiche kunnen plaatsen. Muzikale live optredens van de Koninklijke Mechelse Harmonie, Relay, Ikraaan, Nouha Rannoun, Kestens & Van Gils en als afsluiter Mechels tenor John Reels.Ook heel wat randanimatie is men gaan halen bij Mechelse talenten als Breakdance met Busta Move, Dansparant, … en heel lovende reacties krijg ik te horen bij de aanwezigen over meisjes van het ‘Mechels Dakterras’.

Peter Gusta bracht zijn nieuwste act ‘Rotzooi’ in première op Global Fiesta. Met deze kindershow speciaal afgestemd op kinderen van 2 tot 12 wist Mechelaar Gusta met gekke fratsen heel wat kinderen mee te slepen in de wereld ‘over’ en ‘van’ afval. Voor de mama’s en papa’s had Peter ook nog wat in petto met zijn hoogstaande zweep-techniek en een snuifje vuuracts.

Peter Gusta Straattheater met 'Rotzooi'

Den Deigem deelt mee in de feestvreugde

In de Jozef Verbertstraat zochten vooral ouderen verkoeling onder de parasols van het lokaal Dienstencentrum Den Abeel. Voor dit feestelijk gebeuren had het centrum reeds op de middag de deuren geopend. Uitzonderlijk werd er op deze zondag een lunch klaargemaakt, en een wedstrijd georganiseerd.

Het draaide rond het raden van het aantal ‘suikerklontjes’ die in een voorwerp gedeponeerd waren. Rik en Sara benaderden met 1127 zoete klontjes het dichtst het werkelijke getal van 1250. Aangezien beiden een ‘ex aequo’ hadden moest een onschuldige hand uit het publiek de knoop doorhakken. Rik mocht tenslotte de prijzenmand in ontvangst nemen.

Mensen verbinden is een kerntaak

Global Fiesta houdt goed stand in tijden waar het financieel niet makkelijk is om evenementen te organiseren. “Dit is altijd een strijd, maar onze dank gaat uit naar de Stad Mechelen voor hun logistieke en financiële ondersteuning en de buurthandelaars voor hun sponsoring. Ik hoop echt dat het stadsbestuur merkt dat dit soort initiatieven zo’n deugd doen voor een buurt dat ze met zijn allen kunnen buitenkomen. De financiële ondersteuning hierin is slechts een kleinigheid als je ziet hoe je hier mensen op lange termijn mee kan verbinden“ besluit Eva.

Mijn conclusie. Global Fiesta is er echt in geslaagd om buurtbewoners ongeacht afkomst en huidskleur samen te brengen. Alweer een mooi initiatief van buurtwerkers en bewoners om deze wereld beter te maken.

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen Blogt