Slaagt Mechelen er in wereldrecord frietjes bakken te breken?

met categorie:  

(foto: Jan Smets.  Ng Sauw Tjhoi en Paul Schrijvers)

De eindsprint is ingezet!  En in deze laatste rechte lijn naar vrijdag 21 juni wanneer de recordpoging zal ondernomen worden, zijn Ng Sauw Tjhoi, coördinator van Welcome in Mechelen en woordkunstenaar Paul Schrijvers, op stap om nog méér Maneblussers van welke origine dan ook, warm te maken om mee te doen met dit verbindend internationaal initiatief.  Want het gaat natuurlijk niet zomaar om gewoon maar met velen aan de friteuse te gaan staan.  Neenee: in Mechelen proberen we het wereldrecord te breken om met zoveel mogelijk diverse Mechelaars van alle mogelijke nationaliteiten samen te werken aan dit leuke project.  Het MOET lukken!  Al heel wat Maneblussers zijn nu al wild enthousiast, maar toch: nog steeds wordt gezocht naar inwoners van nationaliteiten die zich nog niet hebben aangemeld...

 

Tjhoi:

 

Al een hele poos hadden we met Welcome in Mechelen (een netwerk van Mechelaars en nieuwkomers die vluchtelingen en nieuwkomers welkom heten en in de mate van onze vrijwilligers-mogelijkheden warmmenselijke activiteiten en support organiseren) het plan opgevat om een verbindend internationaal initiatief te nemen ter gelegenheid van de jaarlijkse UNO World Refugee Day.  Eens te meer is er nu in ons land immers nood aan verbinding en samenwerking.  We stellen ons evenement in dat teken en zetten ons schrap voor deze 'challenge'.

 

Met diverse Mechelaars en organisaties probeert men een wereldrecord te vestigen onder de ronkende titel: 'The city with the most internationally made Belgian Fries'!  

 

 

Vrijdag 21 juni zullen tientallen mensen van diverse origines en nationaliteiten (en natuurlijk ook Belgen) frietjes bakken van 500 kg aardappelen van de beste kwaliteit!  

De Nationale Vereniging van Frituristen (NaVeFri) die het nationaal erfgoed van de 'fritkotcultuur' bewaart, zorgt voor de professionele 'eerste en tweede bak'.

De gratis friet met echte mayonaise wordt later op de avond uitgedeeld vanuit een heus frietkraam op de binnenplaats van ons stadhuis.

De eerste pakjes friet worden ergens tussen 18u30 en 19 uur overhandigd aan het Mechels stadsbestuur en gemeenteraad door een 'mystery guest'.

 

 

Na de uitreiking en de vaststelling door de formele telgetuige van het wereldrecord zijn er voor de eerste vijhonderd gelukkigen gratis pakjes friet!  Tijdens de voorbereing van 14 uur tot 18 uur van de 'eerste bak' nodigen we zoveel mogelijk mensen uit om te komen supporteren!  Elke morele steun is welkom!  Want het wordt een 'straffe stoot' om de halve ton aardappelen voor te bereiden!  En we willen zoveel mogelijk leden van de diverse nationaliteiten en origines in onze stad bij elkaar brengen.

 

Tijdens die voorbereiding wordt er randanimatie voorzien, is er een talkshow, zijn er optredens, getuigenissen en vertellingen over 'de aardappel' die oorspronkelijk ook uit een ver land kwam...  En dit door ondermeer woordkunstenaar Paul Schrijvers.

Muzikaal zijn alvast geprogrammeerd:

Encontro Feliz  -Latijns-Amerikaanse liederen door Yvla Berg en Sergio, Braziliaans gitarist.

Simon Daod,  Syrisch-Koerdische electro-pop

Hiphop door Studio ROJM

Benne Bayyfall - Senegalese wereldmuziek

Les Amis de P, het Mechelse koor met 'een hoek af...'

 

Deze verbindende activiteit druist regelrecht in tegen verzuring en racisme en brengt mensen bij elkaar; laat mensen samenwerken over de grenzen van taal, cultuur, religie en land.  En we brengen hulde aan het kleine geelgoud gebakken lekkernijtje dat over de hele wereld sterk gewaardeerd wordt.

 

De organisatoren zijn dringend en erg hoopvol op zoek naar Mechelaars met migratie-achtergrond en vraagt iedereen om mee te zoeken.  Zeker nog op zoek naar Zuid-en Noord-Europese landen zoals Noord-Basken, Zwitsers, Ieren, Esten, Catalanen, Denen, Finnen, Noren, Letten, Fransen, Litouwen, Polen, Zweden, Grieken..., Aziatische landen en landen uit Latijns-en Midden Amerika zoals Chili, Argentinië, Brazilië, Paraguay, Cuba, Costa Rica..

 

Spreek vrienden en buren aan of een toevallige voorbijganger...  Je kan meehelpen om de handen uit de mouwen te steken om samen dit wereldrecord te breken.

 

mail naar:

welcome.in.mechelen@gmail.com

of :  0477-280257

(volg op Facebook en Instagram)

 

 

Dit initiatief wordt breed ondersteund door: Stad Mechelen, Mondiale Raad van Mechelen, Noodopvangcentrum Zwartzustersvest, Steunpunt Asiel en Migratie, Humanistisch Verbond, Dossinkazerne, Vormingplus Mechelen, 'De Grond der Dingen', 'tArsenaal/Lazarus, 11.11.11 Mechelen, Oxfam-Wereldwinkel Mechelen, Hart boven Hard Mechelen, Internationaal Comité, Chaldeeuwse gemeenschap, ROJM, Vereniging voor ontwikkeling en emancipatie van moslims en nog vele anderen (er kunnen er nog aansluiten!)

Het initiatief werd genomen door Welcome in Mechelen naar een origineel idee van vrijwilliger Ali Alani uit Irak.