De navelstreng

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Marleen De Smet van Galerie M in de Kanunnik De Deckerstraat maakt er al langer een erezaak van om Mechelse kunstenaars een verdiend podium te geven.  Zo passeerde al menig bekende - of soms ten onrecht wat vergeten - Maneblusser de revue. Heel binnenkort gaat wel een heel bijzondere expo door in deze prachtige galerie.  Onder de veelbelovende en intrigerende titel 'de navelstreng' stellen niet minder dan zeven Mechelse artiesten ouder én nieuw werk ten toon.  Wie Marleen kent weet dat ze deze tentoonstelling zoals steeds heel minitieus en met veel gevoel voor evenwicht en smaak zal weten op te bouwen. 

De kunstenaars die zullen exposeren zijn 'niet van gisteren'.  Want hoewel ze hun sporen al langer verdienden en in die jaren zestig doorbraken met hun werk, zijn ze buiten de nu vijf jaar geleden overleden 'peetvader van de Vismarkt', Bodo Van de Voorde, nog steeds actief en gepassioneerd aan het werk.  Ooit vonden ze mekaar in de roemruchte Mechelse kroeg 'den Herten Aas' aan de Haverwerf: hét culturele laboratorium van onze stad: ankerplaats voor wereldverbeteraars, dichters, kunstenaars en kabouters.  Hier wilden ze het in hun ogen vermolmde cultuurbeleid van Mechelen wakker schudden.

Die tijd ligt nu al lang achter ons.  1968 is een iconisch jaar geworden: voer voor historici, en meerdere mijmering en nabeschouwing waard.  51 jaar na datum wil deze tentoonstelling nog eens een aantal van deze kunstenaars die die periode van dichtbij  hebben mee-gemaakt, voor het voetlicht brengen.  Want de navelstreng is nog lang niet doorgeknipt.  Allen hadden -  of hebben -  deze kunstenaars een grote liefde voor Mechelen - al werd soms scherp aangevoeld dat deze liefde niet altijd beantwoord werd....

 

Marleen De Smet  had graag vorig jaar een expo rond de kunstenaars van 1968 opgezet, maar door diverse redenen is het er toch niet van gekomen. 

 

 

Geen probleem: zo had ze nu wél de tijd en kans om deze unieke tentoonstelling te organiseren. 

Zelf wil Marleen het rijtje van de 6 geselecteerde artiesten aanvullen.  Marleen wil met een aantal schilderijen, maar vooral met haar glaskunst het werk van deze kunstenaars 'onderstrepen'. 

Het worden nog drukke dagen voor de galeriehoudster die met veel zin voor perfectionisme zich kwijt aan het opzetten van een tentoonstelling.  Overal staan al kunstwerken klaar.  Nog een flink aantal moet worden geleverd.  Zo komt één van de dagen de al zo'n dertig jaar in het Franse Rivesaltes wonende Mechelaar Jean Hellemans, weer naar Mechelen afgezakt met actueel werk.  (Jean zal trouwens in september nog een solo-tentoonstelling krijgen in Galerie M.  Ten gepaste tijde zal hier nog meer info over worden gegeven.)

 

(foto: Jean Hellemans)

 

Willy Van Eeckhout is eveneens nog méér dan actief.  Op de affiche (die trouwens knap ontworpen werd door Pol Lettany) staat een bekend werk van Willy afgedrukt: een palimpsest waarin 'den Herten Aas' centraal staat.  Ook nieuw werk zal van hem te bewonderen vallen.

 

 

Jan De Winter hoeft écht niet te worden voorgesteld.  Jan is dan ook één van de bekendste van zijn generatie.  Velen zijn vertrouwd met zijn werk.  Nu zal je op de expo nog nooit voordien aan het publiek getoonde kunstwerken kunnen ontdekken.  De tekeningen die ik reeds te zien kreeg zijn méér dan de moeite.

 

 

Chris Joris is niet alleen een muzikale duizendpoot en een Mechelse jazz-grootheid.  Ook als beeldend kunstenaar is hij niet van de minste.  Oud en nieuw werk zullen een mooie en boeiende evoltutie laten zien.

 

 

Brice Heyndels is 'de jongeman' in het gezelschap.  Maar besef wel: ook hij is met de navelstreng verbonden met de generatie-van-toen.  Eerder mocht hij ook al exposeren bij Marleen.  Nu zou hem vergeten op deze groepstentoonstelling een zonde zijn...

 

 

Last but not least:  vijf jaar geleden overleed Bodo Van de Voorde.  Hij was eveneens erg veelzijdig.  Cafébaas, muzikant, filosoof en kunstenaar: hij was het allemaal.  Hij kreeg zowaar een heldenstatus.  Een half decenium na zijn heengaan, plannen zijn vrienden een passend herdenkingsfeestje in het Maurus Moreelshuis.  Op 29 en 30 juni is het al Sergeant Bodo's Lonely Hearts Club Band wat de klok slaat!

 

 

Laat dit een mooie aanloop zijn naar de tentoonstelling 'De navelstreng' waar drie werken van Bodo zullen te zien zijn!

 

De expo gaat van start op 15 juni en loopt tot en met 30 juni.

Iedere zaterdag en zondag van 14 uur tot 18 uur en andere dagen op afspraak.

Kanunnik De Deckerstraat 56      +32(0)477 49 11 17

 

Op zondag 16 juni zal er een muzikale omlijsting vijn door het quartet Chris Joris en een ander 'icoon' van de navelstreng-generatie: Sjarel Van den Bergh.

 

 

Finissage op zondagnamiddag 30 juni.

 

'De navelstreng'...  Bij het zoeken naar een passende titel voor de geplande tentoonstelling kwam Marleen uit op een tekening van Jan De Winter: 'de navelstreng'.  Meteen wist ze onder welke noemer ze de expo plaatsen zou...

 

Door een navelstreng zijn deze kunstenaars allemaal met mekaar verbonden.  Hun werk mag beslist gezien worden.  Het is kwalitatief erg sterk.  Helemaal niet banaal.  Hun sporen verdienden ze allemaal al langer.  In Mechelen zijn het grote namen. Al waren ze niet altijd sant in eigen land.   Maar het zou hen onrecht doen hen te bestempelen als 'oudere generatie'.  Ze zijn nog steeds actief en hun werk - hun thema's - zijn nog heel actueel.  Ik noem het graag 'hedendaagse kunst'.  Jawel.  Het kan écht nog gespiegeld worden aan werk van de huidige generatie!

 

 

Als laatste laat ik nog graag Etienne Mylemans aan het woord.  Hij is echt wel het Levende Geheugen van zijn generatie:

 

 

1968 was het jaar van de contestatie, van de kleine revoltes en de grote revoluties, het jaar waarin inspraak werd geëist op alle niveau's; de tijd waarin de jeugd het recht op verandering zou opeisen, onder meer op een vrije seksualiteit,; de tijd van beatniks, van provo's, van hippies, van ongebreidelde creativiteit.  Alles zou veranderen ten goede, voor altijd.  Wij weten inmiddels wel beter.  1968: aan de Haverwerf opent een onooglijk cafeetje in een bouwvallig pand de deuren: Herten Aas, en nomen est omen want Herten Aas is meteen troef.  Onder het welwillend oog van uitbater en bezieler Frans Croes groeit het café uit tot een trefpunt van kunstenaars, muzikanten, dichters, provo's, anarchisten: kortom een zootje ongeregeld, en wat later zou hier ook de kabouterbeweging ontstaan.  Er werden concerten georganiseerd, poëzieavonden, tentoonstellingen en happenings.  Door dit hele gebeuren liep een navelstreng die al de mensen verbond in hun verscheidenheid.  Ook kunst is een navelstreng die mensen verbindt.  Dit wordt ook hier bewezen in Galerie M waar een aantal van die kunstenaars zullen exposeren in hun verscheidenheid...  Laat ons hopen dat die navelstreng ons allemaal zal bijven verbinden...

 

 

gallerymarleendesmet@gmail.com

www.galeriem.be