90 jaar Vrijbroekpark en Rozenfeesten

met categorie:  

Het Vrijbroekpark bestaat 90 jaar, en dat werd door de provincie in de bloemetjes gezet met een swingende editie van de Rozenfeesten. Klokslag 11 uur opende Bellemadam Myriam de feestelijke editie gevolgd met een concert door de Koninklijke Muziekkapel van de Mechelse Politie.

Rozenfeesten plechtig geopend door Bellemadam stad Mechelen
De intussen tot ver buiten onze stadsgrenzen gekende rozenfeesten zijn een ware publiekstrekker. Het thema van dit jaar bracht bezoekers terug naar eind de jaren twintig. De organisatoren hadden voor deze gelegenheid dan ook heel wat animatie voorzien. In Retrolena’s Vintage Salon was het dan ook vroeg in de morgen al een gezellige drukte van bezoekers die zich tot een glamoureuze twenties look lieten transformeren, en daarna op foto mochten vereeuwigen.

Koninklijke Muziekkapel van de Mechelse Politie op RozenfeestenLindyhop in het Park

De jaren twintig dat betekent ook dansen, en dat was buiten de rozen zo’n beetje de rode draad in het verhaal op deze rozenfeesten. Op muziek van Demi-sec en DJ Dr SwingenStein werden de beentjes hier en daar rond de tent getest op hun lenigheid.

Dat Lindyhop stijgt in populariteit kon ik vaststellen op de demonstraties en dansworkshops. Helena Bosseloo wist met haar danspartner oud en jong tot zelfs kinderen met swingende jazzmuziek op de dansvloer te krijgen. Het lijkt allemaal eenvoudig, maar toch vermoed ik dat er een heel deel fysiek bij te pas komt.

Gidsen tonen rozentuinen

De Franse rozentuin is ongetwijfeld de parel van het Vrijbroekpark. Heel wat families met kinderen, grootouders en senioren genoten op de vele zitbanken, of lang uitgestrekt op het grasveld, van een mooie zondag namiddag.

In onze klassieke rozentuin staan ongeveer 12.000 duizend rozen planten, dat zijn om en bij de 125 soorten” vertelt Joeri. Uiteraard is de Franse rozentuin niet de enige die het park rijk is “Inderdaad, we hebben ook nog een educatieve, botanische en mosrozentuin. De mosrozentuin in ons park is met 86 soorten één van de grootste verzamelingen wereldwijd. Wij hebben daar wel lang moeten achter zoeken” (Meer interview binnenkort op YouTube)

Provincie Antwerpen organiseert Rozenfeesten in Vrijbroekpark

Anderen verkozen om meer te weten te komen over rozen, en namen deel aan begeleide wandelingen waar een rozengids alle geheimen prijsgaf. Wie liever individueel informatie vergaarde kon dit bij tal van parkwerkers die speciaal voor de rozenfeesten hun vrije dag kwamen werken, om bezoekers te woord te staan.

Ik nam Billy bij de arm, een parkwerker met Schotse roots. “Rozen houden is niet zo moeilijk. Ze houden alleen niet van natte voeten“ en vertelt verder “Het is daarom dat we nu aan het experimenteren zijn met de rozenperken een beetje te verhogen”. Mooi initiatief ! (Binnenkort vertelt Billy nog veel meer op video)

Rozenpannenkoeken in Vrijbroekpark

Jaarlijks komen duizenden mensen kuieren in ons Mechels Vrijbroekpark. De ene komt de sfeer opsnuiven, de andere komt voor de heerlijke rozenpannenkoeken die door het Vrijbroekpannenkoekenteam met veel passie bereid worden, of komen proeven van een rozenthee of rozenjenever in het High Tea Salon. De echte rozenliefhebbers flaneren op de rozenmarkt. Zij waren op zoek naar advies of aankoop bij tal van standhouders met kennis van zaken

Vergeten eetbare bloemen en kruiden

Tegenover Brasserie ‘t Park werd mijn aandacht getrokken naar de stand van ‘t Coolhof. Deze jonge mensen uit Putte hebben zich toegelegd op het kweken en verkopen van culinaire bloemen en kruiden. In 2016 kleinschalig van start gegaan, is vandaag uitgegroeid tot een 65 are groot veld waar biologische landbouw, duurzaamheid en ecologie hoog in het vaandel staan. Liselot vertelt me dat reeds in het Bourgondische tijdperk in de keuken veelvuldig gebruik gemaakt werd van kruiden en bloemen.

Eetbare bloemen en kruiden van 't Coolhof uit Putte op Rozenfeesten

Mijn vriend heeft opleiding gehad van landwijzer tot bioboer, en daardoor heeft hij interesse gekregen om verder te gaan met eetbare bloemen” Toch mag je niet zomaar alle bloemen en kruiden toevertrouwen aan ons maag- en darmstelsel. “Inderdaad, het is veel opzoekwerk wat kan en wat niet. Elk seizoen ontdekken we nieuwe soorten die we kunnen gebruiken. Het is eigenlijk steeds een avontuur”. (Meer binnenkort op de video)

Kinderen genieten tussen de rozen

De rozenfeesten, is het iets voor kinderen ? Jawel, ook daar weet het voorbereidend team achter de schermen ieder jaar fantastische kinderanimatie tevoorschijn te toveren. Het Catalaanse kunstenaarscollectief Katakrak Company met “L'Animalada” hadden naast een vijver vol kwakende kikkers en padden een interactieve spelinstallatie geïnstalleerd. En het had succes. Heel wat kinderen genoten duidelijk van deze in elkaar geknutselde materialen. Ook ‘Juffertjes in het Groen’ en ‘Straattheater Gusta’ die een passiespel bracht met gekke vogels of kippen, waar zowel jong en oud ten volle van genoten.

Straattheater Gusta met vreemde vogels op Rozenfeesten

Jeffertjes in het Groen op Rozenfeesten Vrijbroekpark

De Rozenfeesten 2019 in het teken van de jaren 20 was zonder twijfel alweer een topevenement met heel wat tevreden bezoekers. Ben ik iets vergeten ? Wellicht wel, maar ik heb het excuus dat er zoveel te beleven en te ontdekken valt dat de namiddag sneller voorbij is dan de rozengeur. Bedankt aan de topmensen van Vrijbroekpark, die dagdagelijks instaan voor het onderhoud van bloemen, planten, vijvers en wandelpaden.

Tekst, foto’s en video Verschueren Eddy voor Mechelen Blogt