71 nationaliteiten met een puntzak friet!

met categorie:  

 

 

(foto's: Jan Smets)

Ng Sauw Tjhoi van Welcome in Mechelen vindt de eindbalans bijzonder positief.  De opkomst overtrof zijn verwachtingen.  Onze stad telt zowat 138 nationaliteiten en niet minder dan 71 van hen waren vertegenwoordigd op de binnenkoer van ons stad om aardappelen te schillen, tot frieten te snijden...en te verorberen.  Dit toffe en verbindende initiatief in het kader van de jaarlijkse UNO World Refugee Day, kan dus als geslaagd beschouwd worden.  Burgemeester Bart Somers kreeg het eerste puntzakje aangereikt door zangeres Slongs die van ongs, die post had gevat in het frietkot.  Wat hem meteen de grappige repliek ontlokte dat vandaag 72 nationaliteiten verenigd waren in Mechelen - daar hij Antwerpen waarvan Slongs (die tussen haakjes Griekse roots heeft) afkomstig is,bij het eindcijfer optelt... Het feest barste nu helemaal los en diverse optredens versterkten de sfeer van deze als zeer positief ervaren zomeravond...

 

Geestelijke vader van het idee van deze recordpoging is de uit Iran afkomstige Ali Alani.  Ook hij straalde.  Bovendien kregen hij en Tjhoi het Zilveren Kruis overhandigd van de Nationale Orde van de Gulden Puntzak.  Da's een leuke trofee voor de vele vrijwilligers van Welcome in Mechelen!

 

(Ng Sauw Tjhoi en Ali Ani)

 

Vijfhonderd kilogram aardappelen werden vanaf 14 uur te lijf gegaan, maar de klus werd door velen geklaard op een anderhalf uur.

Even na 18 uur kondigde woordkunstenaar Paul Schrijvers het moment aan dat het eindresultaat zou bekend gemaakt worden.  En dat gebeurde officieel.  Slongs mocht hierna de gouden enveloppe openen.  71 nationaliteiten dus! Van alle werelddelen waarvan het merendeel van het Afrikaanse continent. 

Mechelen mag trots zijn! 

 

Friet is de mayonaise van de samenleving!

 

(Bart Somers)