Torekenswaver...

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Nu kunnen we bezwaarlijk de 'nederzettingen in het Waverwoud' claimen als Mechels grondgebied, maar voor één keer verleg ik graag grenzen.  Als ik op de skywalk van onze Sint-Romboutstoren aan de einder de contouren van OLV-Waver scherp afgetekend zie tegen de grijsblauwe lucht: dan lijkt me over te komen als een 'uitnodiging' om een bezoekje te brengen aan dit 'Torekenswaver'.  (foto boven). Bovendien wordt een rondleiding in de school van de Ursulinen van OLV-Waver stevig gepromoot vanuit de Mechelse toeristische dienst.  Terecht! Deze school is een unieke architecturale parel met een al even boeiende geschiedenis.  De verbluffende Wintertuin in pure art-nouveau is een topattractie op zich.  Maar ook de rest van het gebouwencomplex is een visite overwaard.  Plan het maar eens als je volgende uitje mocht je er nog niet geweest zijn!

 

 

Menig Mechelse jongedame heeft haar bruine rokje versleten op de historische schoolbanken van de Waverse Ursulinen en heeft er wellicht levendige herinneringen aan.  Misschien is pas veel later het besef gekomen dat men ooit rondwandelde in een wel heel bijzonder waardevol decor. 

Deze school die in 1841 werd opgericht door een aantal zusters Ursulinen uit Tildonk, op  vraag van de Waverse pastoor om hier volksonderwijs te geven aan de plattelandsmeisjes van zijn dorp, kende een snelle groei en ontpopte zich gaandeweg ook als kostschool voor meisjes uit de begoede klasse.  De goeie bereikbaarheid en gezonde omgevingslucht maakten de school populair.  Dit met de gewiekste aanpak van de zusters deden de school uitgroeien tot een instituut met internationale allure.  De zusters wisten van wanten, en wisten wat er te koop was in de wereld.  Met veel zin voor esthetiek wisten ze het uit te bouwen tot een verfijnde mengeling van neo-gotiek,neo-romaans, art-nouveau, art-déco en eclectisme.  Ook pedagogisch scoorde de school erg goed en was ze haar tijd vooruit. 

De school werd opgericht in een groot domein met ondermeer een picknick-hal, een bos en een Engelse tuin.

Ver buiten de landsgrenzen groeide de roem van de school.  Zelfs meisjes uit de Verenigde Staten, Latijns Amerika, Rusland, enzovoort, kwamen naar OLV-Waver afgezakt om hier te studeren.

Rond 1900 werd de prachtige wintertuin opgetrokken in een fantastisch geheel van ijzer en gekleurd glas.  Ook de neogotische Ursulazaal, de pianogalerij, de feestzalen, de kerk, en de empire Alpenzaal doen ons nu nog verbazen.

In de Eerste Wereldoorlog had het complex zwaar te lijden, maar het werd knap heropgebouwd.  De Lierse provinciale architect Eduard Careels (die in Mechelen ondermeer ook de Colomakerk liet bouwen), was hierbij erg actief.

Deze bijzondere school heeft nu nog steeds een enorme aantrekkingskracht en is erkend als beschermd Vlaams monument.

Een bezoek overwaard!  Zeker te overwegen.  De gidstochten zijn méér dan de moeite en geven een unieke en uitgebreide kijk op de geschiedenis van de school en haar architectuur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Groepsbezoeken zijn na afspraak heel het jaar door mogelijk, uitgezonderd op zondagnamidagen en tijdens de beide sluitingsperiodes.

De zomersluiting loopt van 15 juli tot en met 15 augustus.

De wintersluiting van 15 december tot en met 15 januari.

Een gewone rondleiding duurt twee uur.

Er is ook mogelijkheid van een kort en rolstoeltoegankelijk bezoek van één uur of een bezoek op maat.

Alle bezoeken gebeuren onder begeleiding van één of meerdere gidsen afhankelijk van het aantal deelnemers.  In de prijs is de gids inbegrepen.

Voor groepen tot maximum 20 personen:

200 Euro voor een gewone rondleiding van twee uur.

149 Euro voor een bezoek van één uur.

(voor grotere groepen: + 10 Euro of + 7 Euro per persoon vanaf 21ste persoon)

Ook individueel is het mogelijk om de school te bezoeken: elke zondag om 14u30.  Voor volwassenen kost dit 12 Euro en voor kinderen onder 12 jaar is het gratis.

 

méér info:

www.visitwintertuin.be

info@visitwintertuin.be

 

En nu?  Snel de fiets op naar Torekenswaver... Amper 10 kilometer van onze Grote Markt.  Ook met de bus is de school aan de Bosstraat 9 goed bereikbaar.