Op stap door de buurt Caputsteen

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Ik heb soms het gevoel dat mensen hun eigen buurt niet goed kennen.  Da's één van de redenen dat ik hen graag mee op sleeptouw wil nemen.  Bovendien gids ik bijzonder graag.  Sinds vorige zomer ben ik stadsgids in Mechelen en ik vind het zalig om bezoekers in onze mooie stad rond te leiden.  Binnenkort ga ik in de wijk Caputsteen waar ik zelf geboren en getogen ben een rondleiding geven...

Dat vertelt me Marc Nauwelaerts bij een kopje koffie in 'Komisfeu' op het Ontvoeringsplein vlakbij het station van Nekkerspoel dat nu grondig wordt gerestaureerd.  Hij woont vlakbij - in de Bakelaarstraat.  Zijn jeugdjaren bracht hij door op de nabijgelegen Frans Halsvest.  Marc kent de buurt van Nekkerspoel dus bijna als zijn broekzak.  Met wie kan je dan ook beter op stap gaan dan met hem?  Als buurtbewoner is deze wandeling niet te versmaden.  Maar ook als buitenstaander is dit ongetwijfeld méér dan boeiend.  Let op: de inschrijvingen lopen als een trein... 

 

De Nekkerspoel is een grote wijk en ook één van de oudste van onze stad.  Al eerder werd Nekkerspoel gegidst door 'Mechelenbinnenstebuiten'.  Er valt dan ook héél wat te vertellen over de wijk.

Marc wil zich focussen op een gedeelte van deze wijk.  De wandeling duurt dan wel zo'n tweetal uurtjes, maar het parcours is niet zo bijster lang.  Anderhalve kilometer moet dus goed te doen zijn voor de meesten.

Marc Nauwelaers zal zijn volgers graag meenemen langs De Frans Halsvest aan de Afleidingsdijle, de Bakelaarstraat, de Jan Bolstraat, Sint-Gommarusstraat, Caputsteenstraat en Populierendreef...

 

Aan de Bakelaarstraat hangt ook nog een oude legende vast.  Hier zou de zogenaamde 'Bakelput' gestaan hebben in de tijd dat Rumoldus naar Mechelen kwam afgezakt.  Maar over deze straat valt nog veel meer te zeggen. Is het wel degelijk de oudst bewoonde plaats van onze stad?  Hier staan we bijvoorbeeld aan het Torenhof - een mooie grote woning met fraaie deur in art-nouveaustijl.  In het glas van de deze deur lees je de initialen 'VdW' - wat slaat op de naam Van de Werf.  De man was tuinder rond 1900 en hij bezat hier in deze driehoek een terrein van zowat een voetbalveld groot, met aanplantingen, serres...  Hij kweekte bloemkolen in verwarmde serres die daarna de volle grond ingingen.  Dit verhoogde het productiepoces.  Dit verhaal van deze bekende Mechelse bloemkolen zal ik uit de doeken doen...

 

Het is maar één van de dingen die we zullen te weten komen van Marc.  Maar ik maak je waarschijnlijk wel nieuwsgierig met te melden dat hier ooit wijngaarden waren aangelegd?  Marc gaat je mee laten zoeken naar sporen van verdwenen buurtwinkels en café's.  Enne: hij vertelt je ook over gekende architecten en bescheiden 'cimenteurs'...  Ook klassiekers als het Nekkerspoelstation, het Caputsteen, de Afleidingsdijle en de spoorweg kom je tegen op de wandeling.

 

De wandeling van woensdag 22 mei om 19 mei is jammer genoeg al volzet, maar er zijn nog enkele plaatsen voor dezelfde tocht op zaterdag 11 mei om 14 uur.  Snel inschrijven is dus de boodschap!  Wie toch nog naast het net mocht vissen kan herkansen op woensdag 29 mei om 19 uur.

Vertrek en aankomst is op het Onvoeringsplein tegenover 'Komisfeu'.  Deelnameprijs bedraag 5 Euro en hiervoor krijg je op het einde van de wandeling ook een drankje aangeboden in deze horecazaak.

 

 

De opbrengst van de wandelingen schenk ik aan een goed doel.  Er werd gekozen voor Vzw Prinses Harte die ridders-en prinsessenpakketten maakt om het kinderen die langdurig in het ziekenhuis moeten vertoeven het verblijf wat aangenamer te laten maken.  

 

Vooraf inschrijven is noodzakelijk:

info@buurtcaputsteen.be     of   015/20  30 58

De betaling van de deelnameprijs geldt als bevestiging van uw inschrijving en kan gebeuren op rekeningnummer BE08 7512 0156 3313 van BC Caputsteen met vermelding 'Buurtwandeling' + datum + aantal personen.

 

Ik kijk er al naar uit.  Gids geworden vorige zomer kreeg ik mijn vuurdoop met de voorbije Open Monumentendag en recent gidste ik ook reeds het evenement 'Wij Bourgondiërs' en met Erfgoeddag en Uit zonder Uitlaat. Sinds kort ben ik ook lid geworden van de Faculteit van het Mechels Dialect.   Ik kan je nu al verklappen dat ik mijn eigen dialectwandeling zal gidsen op 29 juni onder de titel 'Oôt d'Oegte'.  Op deze wandeling ga ik je in 't Mèchels wijzen op bekende en minder bekende gevelbeelden die je soms al honderden keren onbewust passeerde...  Het Mechels dialect is de moeite om bewaard te blijven.  Zelf heb ik het met de paplepel van thuis meegekregen... Maar je merkt dat de kennis er van wel aan het verdwijnen is.  Jammer.

 

Die dialectwandeling is dus voor later.  Onthou het alvast en hou de meldingen van de Faculteit van het Mechels Dialect maar in de gaten!  Nu eerst: de wijk Caputsteen!  Veel plezier met Marc!

 

www.buurtcaputsteen.be

www.prinsesharte.be

 

Ondertussen is ook de wandeling van11 mei volzet en kan er nog enkel ingeschreven worden voor de wandeling van 29 mei. Snel reageren is dus de boodschap.