KV Mechelen viert Beker van België en Winner Proximus League

Malinois viert voor de tweede keer in de clubgeschiedenis zijn Beker van België op de Grote Markt te Mechelen. 1 mei, Dag van de Arbeid, was niet van tel voor de ploeg van ‘de kakkers’ want zij moesten eerst hard werken om een overwinning te behalen op AA Gent. En dat is hen gelukt met een 1-2 winst op het veld van de Heizel. Meer dan 20.000 malinois voetbalfans kleurden de ganse dag Brussel en Mechelen in geel en rood.

KV Mechelen viert Beker van België aan stadhuis en Grote Markt

(foto: Eddy Verschueren)

Onze Mechelse ploeg van achter de kazerne gaat volgens supporters, na een toch wel stressvolle wedstrijd, als ploeg uit tweede klasse, met de Beker lopen en als 'Propere Handen' geen roet in het eten gooit, ook nog Europees spelen.

Bij een feest als dit, slaan bloggers uit Mechelen met plezier de handen in elkaar en delen de ervaringen van de dag. Dit artikel komt er dan ook door een nauwe samenwerking Verschueren Eddy (Mechelen op zijn Best) en Jan Smets (Mechelen Blogt).

 

20.000 KV supporters naar de Heizel

Tien jaar na de vorige bekerfinale stond Malinwa weer paraat in het Heizelstadion. Toen moesten echter de duimen gelegd worden tegenover Genk. De mondhoeken gingen omlaag, en hier en daar vloeiden tranen van ontgoocheling. Maar de kater werd nadien flink doorgespoeld in het feestgedruis op de Grote Markt.

KV Mechelen - AA Gent in het Heizelstadion

(foto: Jan Smets)

Op 1 mei 2019 vertrok de ploeg met hoop, wilskracht en veel geloof in zichzelf naar de Brusselse voetbaltempel. Na het rotslechte seizoen van vorig jaar, zette de ploeg dit jaar prachtige prestaties neer. Meer dan 20.000 supporters trokken al vroeg op de dag naar Brussel. De ene individueel, de andere met georganiseerde touringcars, en anderen zelfs met de boot langs het kanaal.

20000 KV supporters samen in Brussel

(foto's: Jan Smets)

 

De gezelligheid zat er dan ook al vroeg in zegt Jan Smets die ook is meegereisd naar de hoofdstad.. Jong en oud, vrouw of man, iedereen had er méér dan zin in aan de voet van het Atomium.  Malinwa 'ging de Heizel overvallen'.  En dat deden ze.  Kippenvel toen onze harmonie het veld rondstapte op de gekende tonen van 'de club zal zegepralen'. Nadien werd er al zingend gescandeerd "Wij zijn de kakkers, of ge da na geire hebt of nie...".  Burgemeester Somers, niet bepaald dé grootste voetbalfan, keek zelf met ongeloof en breedlachend toe.  Met zijn Gentse collega deelt hij alleen de blauwe partijkleur. Vandaag was hij ook een fan in Mechels geel en rood.

Malinois wint van AA Gent en grijpt Winner Proximus League

Na het eerste doelpunt van Gent zonk heel even de moed in de schoenen, maar dit werd snel rechtgezet. Het enthousiasme was groot.  En dan was het nagelbijtend in spanning aftellen tot de match afgefloten werd.  Een rollercoaster van emoties. De Buffalo's dropen af, ontgoocheld. Bij rood-geel was de euforie geweldig. Het stadion ontplofte. Nikola Storm (doelpunt en assist), German Mera (maker van de winning goal) en Michael Verrips (wereldmatch) kroonden zich tot de grote uitblinkers.

(foto's: Jan Smets)

 

De verliezende ploeg kreeg een sportief applaus. Maar de niet eindigende lofbetuigingen waren er voor het elftal die het waar maakten en supertrainer Wouter Vrancken.  Het stadion liep traag leeg, tot iedereen besefte dat er toch snel naar Mechelen moest gereden worden om daar nog vele uren door te feesten, want de beker kwam naar de Dijlestad!  Voetbal kan mooi zijn, de mooiste bijzaak ter wereld. Trots om Maneblusser en kakker te zijn.  Wij wisten al langer dat we super zijn.  Nu weet Brussel, en de rest van de wereld het ook…

Volle Grote Markt kijkt en zingt voor elftal

Op een overladen volle Grote Markt stonden supporters te wachten tot hun idolen op het balkon van het stadhuis verschenen. Het voltallige Malinois team kwam per bus aan aan de zijkant van het stadhuis. De winnaars hadden zich voor hun aankomst op het dak van de bus geplaatst, waardoor de supporters al een glimp van hen konden opvangen. In de Kolommenzaal werden ze ontvangen door het stadsbestuur en werd er een glaasje geklonken op de receptie.

(foto's: Eddy Verschueren)

(foto: Jan Smets)

 

Dan brak het moment aan waarop iedereen wachtte, het balkon. Met clubliederen en ‘We are the Champions’ werd er uit volle brost meegezongen. Jong en oud deed de mooiste markt van Vlaanderen daveren. German Mera, scoorde het tweede doelpunt, en werd extra gelauwerd. De zo begeerde Beker en Trofee ‘Winner proximus League’ werd meermaals in de lucht gestoken, telkens onthaald op een luid applaus.

Gigantisch feest in AFAS voetbalstadion

Vooraleer het KV Team richting AFAS Stadion vertrok, werd er op het binnenplein van het stadhuis nog verder gepraat over deze heuglijke dag. Iedereen werd uitgenodigd voor een echt Mechels pakje friet, gebakken door Frituur Veemarkt, die voor de gelegenheid een speciaal pakje ontworpen had.

(foto: Jan Smets)

 

(Na het kampioenenfeest met een bomvolle Grote Markt, moest er onvermijdelijk gekuist en opgeruimd worden. Burgemeester Bart Somers schrijft op sociale media dan ook zijn steun aan de uitvoerende diensten

The day after... past een heel dikke merci voor al die mensen die voor en achter de schermen een succes maakten van dit historische feest. Hartelijk dank aan de politie die alles in goede banen hielden, aan de stewards en de vrijwilligers, aan alle stadsarbeiders die deze morgen vroeg reeds onze straten en pleinen terug netjes maken. Zij verdienen al onze waardering en respect. En tot slot dank aan de duizenden supporters die uitzinnig plezier hebben gemaakt maar op een positieve manier, zonder incidenten. Mechelen op z’n best.” Toch leuk als een burgervader de blogs uit de stad niet vergeet.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy en Jan Smets

(foto's: Eddy Verschueren)