Ingetogen Hanswijkprocessie voor één keer Bid- en Zangprocessie

De Hanswijkprocessie, één van de oudste in ons land, trok zondag éénmalig als Bid- en zang processie door de historische binnenstad van Mechelen. Het was even wennen aan deze aangepaste kerkelijke ommegang. Het was een ingetogen rondgang, waar de toeschouwers in stilte luisterden naar de gezangen van de deelnemende parochies uit het Bisdom Mechelen-Brussel.

Viering Sint-Romboutskathedraal stad Mechelen voor Hanswijkprocessie

De Hanswijkprocessie ontstaan in 1272 wordt ieder jaar georganiseerd in de maand mei, meestal op Hemelvaartsdag. Onze processie, waar we als Mechelaars fier mogen op zijn, heeft geen showgehalte maar brengt als sinds zijn eeuwenoude bestaan een boodschap. Een getuigenis, een houvast aan de christelijke energie die boven onze stad hangt, met zijn vele historische kerken.

Hanswijkprocessie viert 750ste verjaardag

Voor één keer verlaat men de traditionele Hanswijkprocessie zoals wij ze kennen, om zich voor te bereiden op de 750ste verjaardag in 2023. Wie het zich nog kan herinneren weet dat de Hanswijkprocessie in 2013 verweven is geweest in de Jubelprocessie en de 12de Cavalcade. Het is dan ook niet uitzonderlijk wat we zondag gezien hebben.


Archiefoto Hanswijkprocessie 2018

Of we gelovig zijn of niet, iedereen kent zonder twijfel de ‘Mariabeelden’ die in verschillende aspecten bestaan. Het doet iets met een mens, wanneer we naar een Mariabeeld staren. Het zet mensen aan tot nadenken, het geeft steun en troost, … In moeilijke en kwade dagen zoeken gelovigen een houvast, en die kunnen ze meermaals vinden in moeder Maria.

Reliekschrijn blijft imponeren

Alvorens de bidprocessie van start ging werd met het intredelied ‘Mijn hart zingt voor de Heer’ een korte gebedsviering gehouden. Kardinaal Jozef De Kesel sprak tijdens de viering in de Sint-Romboutskathedraal het publiek toe.

Kardinaal Jozef de Kesel in Sint-Romboutskathedraal te Mechelen

Reliekschrijn wordt uit de Sint-Romboutskathedraal gedragen

Het reliekschrijn van Sint-Rumoldus, het beeld van O.L.Vrouw van Hanswijk en andere Mariabeelden werden na de viering onder ruime publieke belangstelling van de trappen gedragen. Het is vooral voor de Gilde van de Schrijndragers van Sint-Rumoldus een heel karwei om het loodzware schrijn uit 1825 op de schouders te tillen.

Ingetogen processie door binnen- en buitenlandse gemeenschappen

De optocht werd voorafgegaan door het Antwerps Thebaans Kwartet die op de koperen Thebaanse trompetten middeleeuwse muziek bliezen. Deelnemende Mariabeelden werden vervolgens gedragen langs de Wollemarkt voorbij het Aartsbisschoppelijk Paleis richting Sint-Janskerk. Aan de Hof van Busleyden draaide de omgang door de Frederik De Merodestraat richting Grote Markt. Naar gewoonte was de belangstelling hier het grootst.

Antwerps Thebaans Kwartet op Hanswijkprocessie stad Mechelen

De stoet trok zich intussen met zingende en biddende mensen, uit diverse gemeenschappen en verschillende nationaliteiten, verder langs de Ijzerenleen naar de Hanswijkstraat. Aangekomen aan de Basiliek werd het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk de kerk binnengedragen. De rijdende beiaard getrokken door Belgische trekpaarden sloot als gebruikelijk de processie af aan de voet van de Basiliek van Hanswijk.

Deelnemende Mariabeelden

Deelnemende mariabeelden waren Onze-Lieve-Vrouw van Vrede en Eendracht (Basse-Wavre), Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel en uit de Poolse Gemeenschap de Zwarte Madonna van Czestochowa.

Deze uitvoering van de Hanswijkprocessie wist toch heel wat mensen te bekoren. Vooral de gezangen van de vele gemeenschappen werden geapprecieerd. De Portugese gemeenschap uit Sint-Gillis droeg omhuld met een rozenkrans Onze-Lieve-Vrouw van Fatima door de Mechelse straten. Zij werden gevolgd door gelovigen uit het bedevaartsoord en parochie Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes uit Jette.

Icoon van de Maagd Maria van Bixad uit Roemenië
Icoon van de Maagd Maria van Bixad uit Roemenië

Ook een Spaanstalige gemeenschap was in ruime mate vertegenwoordigd en droegen De Maagd van Covadonga, een Mariabeeld uit de zestiende eeuw. Het Miraculeuze icoon van de Maagd Maria van Bixad werd met veel enthousiasme door Roemeense gelovigen aan het publiek getoond.

Rwandese vluchtelingen die hun land in 1994 ontvluchten en ruilden voor ons land, droegen met veel toewijding en zang hun Maagd Maria, Moeder van God (Kibho). Zij werden op de voet gevolgd door Onze-Lieve-Vrouw van Jezus-Eik (Overijse) en Onze Lieve-Vrouw van Goede Wil uit de naburige gemeente Duffel. Een beeld dat zondag na Sacramentsdag gedragen wordt door ‘Vrouwen met Vaart’ is Onze-Lieve-Vrouw van Herfelingen, een deelgemeente van Herne (Vlaams-Brabant).

Mariabeeld Onze-Lieve-Vrouw ten Poel uit Tienen aan Korenmarkt stad Mechelen

Mariabeeld Onze-Lieve-Vrouw ten Poel uit Tienen aan Korenmarkt stad Mechelen

Vervolgens werd de processie vervolledigd door het Mariabeeld Onze-Lieve-Vrouw van Lubbeek, het Mariabeeld van de Chaldeeuwse kerkgemeenschap en de Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil uit de Sint-Katelijnekerk, beiden uit Mechelen.Onze-Lieve-Vrouw van Fatima

Het Mariabeeld Onze-Lieve-Vrouw van Waver uit de gelijknamige buurgemeente, de Onze-Lieve-Vrouw met Christuskind Hakendover en Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poel beiden uit Tienen. Uit Zemst mochten we in Mechelen verwelkomen Onze-Lieve-Vrouw in het Hammeke. Ontbrekend tijdens de processie was het beeld Onze-Lieve-Vrouw van Perk.

Slotmoment in Hanswijkbasiliek

Naar traditie werd de Hanswijkprocessie afgesloten met een slotplechtigheid in de Hanswijkbasiliek. Kardinaal Jozef De Kesel sprak de menigte in de bomvolle kerk toe, waarna met o.a het ‘Marialied’ en als slotzang het ‘Meilied der Kinderen’ een einde kwam aan deze heuglijke en zonnige zondag namiddag.

Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk wordt de Hanswijkbasiliek binnen gedragen

Op de foto Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk

Tekst, foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen Blogt