Herkenbaar logo past in knappe huisstijl van Het Predikheren

 

  (foto's: Jan Smets)

Ik moet toegeven dat ik in het verleden al minder enthousiast geweest ben bij het onthullen van één of ander logo.  Maar deze ochtend was is dat dus wél.  Dit nieuwe logo van Het Predikheren - 'onze' gloednieuwe bib die in sneltempo afstevent naar het openingsweekend van 31 augustus/1 september, is voor mij althans, een schot in de roos!  Het oogt modern, stijlvol én herkenbaar.  En dat laatste is natuurlijk erg belangrijk.  In de grillige P-vorm zie je duidelijk de contouren van het Predikherenklooster.  Mooi in zijn moderne look - tikkeltje eigenzinnig en ook wat speels.  In zeven verschillende kleuren kan het worden aangewend.  Een logo met een knipoog naar het historische karakter van het pand zorgt voor de kers op de taart van de nieuwe huisstijl van onze bibliotheek waar we als Maneblussers héél erg trots op mogen zijn.  Deze bib wordt de mooiste van het hele land.  Zoveel is zeker!  Cultuurschepen Björn Siffer en Predikherencoördinator Roel Van den Briel mochten vanmorgen letterlijk de tip van de sluier oplichten én doen al een stevige oproep naar honderden boekendragers.  Boekendragers?  Jawel...

 

 

 

Het Predikheren wordt dé socioculturele hotspot van onze stad.  Eindelijk krijgen na jaren van leegstand en verloedering deze historische gebouwen een nieuwe invulling.  En wat voor één!  De Predikherensite tussen Stassartstraat en Tinellaan krijgt een meer dan serieuze opwaardering.  De Goswin De Stassartstraat langswaar je Mechelen liefst zo vlug mogelijk verliet, is van een wat zielloze uitvalsstraat getransformeerd tot aantrekkelijke stadsboulevard.  De straat is heraangelegd en het Dossinmuseum is een boeiende landmark.  Het Predikheren vervolledigt dit plaatje.

 

(Schepen Björn Siffer en Roel Van den Briel)

 

Het Predikheren wordt eveneens één van de zes toplocaties van Vlaanderen voor MICE-activiteiten, waarmee de werking ook internationaal wordt gepromoot.

Zo'n belangrijke plek verdient daarom een eigen identiteit waarvan het logo de aspiratie en opdracht van Het Predikheren als Mechels én Vlaams cultureel kwaliteitsmerk voor ontmoeting en inspiratie moet onderstrepen.

De bibliotheek moet ook laagdrempelig zijn.  Iedere Mechelaar moet er zich kunnen thuisvoelen.  Met de speelse invulling van vormen en kleuren wordt dit duidelijk gemaakt, vertelt schepen Siffer.  Het Predikheren moet een open plek worden die ruimte biedt voor ontdekking en creativiteit.

 

 

De huisstijl werd ontwikkeld door het Rotterdamse Concept-en ontwerpbureau Het Echte Werk.

Het logo gaat steeds in dialoog met het gekende logo van onze stad.

Eveneens werd een lettertype uitgewerkt op basis van Trade Gothic Bold.  Leuk is wel dat ook een alternatieve en wat speelse letter werd bedacht die af en toe kan aangewend worden in een woord (echter nooit bij het beginwoord van een zin.  Kwestie om de leesbaarheid niet te bemoeilijken).  Ik ontdekte deze creatieve toepassing al in de aanduiding van de toiletten...

 

 

En dan is er dus die oproep naar vrijwillige dragers op zaterdag 31 augustus!

Op die dag wordt er immers een 'volkse parade' opgezet die van de oude bib in de Moensstraat naar Het Predikheren zal trekken.

 

Het moet een literaire parade worden waarbij iedereen die meestapt één boek draagt en er af en toe gezamenlijk wordt voorgelezen.  De parade zal langs verscheidene culturele haltes passeren waar woord en beeld centraal staan.  Ook de majoretten zullen mee marcheren en onderweg zullen woordkunstenaars op ladders klimmen om pamfletten en teksten met het publiek te delen.  Het wordt beslist een 'gezellig gezoem'. Deze symbolische verhuisbeweging is pas een succes als vele Mechelaars, klein en groot, oud en jong hun steentje bijdragen.  Hopelijk stappen we met honderden deelnemers de geschiedenisboeken in! 

 

De parade vertrekt om 17 uur en eindigt om 19 uur.  Inschrijven kan als individu of met een vereniging:

www.hetpredikheren.be

 

En op 1 september is dan iedereen welkom tussen 10 uur en 18 uur in onze nieuwe bibliotheek.  Het programma van deze dag zijn we nog volop aan het klaarstomen.  Daar hoor je later dus nog méér over.  Maar het wordt zeker en vast een top van een openingsweekend!