Dennis Kestelle ontwerpt jazzy fles voor het Anker

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Het is een mooie traditie geworden... Voor de vijfde keer op rij kreeg een Mechelse kunstenaar de kans om een 3 liter fles Gouden Carolus Classic op een artistieke manier vorm te geven.  Na streetart-artist Gijs Vanhee die de spits mocht afbijten, was het de beurt aan Simon Spruyt.  Shamisa Debroey mocht daarna een creatie uitwerken.  Vorig jaar kreeg Bruno Vergauwen die eer.  Deze middag stelde Dennis Kestelle in het Anker zijn fles voor.  De bescheiden 35-jarige kunstenaar is misschien een nobele onbekende voor velen.  En toch ben ik héél zeker dat de meeste Mechelaars al wel wat werk van deze grafische ontwerper onder ogen hebben gehad.  Dennis die samen met Charles Leclef trots met zijn fles poseert in de brouwzaal, heeft eerder al wat werk uitgevoerd voor Het Anker.  Het logo met het Maneblussers-mannetje is van zijn hand.  Recenter mocht hij ook al het succesvolle Mechelse Monopolyspel ontwerpen.  Ook de huidige vlaggen in onze winkelstraten werden gebaseerd op tekeningen van hem.  En Dennis hielp ook mee aan het ontwerpen van de nieuwe etiketten voor al de Ankerbieren.

 

 

Eigenlijk is Dennis Kestelle een geboren Antwerpenaar, maar sinds een zes à zeven jaar woont hij in Mechelen.  En dat doet hij graag.  Hij lacht: "De transitie is vlekkeloos verlopen!".  Voor Dennis is onze stad dus duidelijk  niet de parking van de Sinjorenstad.

Deze stad drukt de jonge kunstenaar dan ook wat graag aan het hart.  Zeker nu hij zo fraai onze Mechelse stadssymbolen in de verf zet.

Al langer aan de slag voor brouwerij Het Anker, vond hij het dat het nu wel hét moment was om zélf ook met een ontwerp voor een fles te komen.

Dennis kreeg de creatieve vrijheid, maar hij diende zich wel te houden aan het oorspronklijke idee: het ontwerp moest wel een Mechelse link hebben. 

 

 

Dat werd voor mij een stevige zoektocht naar de juiste inspiratie.  Ik ging hiervoor op zoek in de bibliotheek om me te verdiepen in de Mechelse geschiedenis.  Maar die middeleeuwen, of Keizer Karel V...: nee dat ligt me minder, en bovendien zou de uitwerking van zo'n thema minder passen bij mijn strakke stijl.  Ook op het internet ging ik op zoek én in de boeken van mijn buurvrouw.  En dan ben ik plots gestoten op een belangrijke episode van een recenter stukje Mechelse geschiedenis: in een passage over het caféleven in deze stad vond ik een kort stukje over de legendarische Begijnenzolder.

 

Dat leek Dennis wel wat.  Zélf is hij ook nogal muzikaal, en kan hij aardig overweg op het drumstel.  In dat idee zat dus best muziek!  Het onderwerp boeide hem, en hij begon nog wat meer op te snorren over die Begijnenzolder.

De Begijnenzolder was een jazzclub die tussen 1967 en 1977 werd uitgebaat door de twee jaar geleden overleden blues-en jazzmuzikant Willy Donni.

 

 

Deze zolder lag haast letterlijk in de schaduw van brouwerij Het Anker, in een herenhuis naast de nu zo mooi gerestaureerde Begijnhofkerk.  De zolder was ingericht met een podium en een piana.  Nationale en zelfs internationale jazzmuzikanten kwamen er jammen op het ritme van de nacht.  Meerdere grote artiesten vonden de weg naar Mechelen én deze zolder.  Zo stonden op het podium ooit Bill Coleman, Nathan Davis en Chip Taylor.  En dat waren niet zomaar de eersten de besten...

 

In de boeken kon ik niet zo bijster veel informatie vinden over de Begijnenzolder.  Ik zette m'n zoektocht dus verder op het internet.  Willy Donni was dan wel overleden, maar hij liet wel een blog en YouTubekanaal na.  Ik ontdekte een zeldzaam videofragment op uit 1974.  De schokkerige beelden laten een jamsessie zien van de Amerikaanse jazzsaxofonist Benny Waters samen met het Willy Donni Trio.  Dit fragment heeft me dus geïnspireerd!

 

Ook al vond deze bewuste muzikale avond zowat tien jaar plaats voor de geboorte van Dennis: dit stukje video vond hij zelf drummer zijnde zo leuk dat hij het wou uitwerken op de 3 liter fles.

 

 

Ik ben mijn ontwerp gestart met de Antwerpse drummer Charlie Pauwels.  Hij stond bekend om zijn expressieve dynamiek en kreeg daarom de bijnaam 'Tony Dynamite'.  Het contrast van zijn witte hemd, zwarte das en karakteristieke snorretje heeft eigenlijk de verdere stijl voor de illustratie bepaald.  Het is een scherp en dynamische nachtspel geworden...

 

Als je Willy Donni googelt kan je een aantal nieuwsartikels vinden die het verhaal van peperdure uit de jaren zestig daterende gitaar vertellen die in 2011 gestolen werd.  Enkele bevriende collega-muzikanten hebben toen een inzameling georganiseerd om hem een nieuwe te schenken.  Maar... het jaar nadien werd ook deze gestolen!  Stel je voor.  Dankzij een oproep op Twitter kon Dennis het merk en type gitaar achterhalen waarop Willy speelde.  Hij maakte er een erezaak van om deze gitaar exact na te tekenen. Mechelen heeft een stevige reputatie als jazzstad.  De brouwerij zet dit met deze prachtfles mooi in de verf.

Dennis Kestelle heeft met plezier aan deze opdracht gewerkt.  Voor hem was dit een mooie uitdaging.  Dennis heeft zijn naam al langer gemaakt in onze stad.  Dat deed hij als kapitein van De Bemanning - een creatief collectief uit Mechelen en omstreken.  Zijn stijl die levendig, kleurrijk, speels en strak is, valt bij velen in de smaak.

 

 

De Gouden Carolus Collector's Edition 2019 is in een beperkte oplage van 1500 flessen beschikbaar in de brouwerij of in de betere drankhandel.  Je telt er 43 Euro voor neer.

 

De verzamelaars wachten best niet té lang, want de fles is gegeerd.  Niet alleen in onze contreien.  Zelfs in Japan, Denemarken of Mexico gaat ze over de toonbank!  Kleine flesjes met het kunstwerk werden deze keer niet gemaakt.  Het is immers zo dat de creaties veel beter tot zijn recht komen op een grote fles.

 

www.deniskestelle.be

www.debemanning.be

 

(andere creaties van Dennis Kestelle)