Marc Roos groeide op met de bierlucht van het Anker...

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Haast letterlijk groeide Maneblusser Marc Roos - bouwjaar 1961 - op in de bierlucht van  Het Anker.  Kan ook moeilijk anders als je je kinderjaren doorbrengt in de Krankestraat op het Groot-Begijnhof - vlakbij de overbekende brouwerij.  En het moet zijn dat het aroma van gerstenat en mout zorgde voor de perfecte mix om méér dan geboeid te geraken in bier en al wat hierbij komt kijken.  Nu mag Marc zich met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de grootste verzamelaar noemen van al wat te maken heeft met het schuimend Mechels vocht.  Op dat gebied had onze Dijlestad een flinke reputatie.  Ontelbaar waren hier de brouwerijen.  Da's allemaal geschiedenis.  Eén voor één verdwenen ze.  Alleen het Anker wist zich door de gedreven inzet en ondernemingszin van Charles Leclef van een zieltogend bedrijf te handhaven.  Méér zelfs: nu is deze brouwerij toonaangevend en overstijgt het succes de Mechelse stadsmuren.  Marc kan er uren over vertellen.  Zijn kennis over ons bier en haar geschiedenis is groot!  En nog groter is de indrukwekkende collectie die hij bij mekaar wist te sprokkelen. 

Marc woont al een hele poos in het  wellicht merkwaardigste  huis van de Bergstraat.  Eigenlijk zijn het drie 19de eeuwse huisjes die nu samen één geheel vormen.   De kern van deze panden is waarschijnlijk veel ouder.  De vader van Marc kocht en renoveerde ze.  In dit charmante huis valt mijn mond open bij het zien van de prachtig uitgestelde privé-tentoonstelling... Indrukwekkend!

 

 

Van opleiding is Marc Roos metaalbewerker, maar vijfentwintig jaar lang werkte hij nadien als badmeester in Océade in Brussel, totdat dit zijn deuren sloot. 

 

Acht jaar geleden ben in beginnen verzamelen.  Maar mijn collectie kreeg pas écht vorm en uitbreiding doordat ik heel wat op de kop kon tikken van wat Tony Van Uytsel in zijn leven bij mekaar had gespaard.  Tony werkte in de Mechelse brouwerij Lamot en hij was de grootste verzamelaar van Lamot-artikelen van ons land worden genoemd.   Nadat hij overleed nam zijn weduwe contact met mij op.  Aan democratische prijzen kon ik heel wat spullen overkopen.  Met drie auto's vol bakken,  flesjes, etiketten, bierviltjes, en veel meer ben ik naar huis gereden.  Veel werd ook aan de stad aangeboden, maar blijkbaar heeft die er niet al te veel interesse in, daar alles opgeborgen is in een dépot.  In Lamot tref je nog wel een glazen toonkast aan met een beperkt aantal artikelen.  Jammer.  Toen de nazaten van de familie Lamot hier eens op bezoek kwamen, vielen hun monden bijna open als ze zagen wat ik hier van de vroegere brouwerij bijeen heb staan.

 

 

 

De verzameling van Marc kreeg een flinke boost.  En ze werd gestaag uitgebreid.  Ook van het Anker - zijn vroegere 'buur' kon hij heel wat opsnorren.  Aan de muren zie ik mooie geëmailleerde reclameplaten hangen.  Alles staat hier volgestouwd met herinneringen aan Mechelse brouwerijen... Het Anker - toen nog Van Breedam, Van Diepenbeek,Chevalier Marin, Lamot, Bieren Jacobs... Noem het op: en je kan het hier aantreffen!

 

 

Achter de antieke cafétoog die in zijn geïmproviseerde 'bruine kroeg' staat opgesteld, valt mijn oog op een unieke zwart-witfoto uit 1904.

 

 

Ja, die heb ik ooit van iemand gekregen.  Hij werd geschoten in de voormalige brouwerij van Adriaensen in de AB-straat.  Deze straat tussen Jef Denynplein en Katelijnestraat is er trouwens nog naar genoemd.  Zo ontvang ik regelmatig nog wel spullen van vrienden of buren zoals Stef Antiek...

 

Oude glazen, stenen potten...  Te veel om op te noemen...  Mijn ogen dwalen door het merkwaardige interieur dat zich uitstrekt over een paar tussenverdiepingen.

 

 

 

Marc wijst naar een koperen biertap van Verbeemen uit de jaren dertig. en even later laat hij trots ook een paar méér dan een eeuw oude nog volle wijnflessen zien van drankhandel Breckpot op de Korenmarkt en flessen van De Distel, ooit een likeurstokerij in de Moreelstraat in het Begijnhof... Wat verder zie ik ook nog likeuren van Feyten... Een enthousiaste Marc toont me kaften vol bierviltjes, oude brieven, facturen... 

 

Het is hier één georganiseerde rommelmarkt.  Vele dingen die hier staan heb ik gekregen of door gelukkig toeval kunnen kopen.  Voor sommige spullen heb ik wel flink wat duiten moeten neertellen.  Zo gaat dat met een hobby.  Ik schuim ook veel rommelmarkten af en iedere tweede zondag van de maand ga ik naar Merksem waar dan steeds een bier-ruilbeurs wordt georganiseerd.  Van alle kanten komen verzamelaars daar op af.  Ik ben erg veel met mijn hobby bezig, en ik wil het allemaal kunnen uitstallen en niet zomaar opbergen in kartonnen dozen... Dit is hier mijn speeltuin...

 

 

 

Veerle, de vrouw van Marc, knikt bevestigend.  Ze zegt dat ze Marc regelmatig gelukzalig op de trap naar zijn verzameling ziet staren.  Veerle die zelf gek is op spulletjes uit de jaren zeventig en die ze ook collectioneert, leerde Marc kennen in d'Hanekeef. Samen met de Stille Genieter en het onlangs geopende Maanlicht zijn het de lievelingscafeetjes van Marc.

 

Ik ben dan wel een bierliefhebber, maar erg veel ga ik nu niet meer op café.  Ik kan hier thuis ook van genieten - alleen of met vrienden.  En in de zomermaanden zitten we op ouwe Lamotstoelen wel eens buiten voor mijn huis, aan den bbq, samen met de buren... Het bier dat ik het liefst drink is de Carolus Tripel.

 

Voorzichtig neemt Marc een oude bierpot van een schab.  Het is een glazen pot met tinnen deksel die dateert uit 1904. 

 

 

Dit is een erg uniek stuk.  Het intrigeert me, en ik wil er best meer over weten.  Op het deksel staat 'Cave de Munich'.  Dit was ooit een café op de IJzerenleen (later werd dat 'den Bridge').  Hier werd KV-Mechelen boven de doopvont gehouden!  Op het deksel staat ook het nummer '78'.  Ik ben wel benieuwd wie eventueel meer info zou kunnen geven hierover... 

 

Commerciële bedoelingen heeft Marc allerminst met zijn 'museumpje'.  En om de deur nu zomaar open te zetten voor jan en alleman: nee, dat hoeft ook niet. Maar wie hem toch wil contacteren kan bellen op nummer 0472 34 86 75.   m-roos@hotmail.be

Wie weet heb je zelf nog wel iets in dit thema waar je zélf weinig mee doet, en dat hem zou kunnen plezieren? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik voel een gezonde jaloezie voor die prachtige verzameling.

 

Proficiat ermee :-)