Speelgoedmuseum in Mechelen Kinderstad, lokt steeds meer bezoekers

(Foto Speelgoedmuseum)

Het is al donderdag, maar hier dan eindelijk het artikel uit mijn mouw gekregen. In het Speelgoedmuseum loopt al een aantal maanden de tentoonstelling: 60 jaar Lego. Deze lokte al heel veel bezoekers zoals bv. in de afgelopen krokusvakantie maar liefst 5500 (neen geen nulletje teveel) bezoekers. Net zoals in elke vakantie waren er zoektochten; zeker een aanrader in een van de volgende vakanties voor zij die dit nog niet kennen. Vorig weekend was er de surplus van de Lego-beurs. En of dat een gezellige drukte was. Deze beurs was in samenwerking met BeLUG

 Direct bij het binnenkomen werd ik in volle Lego-wereld gekatapulteerd. Opvallende gele lego-zakken waar nieuwe aanwinsten in zaten, een stagiaire achter de kassa, met rood hoofd de lange bezoekers binnen te laten. Om 15 uur was er de prijsuitreiking van de LEGO-wedstrijd. Er waren 2 hoofdprijzen: 1 gekozen door de stemformulieren van de bezoekers, en nog 1 gekozen door het personeel van het museum zelf. In totaal waren er 18 geweldige creaties.

   

De publieksprijs werd gewonnen door Gelder Coudenijs, 12 jaar uit Brugge; en de andere winnaar was Victor Vereyser, 8 jaar uit Bonheiden. Zij kregen uit handen van Julie, de persverantwoordelijk, een nieuw Lego-bouwpakket. De andere werden zeker niet vergeten en kregen een leuke goodiebag mee. Allemaal lachende gezichtjes. De 2 winnende stukken krijgen een eigen vitrine in de tentoonstelling waar iedereen hun werk nu kan bewonderen.Nadien deed ik een toertje in het museum. Zo kwam ik o.a. langs een zaal waar er 3 mannen aan het bouwen waren aan iets space-shuttle-achtig. Een toffe babbel leerde me dat zij deel uitmaakten van BeLUG. Blijkbaar bestaan er maandelijks (soms meer) lego-beurzen. Daar wist ik niets van, maar wel een leuk weetje om nog eens te gaan snuisteren. Er waren ook verschillende verkoopstanden. Daar ging het om hele bouwpakketten tot kleine gepersonliseerde lego-mannetjes. Je kon dan zelf hoofdje, kleding, ... kiezen en dit laten samenstellen. Superblij was ik met mijn geweldig gele Lego-mok!!

Zelf ging ik overstag bij een geweldig gezellige dame uit Engeland. Michèle, met wie ik zo een toffe babbel had terwijl zij me 2 sleutelhangers maakte. Zo enthousiast, over Lego, maar ook over Mechelen. Zij was speciaal voor deze beurs naar Mechelen gereisd. Haar man stond op een andere beurs in Engeland zelf, en zij was in Mechelen. Ze had een grote machine bij om persoonlijke juweeltjes te maken voor de bezoekers. En eerlijk, heel mooie en vrolijke dingen tegen een oké-prijs. Vol lof over ons mooie Mechelen had ze spijt dat ze niet langer in Mechelen kon blijven. Ze had het voornemen nog eens terug te komen om dan de stad te bezoeken.

Misschien hebben jullie het al gehoord: de Lego-tentoonstelling 'Het Lego Blokje - 60 jaar creatief bouwplezier' zelf is verlengd tot en met 30 september 2019.

Een heel andere interactieve fototentoonstelling 'Play' komt in het Speelgoedmuseum van 2 tot en met 8 april en gaat over het belang van spel voor de meest kwetsbare kinderen. Via een speels inlevingsparcours kom je in aanraking met het dagelijks leven van kinderen uit alle uithoeken van de wereld, die het slachtoffer werden van fysieke of psychologische trauma's. Dit parcours is een tentoonstelling van Handicap International met de steun van Mechelen Mondiaal. Het lijkt me alvast een heel aparte ervaring die je kan beleven van 2 tot en met 28 april. 

(Foto Speelgoedmuseum)

Tijd vliegt zeggen mensen soms, en ook nu, want binnen 3 weken is het alweer vakantie: paasvakantie. Er worden dan weer spannende zoektochten georganiseerd, en workshops waar aan de slag zal gegaan worden met blacklight en het maken van stopmotion video's. Dit voor kinderen tussen 6 en 10 jaar oud, meer info op site van het Speelgoedmuseum.

Voor diegenen die het nog niet ontdekten zijn er elke dag van de paasvakantie om 14uur familierondleidingen in het museum. Inschrijven is vereist.

En nu, een lekker koffieke voor mij uit mijn supergeweldige Lego-tas, schol!