Sint-Jozef Colomaschool beleeft Reuzedag!

met categorie:  

   

(foto's: Jan Smets)

Het 'grote' schoolfeest komt er binnenkort aan, maar vandaag - op vaderkesdag - vierde basisschool Sint-Jozef-Coloma haar patroon.  En dat gaat altijd gepaard met heel wat leuke activiteiten.  Het werd vandaag een reuzedag!  Prille lente hing in de lucht, en dat was mooi meegenomen.  Volksspelen als touwtrekken en zaklopen stonden op het programma... En dat was nog maar één onderdeel van deze supertoffe schooldag.  Want niet minder dan een paar weken na het hoog bezoek van koningin Mathilde kreeg deze basisschool uit de Hanswijkenhoek wéér hooggeplaatste gasten op visite!  En dat woordje 'hoog' mag je echt wel letterlijk interpreteren.  Coloma verwelkomde deze namiddag drie van de vijf Mechelse reuzenkinderen.  Klaaske, Mieken en Noa vertegenwoordigden hun familie die verder nog bestaat uit broertjes Janneken en Amir, vader en moeder en grootvader Reus.  En het was Maxim Croon uit het vijfde leerjaar die hier hoogspersoonlijk voor zorgde.  Als winnaar van een kleurwedstrijd die bij het laatste Sinte-Mettefeest werd georganiseerd door ReuzeMechelen (toen de reuzenkinderen voor de allereerste keer Sinte-Mette gingen zingen in de Mechelse straten...), won hij voor zijn school dit bezoek van het wel erg bijzondere trio!  De jonge held stond vandaag dan ook in de kijker en was best trots met de persaandacht.  Terecht.

 

 

Deze namiddag verlieten de drie reuzenkinderen hun opslagplaats aan de Nekker.  Zo vaak komen ze niet buiten.  Maar het is de bedoeling van de vereniging ReuzeMechelen die vorig jaar werd opgericht, om hierin verandering te brengen.  ReuzeMechelen wil onze traditionele reuzen weer meer laten dansen op de Mechelse pleinen en straten. 

De reuzen werden allemaal nog grondig opgeknapt ter gelegenheid van de Hanswijkcavalcade die vijf jaar geleden door de historische binnenstad trok.  Hun doortocht zorgt steeds weer voor enthousiasme én zelfs ontroering.  De reuzen hebben een bijzonder plaatsje in het hart van de Maneblussers.  Ze behoren tot ons gekoesterd erfgoed, en daar moet dan ook met veel liefde en zorg mee worden omgegaan.

 

 

 

 

Uniek is het wel dat ze vandaag te zien waren extra-muros.  Ze wilden wel eens het parcours van de binnenstad verlaten om hun verschijning te maken in één van de buitenwijken van onze stad.  En zo zijn Noa, Klaaske en Mieke in de basisschool van Coloma beland..

Op het kerkplein aan de Tervuursesteenweg werden ze verwelkomd door de allerjongsten van de school, en de kleuters keken met grote ogen naar de bijzondere gasten.  En ze hadden zelfs prachtige kronen geknusteld voor de drie reuzen!  In stoet - de reuzen voorop - werd via de steenweg en langs de Stenenmolenstraat de school betreden, waar ook de oudere leerlingen het gezelschap welkom konden heten.

 

 

 

 

 

Deze jongelui hadden heel speciaal geoefend om een reuzendans, en het moet gezegd dat het hoge trio dit met veel genoegen bekeek.  Ze waagden zich trouwens zélf aan wat danspasjes.  Reuzen doen dit immers graag moet je weten.

Nadien werd er wat verteld over het leven van de reuzen...  De kinderen mochten leeftijd, grootte en gewicht proberen te raden...  Eeuwenoud zijn ze al.  Noa en broertje Amir zijn de jongsten van het gezelschap.  Zij zagen pas vijf jaar geleden het levenslicht, en vervoegden hiermee hun honderden jaar oude familie.  En nadien mochten de leerlingen wel eens in een reus kruipen om te zien en te voelen hoe het is om een reus te dragen...

 

 

 

 

Heel zeker zullen ze later thuis wel verteld hebben over deze fijne ontmoeting, en wie weet?  Misschien kunnen sommigen hun ouders wel overtuigen om zich op één of andere manier te engageren bij ReuzeMechelen?  Want vrijwilligers kan deze groep altijd gebruiken. 

Tegen dat de schoolbel het einde van de dag had ingeluid, vertrokken de reuzen terug richting de Nekker.  Met Erfgoeddag zullen ze weerom in de kijker staan, en héél waarschijnlijk maken één of meerdere Mechelse reuzen de eerste zondag van juli een uitstapje naar zee om in Nieuwpoort aan te sluiten in een reuzenstoet...

Je hoort er beslist nog meer van...