Imagine...

 

(foto's: Jan Smets)

Heel stil werd het rond 16 uur op onze Grote Markt  toen de politieharmonie 'Alle Menschen wirden Brüder' en 'Imagine' van John Lennon speelde.  Een vijfhonderdtal Mechelaars - heel divers van achtergrond, levensbeschouwelijke identiteit en politieke kleur - was op de uitnodiging ingegaan om een stille wake te houden ter nagedachtenis van de slachtoffers van de recente brutale aanslagen in Nieuw-Zeeland, Utrecht, en Maalbeek en Zaventem 3 jaar geleden...  Mechelen wil echter sterker zijn dan de terreur.  Wij zijn allen Mechelaars - wélke achtergrond we ook mogen hebben.  Als er aanslagen worden gepleegd op moslims zijn wij moslims.  Als dit gebeurt met christenen, zijn wij christenen, en als joden slachtoffers zijn, zijn wij joden.  Als er aanslagen zijn op mensen...zijn wij mensen.  Zonder onderscheid.  Dit was de sterke, indringende boodschap die deze stad, bij monde van zijn burgemeester, wou uitdragen...

 

Als terroristen ergens in het zand bijten moet dat in Mechelen zijn!  Mechelen is sterker dan terreur. 

 

Mechelen wil een duidelijk signaal geven tegen blinde, zinloze  terreur, tegen moorden uit haat op onschuldige mensen...  Deze stad wil aantonen dat het anders kan én moet.   Daarom was het teken dat vandaag gegeven werd zowel aangrijpend, hartverwarmend en sterk.  Een krachtige vredesboodschap.  'Alle Menschen wirden Brüder' - gecomponeerd door iemand die zijn roots in deze stad had...

In Mechelen moeten we mekaar blijven zien als medemensen.  Hier, in deze stad moet de hoop en de menselijkheid overwinnen.