Pictures To Listen Too ... foto's om naar te luisteren

Vorige week opende in Cultuurcentrum Mechelen de expo ‘Pictures to listen too’, met foto’s om naar … te luisteren. Hiervoor werkten de Mechelse muzikanten van Metroland samen met het fotografisch kunstcoöperatief F-8. De fotografen maakten beelden en de band liet zich hierdoor inspireren in hun nummers.

               

Sven Lauwers en Andy De Decker, ook wel gekend als Passenger S. en Passenger A - brengen met hun band Metroland sinds 2012 naar eigen zeggen ‘synthetic sounds from the underground’ met onmiskenbare invloeden van Kraftwerk en Komputer. En zoals wel meer bij underground bands zijn ze in het buitenland véél bekender dan in eigen land.

 

                   

                    © Metroland

Metroland openbaarde zich aan de wereld met hun eerste single "The Passenger" … van Iggy Pop? Neen, maar toch ook wel een beetje … luister maar eens naar de eerste regels van de lyrics:

“I'm the passenger

And i ride and i ride

I ride through the city’s backside”

Iggy Pop schreef ‘The Passenger’ aan boord van de Berlijnse S-Bahn, Metroland liet zich eveneens inspireren door ‘inner city transport’.

Voor hun conceptalbum ‘Men In A Frame’ klopten ze aan bij Bert Daenen, Kristel Nijskens, Caroline Tanghe en Patrick Verbessem van fotografisch kunstcoöperatief ‘F-8’. De fotografen leverden abstracte foto’s die door Metroland geïnterpreteerd werden naar muziek.

Het resultaat is door de tentoonstelling ‘Pictures to listen too’ ook in Mechelen te ervaren. Het unieke samengaan van foto en muziek kan door de bezoeker individueel beleefd worden: iedere bezoeker krijgt een set oortjes om in te pluggen in zijn/haar smartphone, en door de QR-code bij elke foto te scannen, krijg je het gekoppelde Metroland-nummer te horen. Een unieke ervaring …

Als extraatje aan het project portretteerden de vier fotografen van F-8 de 2 bandleden van Metroland op basis van hoe elke fotograaf hen zag luisterend naar de muziek.

Exclusief voor de tentoonstelling verscheen er tevens een nieuwe Metroland-release “The Key To Metroland’, een USB-sleutel met audio en visuals, waaronder het nummer ‘Een dag in Mechelen’ opgedragen aan hun thuisstad Mechelen.

De expo is nog te ervaren in het Cultuurcentrum Mechelen tot 24 maart 2019.

foto's: © Troostie