De gedrevenheid van het OKAN-team campus Stassart wordt beloond met een Mechels Keikopken

Vrijdagavond werd door het Willemsfonds afdeling Mechelen het Mechels Keikopken 2018 uitgereikt aan het voltallige team van de Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN) van Busleyden Atheneum (BA), campus Stassart. Hiermee geeft het Willemsfonds afdeling Mechelen zijn blijk van waardering voor dit initiatief, en hopen ze op deze manier meer middelen en aandacht te kunnen vragen.

Het Willemsfonds is een sociaal-culturele vrijwilligersvereniging die vanuit een liberale vrijzinnige invalshoek de Nederlandse taal en de beleving van cultuur wil promoten.  

Het Mechels Keikopken is een metafoor voor volharding, vastberadenheid en gedreven inzet. Met deze symbolische prijs wil Willemsfonds afdeling Mechelen haar waardering tonen voor personen, verenigingen of instituten die zich inzetten voor het bewaren en uitdragen van het stedelijk cultureel en historisch erfgoed.  

In zijn toespraak overliep de voorzitter van Willemsfonds Mechelen, Meester Frank Coel, de vorige laureaten van het Mechels Keikopken.  Directeur van BA campus Stassart, Tanja Janssens was oprecht fier dat zij met haar team toegevoegd wordt aan de indrukwekkende lijst, na onder andere Marcel Kocken, figurentheater De Maan en het Sinte-Mette Genootschap. 

Tanja Janssens : Verbinden in diversiteit, dat is wat mijn team elke dag opnieuw doet.

 

Elly Bormans, de coördinator van het OKAN-team, kreeg het Mechels Keikopken officieel overhandigd door voorzitter Frank Coel en kersvers schepen Alexander Vandersmissen.

 “Wij zijn heel blij met deze prijs, maar wij zijn vooral heel blij met onze job.  Elke dag opnieuw ga ik met veel goesting en energie werken.”

Anderstalige leerlingen tussen 12 en 18 jaar die in Mechelen kiezen voor het gemeenschapsonderwijs kunnen binnen het BA terecht op campus Stassart.  De eerste OKAN-klas werd opgericht in februari 1995.  Ondertussen zijn er een zestigtal leerlingen verdeeld over 5 klassen.  Elke groep is een mengeling van leeftijden, culturen en talenten.  Zwakkere en sterkere leerlingen vullen elkaar aan. Ze blijven een schooljaar in dezelfde groep, en zijn dan klaar om de overstap te maken naar het reguliere onderwijs.   De focus ligt op Nederlands leren, maar daarnaast hebben de tieners ook nood aan algemene ontwikkeling.  

Elly Bormans en Indra Heyndels gaven de aanwezige gasten een kijkje in het dagelijks leven van OKAN: “We werken in de klas, maar gaan ook vaak op stap.  We bezoeken bijvoorbeeld het parlement, onderhouden onze moestuin, en doen een project in een rusthuis. Wanneer we merken dat een leerling nood heeft aan uitbreiding of verdieping van de leerstof, kan hij of zij enkele uren les volgen in een andere richting, zoals wiskunde of mechanica.   Met een snuffelstage kunnen ze gedurende 2 weken voltijds les volgen in een andere richting, op deze campus, of één van de andere campussen binnen de scholengroep.  Ze volgen de lessen, maken de taken en de toetsen.  Zo doen ze ervaring op die hen zal helpen bij hun studiekeuze.“

Er kwamen ook 2 oud-leerlingen van OKAN aan het woord.  Lilit Madatyan zat er in het schooljaar 2001-2002. Ze  werkt nu zelf als opvoeder op de campus Pitzemburg van BA. 

  “Mijn oud-leerkrachten zijn nu mijn collega’s.  Ik wil het hele team en de directie nog eens bedanken voor de kansen en de ondersteuning die ze mij toen gegeven hebben.”

Andrea Marandici volgde OKAN in 2007. “Ik kwam elke dag met plezier naar school.  Er was altijd een toffe sfeer en de leerkrachten werken met heel veel passie.”  Nu is Andrea make-up artiest en werkt bij een cosmeticabedrijf.  Ze komt regelmatig op de campus om training te geven aan de leerlingen esthetiek.  

Uit alle gesprekken die ik die avond had, zowel met de leerkrachten als met de oud-studenten straalde gedrevenheid, passie en trots.

Tekst en foto’s : Annick Thienpont

(bronnen : www.willemsfonds.be – brochure Willemsfonds afdeling Mechelen 2017)