Studio Borgerstein en Academie interpreteren Besloten Hofjes

 

(foto's: Jan Smets)

Dat Mechelen en het gloednieuwe pareltje van een museum, Hof van Busleyden, bijzonder trots zijn op de unieke serie 16de eeuwse Besloten Hofjes is een open deur instampen. Als smaakmaker en bijzonder geslaagd extraatje bij de op 15 december van start gaande tentoonstelling waarin deze betoverende retabels in dialoog gaan met het werk van de hedendaagse kunsternares Berlinde De Bruyckere, tonen vanaf vandaag kinderen en volwassenen van de Academie en Studio Borgerstein hun interpretaties van deze kunstwerken.  De 10-jarige Eve Baert die school loopt in De Luchtballon, heeft onder leiding van Juf Line in de Academie, ook een werkje gemaakt.  Dat toont ze me met grote fierheid...

 

Met mama en papa had ik vroeger al eens de Besloten Hofjes gezien in het museum.  In de academie zijn we gestart met een kartonnen plaat, en dan moesten we een ontwerp maken.  Ik heb een soort van speeltuin gemaakt.  Zie je het schommeltje? ...

 

Ze vertelt het met veel enthousiasme.  En net als Eve hebben ook andere kinderen zich getoond van hun creatiefste kant.  Ik sta er in bewondering voor!

Ook volwassenen van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, hebben zich gewaagd aan interpretaties van de Besloten Hofjes, die eigenlijk bijzondere 'kijkdozen' zijn vol visuele prikkels.

Het zijn de gasthuisnonnen die met veel vlij, devotie en geduld eeuwen geleden deze mystieke retabels in mekaar knutselden.  Ze tonen een ideale, spirituele en paradijselijke wereld.  En om die uit te beelden maakten ze gebruik van heel veel verschillende materialen, als bloemetjes, parels, beeldjes, papier, stofresten, glas...  Je kan het zo gek niet bedenken.  Onze stad bezit de grootste verzameling van Besloten Hofjes.  Lang waren ze voor het grote publiek verborgen in het klooster van de gasthuiszusters in de Keizerstraat.  Maar na verhuis naar Schepenhuis en De Zalm zijn ze uiteindelijk in het Hof van Busleyden beland.  Nu zijn ze vakkundig gerestaureerd en verbazen ze iedereen die er mee in aanraking komt.

Deze leuke tentoonstelling is vanaf nu tot en met 15 januari te bezoeken in het Hof van Busleyden.

Laat je er door verrassen!  Een bezoek loont de moeite.

(en onthou nu al dat de tentoonstelling 'It almost seemed a lily' van 15 december tot 12 mei 2019 te zien zal zijn.  Zoals gezegd met werk van Berlinde De Bruyckere.  Maar daarover later méér op Mechelenblogt)

Nu bekijken we de Besloten Hofjes immers door de ogen van de Academie en de kunstenaars met een beperking (? what's in a name...) van Studio Borgerstein.