Rondom de Levende Kerststal wordt de Bevrijding gevierd!

  (foto's: Jan Smets)

(foto boven: Herman Vandeneede, Pol Lettany, Yves Van Neck, Inez Vanoverschelde, Robin Moeyersons, Bieke Wittockx, Johan De Keersmaecker, Veronique François, John Bell, Ngaire Takano)

Volgend weekend barst de feestvreugde helemaal los op het binnenplein van brouwerij Het Anker!  Voor de vijfde keer staat de Levende Kerststal van het Groot-Begijnhof in het teken van de Groote Oorlog.  Vijf jaar lang beleefden we het wel en wee van de oorlogsjaren.  En nu is er dan de finale!  Het feestelijke orgelpunt!  Het slot van de cyclus: de Bevrijding!  We zullen het geweten hebben!  Dit wordt een editie die zo mogelijk nog mooier en indrukwekkender is.  Dat beloven ons de vele vrijwilligers van de Buurtwerking.  Over dit alles heb ik een toffe babbel met één van de drijvende krachten: Inez Vanoverschelde (foto onder: rechts).

 

 

Het zijn weer drukke tijden in ons gezellige Begijnhof.  Alle deuren zijn weer versierd met een Kerststukje.  Voorbije zaterdag trokken vrijwilligers met stootkar van huis tot huis om de vele stukjes die in de buurtschool De Luchtballon door vrijwilligers en leerlingen van het 5de leerjaar werden gemaakt, rond te delen.  Zo worden de feestdagen hier voorbereid...  Het wordt weer aangenaam slenteren door de mooie straatjes van het Begijnhof, waar ook de Begijnhofkerk zich fraaier toont dan ooit voorheen, nu ze verlost is van haar knellend korset.

 

Zaterdag 15 en zondag 16 december - volgend weekend dus - zullen Maria en Jozef met hun pasgeboren baby in een kleurrijke stoet stappen naar hun Kerststal die zoals ieder jaar weer werd opgetimmerd op de brouwerijbinnenplaats.  In het bonte gezelschap zullen we engeltjes en de drie koningen herkennen.  En ook een ezel en wat schapen volgen het kers(t)verse ouderpaar.

 

Dit jaar hebben we zelfs vier (!) kindjes die Jezus zullen spelen.  Het was een vruchtbaar jaar in het Begijnhof!  Twee meisjes en twee jongetjes: Mira Luna, Lucie, Vic en Cas... (en we weten nu al dat er al eentje onderweg is voor de Kerststal van volgend jaar...)

 

 

Niet minder dan 600 vlaggetjes en wimpels werden gestikt door 7 dames van het Begijnhof.  Voor de zomer begonnen ze aan deze taak, en ze leverden tien slingers van 10 meter af.  Want het moet een extra feestelijke edities worden.  Daarnaast vervaardigden ze eveneens 100 poppys die worden opgespeld bij vrijwilligers en medewerkers.

 

De oorlog is voorbij!  De vreugde om al de ellende die nu achter de rug ligt is groot.  Maar in die Eerste Wereldoorlog sneuvelden vele, vele mannen aan het front...  Moeders blijven achter...  Zo gaat dat in oorlogen.  Vroeger en ook nu nog.

 

Zo zijn we aan ons goede doel gekomen...  Wij willen ons nu focussen op moeders die in moeilijkheden verkeren.  Daarom willen we Moeders voor Moeders steunen!  Naast het muziekpodium dat we optrekken naast de stal kan je jouw niet meer gebruikte kledij voor kinderen onder de 12 jaar, die nog in goeie staat is, afleveren.  Maar ook jouw rosse centjes zijn welkom.  Er zal een Dame Jeanne klaarstaan, waar je deze in kan deponeren.  En het moet gezegd: we hebben al een mooi voorraadje bij mekaar gekregen met wat afgeleverd werd bij bakkerij Matthys en de apotheek van Marijke De Bruycker.  Alles in het kader van de Warmste Week.  We laten hen niet in de kou staan!

 

 

Medewerkster Bieke Wittockx zorgt weerom voor heerlijke zelfgemaakte advocaat.  Ook hier gaat de opbrengst integraal naar Moeders voor Moeders.  Ook smoutebollen zijn verkrijgbaar, en Inez deelt mee dat er voor gezorgd is dat er geen te lange wachtrij zal zijn door  een nieuwe, snellere smoutebollenmachine De brouwerij zal de giften voor het inpakken van cadeau's ook schenken aan het goede doel.

 

Noteer ook maar dat we niet zorgen dat de plastiekberg nog vergroot wordt.  We zorgen voor een afvalvrije catering.  Ook dat doen we allemaal met een grote groep vrijwilligers.  Zowat 40 tot 50 vrijwilligers zullen volgend weekend actief zijn, waaronder ook heelwat jongeren. 

 

 

Het muzikale gedeelte is ook flink uitgebreid.  De United Brassband zal deze keer niet vanuit de open vensters van de brouwzaal hun muziek laten horen, maar zal rondlopen op het plein. 

 

Op het plein bouwen we een nostalgische tent voor de muziekoptredens.  Bariton Henk Lauwers die op ons Begijnhof woont, zorgt voor een streepje Klassieke muziek met violiste Gudrun Vercampt en hoboïst Piet Van Bockstal.  Ook Kristien Ceuppens met haar althobo en Paul Everaert met zijn fagot zijn van de partij. Het zijn allen muzikanten die in deze buurt wonen.  Ook bijzonder is het feit dat Henk teksten uit het oorlogsdagboek van een Mechelse soldaat zal reciteren...

 

 

 

Programma:

 

zaterdag 15 december:

 

17 uur opening drank-en eetstalletjes

18 uur - 21 uur: Klassieke muziek (zie hierboven) en United Brassband

tot 22 uur: laatste hapjes en jenevers

 

 

zondag 16 december:   

 

15u30 opening drank-en eetstalletjes  en optreden kinderkoor KOLOR

16 uur - 19 uur animatie rond Kerststal met livemuziek zoals de dag voordien

tot 20 uur: laatste hapjes en jenevers

 

 

 

www.moedersvoormoeders.be

www.groot-begijnhof-mechelen.be

facebookpagina: 'Buren op het Groot Begijnhof'