Muizen legt fraai boek onder de kerstboom!

met categorie:  

(foto o.: J.Smets)

(vlnr: Stef Van Osta, Steven Andries, Jef Du Bin, Willy De Vos, Herman Nauwelaerts, Fons Van Baelen.  Ontbreken op de foto: Annie Bauweleers en Walter Schaltin)

Het is opvallend hoe er een groeiende belangstelling is voor het verleden in onze Mechelse wijken en dorpen.  Nog maar pas was er in Battel een overrompelende belangstelling voor een tweede reeks 'Battel in Beeld': een drie keer tot de nok gevulde parochiezaal die met veel belangstelling de boeiende voorstelling bijwoonde met tal van - vaak nog nooit vertoonde - oude foto's.  Heeft het met nostalgie te maken?  met interesse voor het verleden?  Feit is dat nu ook Muizen op deze trend inspeelt.  Op 21 december wordt in zaal Rerum Novarum een ronduit schitterend boek voorgesteld: 'Muysen-Muizen': een absoluut collectors item voor élke Muizenaar, en bij uitbreiding, élke Mechelaar!  Het is een méér dan fraai geschenkboek - met een prachtige lay-out (Charlotte Vertommen); een lijvige, verzorgde uitgave die maar wat mooi zal staan op de boekenplank.  Tenminste: als hij niet blijvend op de salontafel zal vertoeven om er met mondjesmaat van te 'proeven'.  Dit boek biedt voor élk wat wils.  Een breed publiek zal er zijn gading in vinden.  Over dit leuke boek en het concept had ik deze namiddag een praatje met de werkgroep 'Lemmen Dol', die deze naam ontleent aan een bekend Muizens volksfiguur.  Plaats van afspraak is het café 'Onder den Berg', waar ooit de grootmoeder van Sam Gooris aan de tapkraan stond.  Het gonst er gezellig druk.  Op deze druilerige herfstdag zijn er hier heel wat Muizenaars samengekomen om bingo te spelen...

 

We vinden wel een plaatsje achterin het café... 

Steven Andries vertelt me dat hij al zowat tien jaar met het idee van een boek in het hoofd zit.  Ooit stelde hij al een boek over de Muizense Chiro samen.

 

  (Steven Andries)

 

Maar het is nog helemaal wat anders geworden.  Dit boek vertelt niet zomaar de geschiedenis van ons dorp, maar we vertrokken vanuit oude foto's, en hebben daarop verder geborduurd.  De toto's van lang geleden gaan in dialoog met recente foto's - genomen op exact dezelfde plaats.  En elke keer voegen we er dan nog een verhalende foto bij. 

 

"Het is een beetje uit de hand gelopen, en werd een ongeleid projectiel" vult Jef Du Bin aan. 

 

  (Jef Du Bin)

 

Eén jaar werd er intens aan gewerkt.  Jef (die onderwijzer is in de Sint-Lambertusschool in Muizen) en Steven schreven de meeste teksten uit.

Niet minder dan 250 foto's staan er in het boek.  En 80 verhalen geven er extra kleur aan.  Muizenaars getuigen over feiten en gebeurtenissen van lang geleden.  Geen chronologische geschiedenisles wordt opgedreund, maar de boeiende historie van het dorp sijpelt door alle stukjes door.

 

Er is aandacht voor alle hoekjes van Muizen...  Zowel voor Sint-Lambertus als voor Sint-Albertus...  We hebben een mooi evenwicht gevonden.  Het vertelt over de 'gewone Muizenaar' - volkse verhalen - verhalen uit het dagelijks leven. Met de nodige humor doorspekt.  Van onschatbare waarde was de medewerking van Walter Schaltin die je met recht en reden de dorpshistoricus mag noemen.  Ook Annie Bauweleers was onmisbaar.  Zij snorde vele oude foto's op en hielp bij het interviewen van oudere inwoners van ons dorp.

 

Met het boek in de hand kan je zo door Muizen stappen en mijmeren over heden en verleden...

Veel foto's komen uit familie-archieven en hebben dus een exclusieve waarde.  Wellicht zullen er later vele naar de Regionale Beeldbank verhuizen.

 

Je leest over de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog waarbij de Leuvensesteenweg zwaar getroffen werd... Over de geschiedenis van Planckendael... Er wordt ook sterk gefocusd op het verenigingsleven, de fanfares, het voetbal, de turnkring, Femma...  Noem maar op.  Zo is er ook een foto van de laatste gemeenteraad voor de fusie met burgemeester Ribbens.  Op dezelfde locatie namen we terug een foto - nog met één overblijvend oud-gemeenteraadslid.  Op de cover van het boek staat ook nog een oud hoekhuis dat later afgebroken werd om de weg over de spoorwegbrug breder te maken...

 

(Herman Nauwelaerts)

 

Op de plek waar nu de brede oprit ligt, en waar vroeger dit huisje stond, neem ik de groepsfoto...

Nu al kan ingetekend worden op dit boek dat op 21 december zal worden voorgesteld.

  Die inschrijvingen lopen als een trein!  550 exemplaren zijn drukklaar, maar wellicht volgt bij grote belangstelling nog een tweede druk.  Er vlug bij zijn is de boodschap!

Het mooie boek dat op kwaliteitspapier wordt uitgegeven, met harde kaft en 216 bladzijden tellend, kost 25 Euro

- wat een méér dan aanvaardbare prijs is voor een boek als dit -

Het boek ligt op 21 december in Rerum Novarum klaar voor wie intekende.  Als je hier niet kan aanwezig zijn, kan je hierna nog steeds terecht bij Proxy Delhaize in Muizen.

 

BE 21 063654135703 (Iban)   GKCCBEBB (bic)

Lemmen Dol

25 Euro.   Vermelding van naam en voornaam én 'boek Muizen'

 

 

Ik ben er nu al zéker van dat dit boek onder de kerstboom van menig Muizenaar zal liggen.  Terecht!