Felix, Anna en Simon fietsen voor Palestijnse circusschool!

(foto's: Jan Smets)

Gelukkig dat er deze eindejaarsperiode nog wat goed nieuws te rapen valt.  In tijden van toenemende polarisatie en verzuring kan je zoiets wellicht catalogeren als melig of naïef..  Maar ik focus hier graag op.  Gewoonweg omdat het hartverwarmend is en weet te verbinden.  Gewoonweg ook omdat drie toffe kinderen met een groot hart hun beste beentje willen bijzetten voor vriendjes ver weg, in een land waar het op zijn zachtst gezegd niet overloopt van peis en vree.  In het kader van de Warmste Week zullen Simon (11j.), Anna (9 j.) en Felix (6j.) Op de Beeck van Mechelen naar Leuven...én terug (!) fietsen, uit solidariteit met de Palestijnse circusschool.  Er zijn véle goede doelen.  Heel zeker.  En allen verdienen ze onze steun... Maar deze drie Mechelse kinderen die school lopen bij de Ursulinen, hebben hier wel een bijzondere band mee..  En dat leggen ze me graag uit.  Ik heb met hen, en hun mama, Lieve Jaspaert, afgesproken, net na school, in Bokes&co...  Enne: ze hebben me overtuigd om hiervoor een duit in het zakje te doen!  Want deze sportieve prestatie is een lovenswaardig initiatief!  Bravo!  Mijn respect... Steun je deze kapoenen ook?

 

 

Het is de goeie vriendin van Lieve Jaspaert, Jessika De Vlieghere, die in 2006 mee aan de wieg stond van deze Palestijnse circusschool.  Werkzaam voor een NGO in Palestina leerde ze haar latere echtgenoot Shadi Zmorrod kennen.  Hij was actief in de artistieke sector.  Samen kregen ze een zoontje, Nour, die dezelfde leeftijd heeft als de Mechelse Anna...

 

 

De school werd in dit noodlijdende land opgericht om respect, samenhorigheid, vertrouwen én ook hoop te geven aan jongeren die moeten opgroeien in moeilijke levensomstandigheden.

Circus is hiervoor een gedroomd instrument.  Dat is gebleken.  Palestijnse kinderen en jongeren leren 'stenen vervangen door jongleerballen'.  De school die nu zowat 400 leerlingen telt, richt workshops in, en themakampen in Hebron of in Gaza, enz...  Fijn is om te merken dat de eerste leerlingen nu ook nog aan de slag zijn als lesgevers....  Er is dus continuïteit.  En wetend dat alles heel klein begon...

 

Het is belangrijk dat kinderen via deze school aan vertrouwen winnen, leren samenwerken...  Ze worden hierdoor sterker.  Dat is het educatieve luik van de circusschool.  En anderzijds wil de school ook dit verhaal 'naar buiten' brengen.  Want dat is nodig.  Daar leeft men in bezet gebied.   Opgroeien is er moeilijk.  Eenvoudig is het niet altijd.  Soms worden trainers zonder reden opgepakt en de Israëlische regering bekijkt de school met argusogen...

 

Elk jaar kwam het gezin op vakantie naar Vlaanderen, en zo werd Nour een vriend van Anna en de rest van het gezin.  Nour wordt in het Nederlands én Arabisch opgevoed.  Hij is een kind van twee werelden.  En zo heeft Anna ook al wat Arabische woordjes opgepikt van haar Palestijnse vriendje. 

Toch besloot het gezin nog niet zo lang geleden om zich in Vlaanderen te vestigen.  De situatie is ginds immers erg uitzichtloos en het bemoeilijkt de opvoeding van kinderen.   In de vakantie wordt nu in de omgekeerde richting gegaan: dan bezoekt Nour zijn Palestijnse grootouders, terwijl hij hier nu woont in Heverlee.  Maar de circusschool wordt niet losgelaten!  Hoegenaamd niet.  Vanuit België coördineert Shadi ondermeer de internationale contacten.

 

Nour is een echte spring-in't-veld - een clown...  Hij is actief in de Leuvense circusschool...

 

Een afvaardiging van de school is deze dagen in ons land.  Ze reizen rond en treden hier en daar op.  Zoals in Leuven.  Morgen zullen ze aanwezig zijn op het Festival van de Gelijkheid in Gent...

Hier is ook al een Vriendenkring van de Palestijnse Circusschool opgericht.

Wil je er méér over weten?

https://www.friendsofpalcircus.be/nl/

 

Al vier jaar fietsen vrienden uit het Gentse voor deze school tijdens de Warmste Week.  Toen we met ons gezin aan tafel zaten om een leuk project voor deze Week uit te zoeken, bedachten we dat we best een Mechelse editie van deze fietstocht konden organiseren!  Een primeur!  En da's een hele uitdaging gebleken.  Felix is ook al flink aan het trainen! 

 

Op 22 december vertrekken de jonge en moedige fietsertjes vanuit de Fortuinstraat 52 waar ze wonen!  Je mag dus komen supporteren als je wil.  Om half 10 wordt gestart.  En dan gaat de tocht langs de Leuvense vaart.  Een veilig parcours.  De eerste stop is in het Vissershuis in Tildonk waar ze ook nog aanmoedigingen zullen krijgen van vrienden. Rond 13 uur hoopt men in Leuven aan te komen, waar oma en opa die in deze stad wonen, hen zullen opwachten met...frietjes!  Als de buikjes gevuld zijn, wordt er weer naar Mechelen gefietst...

 

Eerlijkheidshalve voorzie ik wel een fietsstoeltje voor 6-jarige Felix, mocht de tocht onverwacht toch te zwaar worden.  Maar het principe is: samen uit, samen thuis!  Gelukkig hebben ze alle drie een goeie conditie.  De jongens spelen hockey en Anna danst ballet...

 

Terwijl mama Lieve vertelt, en de kinderen tussen het slurpen van  hun warme chocomelk, glunderend meevolgen en aanvullen, verklapt Anna dat er tot hiertoe al heel wat centjes werden verzameld.  285 Euro is een mooi startbedrag.  Maar het mag beslist nog véél meer worden!

 

 

De kinderen hebben nog een leuk presentje voor elke sponsor!  Met de hulp van Juf Els van de Ursulinen die muzische vorming geeft, knutselt men crèpepapieren bloemen om elke milde gever te belonen. 

 

Enne: die fietstocht?  Die kan je natuurlijk ook volgen op Facebook!  Doen!

 

 

Ook jij kan je steentje bijdragen door een storting te doen op:

BE68 7330 3293 1934   Vermelding 'Warmste Week'

 

Nog een leuk filmpje over het circus:

https://www.youtube.com/watch?v=6jJwYj3K1J0&featyre=share

 

(In 2012 was ook al een afvaardiging van de Palestijnse circusschool te gast in Mechelen waar zij in Circolito voor Music for Life 24 uur circus maakten.  Dit op initiatief van lesgeefster Mieke Gielen die in Palestina in contact kwam met de school van Jessica en Shadi.)