Wereldoorlog I in Speelgoedmuseum en Stadsschouwburg

 

(foto's: Speelgoedmuseum / Jan Smets: Geert Clerbout en Marcel Kocken)

We zullen het geweten hebben: zondag 11 november wordt Wapenstilstand gevierd.  En dit jaar is dit wel een héél bijzondere herdenking!  Het is immers 100 jaar geleden dat aan de Grote Oorlog een einde kwam.  Tal van evenementen en activiteiten worden her en der opgezet.  Ook Mechelen laat zich niet onbetuigd.  Er gaat een reeds lang uitverkocht Vredesconcert door in onze Sint-Romboutskathedraal en ook op andere plaatsen wordt het einde van Wereldoorlog I in de kijker gezet.  Zoals in het Speelgoedmuseum én in de Stadsschouwburg waar de dag voordien - op zaterdag 10 november- een boeiende academische zitting doorgaat...

 

Zondag houdt voormalig conservator van het Speelgoedmuseum, Marc Wellens, een lezing over spel en speelgoed van voor, tijdens en na die Eerste Wereldoorlog.

Het accent hierbij ligt op het speelgoed dat verband houdt met deze oorlog, zoals wapens, uniformen en soldaatjes voor de jongens en verpleegsterssets voor de meisjes.

Maar daarnaast is dit ook een prima gelegenheid om even stil te staan bij de functie van oorlogsspeelgoed en het feit dat dit - hoe onschuldig ook - een spiegel is van de soms wel erg wrede grote wereld.

Zo kijken we tegelijkertijd kritisch naar het hedendaagse speelgoed waarin geweld nog steeds een prominente rol heeft.  De leuze uit het interbellum: "Sinterklaas, breng hen toch geen oorlogsspeelgoed" is nog altijd prangend actueel!

De lezing gaat zondag 11 november door in het museum om 14 uur. En: ze is gratis bij te wonen!

Tot en met 6 januari kan je ook de expo 'Groote Oorlog in de Kinderkamer' bekijken waarin heel wat collectiestukken worden getoond.

NB: wie zondag naar het museum komt, verkleed als Sinte-Mette, of het Sinte-Mettelied zingend, kan binnen met 30 % korting.  Dat betekent dat een volwassene slechts 6,40 Euro moet neertellen, en een kind 4,80 Euro...

 

  (Marc Wellens)

 

Zaterdag 10 november kan je om 15 uur een gratis academische zitting bijwonen in de Stadsschouwburg: 'Oorlog aan de Dijle in woord en beeld'.

Dit is een organisatie van de Stad Mechelen, de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst, de Ciné-en videoclub MECINA en Rotary Club Mechelen Opsinjoor.

Sprekers zijn Levend Geheugen en Oppergids Marcel Kocken - die we niet meer hoeven voor te stellen, én historicus Geert Clerbout, auteur van het boeiende standaardwerk over deze oorlog: 'Oorlog aan de Dijle'.

Ook zal de kortfilm 'Oorlog aan de Dijle' worden vertoond.  20 minuten duurt deze film en we zien dan originele bewegende beelden van toen de revue passeren.  De film toont het verhaal van de Groote Oorlog aan de hand van getuigenissen van Mechelaars die het allemaal zelf mee beleefden.

Niet te missen!