'Het opstel van toen bewees dat hij het nog kon...' Luc Deflo

(foto's: Jan Smets)

Enkele jaren geleden was hij op de Boekenbeurs toen zijn voormalige leraar van het derde studiejaar van Scheppers bij hem langskwam.  Hij had een oud opstelletje van Luc bij, met een schitterende 9,5/10.  Het deed Luc veel deugd.  In opstellen schrijven kon hij al van jongsaf zijn creativiteit kwijt...  Het jongetje van toen werd een populair en gewaardeerd schrijver...  Een Mechelaar om trots op te zijn.

Gisterenavond overleed Luc Deflo in het Sint-Maartenziekenhuis.  Dat hij al langer ernstig ziek was, wist ik.  Hij kreeg een zwaar verdict te verwerken, maar ik zag hem nog regelmatig.  Toch was er geen ontkomen aan.  Op amper 60-jarige leeftijd gaat Luc van ons heen.  Het is Sven Van Haezendonck van Gazet van Antwerpen die gisteren als eerste het pijnlijke nieuws vernam en hierover verslag maakte.

Enkele jaren ouder dan ik was hij, en hij woonde in mijn wijk - de Hanswijkenhoek.  Het gezin Deflo was van de Abeelstraat. In deze wijk woont nog steeds zijn familie.  Zo zou veel later in één van zijn thrillers zelfs de Colomakerk fungeren.  Mechelen was sowieso hét decor van vele van zijn misdaadromans.  Op de schoolbanken was hij ondermeer klasgenoot van de eveneens bekende Mechelaar en 'Hanswijkenhoeker' Frank Deboosere.  De naar Brussel uitgeweken auteur kwam nog graag en veelvuldig naar zijn geboortestad.  Met veel plezier kwam hij jarenlang nog bijna wekelijks afgezakt naar Mechelen waar hij met zijn vrienden pinten kwam pakken op de Vismarkt...

 

 

 

In 1999 zou alles voor hem beginnen.  Toen rolde zijn psychologische thriller 'Naakte Zielen' van de drukpers.

Dit boek waarin voor de eerste keer het speurdersduo Deleu en Bosmans opdook werd de succesvolle start van een hele reeks.  Dit boek werd trouwens ook genomineerd voor de Hercule Poirotprijs.

Die prijs zou hij uiteindelijk winnen met 'Pitbull'.

Met 'Intifada' schreef hij een smeulend conflict in de Mahatma Gandhiwijk.  Spraakmakend.

Lachend zei hij me eens dat hij door deze steeds fraaier wordende stad er haast geen donkere steegjes meer over waren die hem konden inspireren tot één of andere misdaad.

 

 

35 boeken schreef Luc Deflo: thrillers die als zoete broodjes over de toonbank gingen, maar ook toneelstukken en kortverhalen.

Enkele jaren geleden was er sprake om een boek van hem te verfilmen.  Maar die plannen bleven in de la liggen.

Luc Deflo werkte vroeger in de banksector (KBC), maar kon zich later volledig toeleggen op het schrijven. 

We zullen hem als schrijver en warm en innemend mens missen...  Mechelen verliest een schitterend ambassadeur.  (weet je dat hij een tijd geleden zelfs genomineerd werd als derde bekendste Mechelaar?  Hij schrok daar zelf van...)

Luc had twee dochters (Tess en Tris)  uit zijn eerste huwelijk en een zoontje (Allesandro) met zijn Venezolaanse partner, Sor Maria Marhan waarmee hij trouwens samen de thriller 'Drift' schreef...

Mijn deelneming aan zijn partner, en familie bij het dragen van dit zware verlies!

Zaterdag 1 december, om 10 uur vindt de uitvaart van Luc plaats in de Sint-Jozef-Colomakerk in zijn vroegere wijk.