Hombeek geeft startschot voor Sinte-Mette feestelijkheden

Zondagmorgen, een frisse maar zonnige herfstdag, het ideale weertje voor de jaarlijkse viering van patroonheilige Sint-Maarten te Hombeek. De feestelijkheden in het dorp starten naar traditie met een misviering om 11uur in de Sint-Martinuskerk.

Hombeek staat ervoor bekend zijn patroonheilige in november te eren. Terwijl een honderdtal mensen de misviering bijwoonden stonden rondom het kerkplein al tientallen dierenliefhebbers te wachten op de dierenzegening. Lena Selleslagh is parochiemedewerker en lid van Liturgiegroep Sint-Martinus Hombeek. Bij gebrek aan een pastoor zegende zij allereerst paarden, al dan niet met koets, gevolgd door tientallen honden. Maria is paardenliefhebber in hart en nieren, en is sinds enkele jaren voor één dag Sint-Maarten.

Heemkundekring Hoembeke houdt traditie in leven

Sinds mensenheugenis kent men de Sinte-Mette Viering in Hombeek. 30 jaar terug heeft de Heemkundige kring het opnieuw wat animatie gegeven.” zegt Ward De Kempeneer van Heemkundekring Hoembeka.

De heemkundekring staat ervoor dat de folklore van Hombeek, die toch oud en bekend is, niet teloor zou gaan. Niet alleen Hombeek maar ook andere gemeenten met een Martinus naam, zoals hier de kerk, is eigenlijk ook een feest voor de kinderen. Dat heeft Hombeek altijd gevierd, zelfs van voor mijn vader, en het is altijd blijven bestaan” besluit de voorzitter.

Dierenzegening en paardenommegang in dorpshart

De gezegende paarden mochten na de ontvangst van het heilige water door de straten van Hombeek trekken in een heuse paardenommegang, op kop Sint-Maarten. Er waren opvallend meer mensen aanwezig met huisdieren dan voorgaande jaren. Voor de organisator van dit evenement zeker een opsteker. Na de viering werd iedereen getrakteerd op koffie, broodje en een deugddoende jenever.

Voor de meeste mensen is het niet hun eerste keer dat ze deelnemen. “Het is een jaarlijkse traditie waar we met de hondenschool Tiendeschuurke naar hier komen. Het is gezellig en heeft zijn charmes” zegt Eric “Wij doen het puur voor onszelf. Ik vind het wel tof” zegt Marijke “Ik ben nog wel een beetje gelovig, en dat heeft toch wel iets om mijn honden Lassie en Stella te laten zegenen

Als afsluiter verzamelden honderden kinderen uit voornamelijk de twee Hombeekse scholen, maar ook gewoonweg kinderen van elders, in het dorpscentrum voor de lichtstoet. Dat Hombeek leeft, heb ik met honderden andere bezoekers en inwoners kunnen vaststellen. Langs het parcours waar de lichtstoet passeerde hadden heel wat Hombekenaars brandende kaarsen geplaatst in voortuinen en opritten. Op vastgestelde punten zorgde de Hombeekse Simacon Band voor een streepje Sinte-Mette muziek.  De Mechelse politie hield een oogje in het zeil en leidde het verkeer in goede banen

Na aankomst aan het Chiro lokaal werd iedereen getrakteerd op een heuse vuurshow, kinderen ontvingen een zak met lekkers en andere leuke dingen. Terwijl er een vlagverbranding plaatsvond, kon iedereen napraten over deze heuglijke dag bij een pakje friet, warme soep of tussen pot en pint.
Deze stoet en randactiviteiten wordt telkens georganiseerd op initiatief van het plaatselijk Sinte-Mette Comité dat bestaat uit leden van de Dorpsraad, de scholen, Chiro, De Bond van Jonge Gezinnen en de Heemkundekring Hoembeka

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen Blogt