Armoede: een hindernis aan de schoolpoort...

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Op deze grijze, natte herfstdag werd vanochtend op verschillende plaatsen in ons land de aftrap gegeven van de jaarlijkse campagne van Welzijnszorg.  Dit jaar wordt de focus gelegd op armoede in het onderwijs.  Ook in Mechelen kon men vandaag niet voorbij dit thema.  Ik ging een kijkje nemen in de Sint-Pietersschool aan de Grote Nieuwedijkstraat.in de wijk Nekkerspoel...

 

 

 

Het gaat dan ook om een niet te onderschatten probleem.  Niet minder dan 500 000 kinderen krijgen in ons 'welvaardig' landje onvoldoende onderwijskansen door armoede.  Da's beslist niet min.  Niet élke leerling heeft een goeie startpositie aan de schoolpoort.  En toch: kansarm en kansrijk komen wel samen terecht op de schoolbanken. 

De doelstelling van het onderwijs is om uit élk kind het allerbeste te halen.  Maar kinderen van gezinnen die in armoede leven hebben een grotere kans dat ze door de mazen van het net vallen en slechtere schoolresultaten hebben, met zittenblijven of schoolmoeheid tot gevolg.  Het heeft niet altijd te maken met een gebrek aan talent.  Nee.  (Kans)armoede beknot de kansen sterk van deze kinderen.  Ze moeten immers méér afstand afleggen dan kinderen in de binnenbaan...

Welzijnszorg wil hiervoor een lans breken.  Er MOET dringend werk gemaakt worden van gelijke kansen!

Ik maak een praatje met Syvlie Vanderhoydonck die regiomedewerker is van Welzijnszorg/Samen Tegen Armoede.

 

 

In 50 scholen in deze regio moeten leerlingen vandaag een hindernis overwinnen om op school te geraken.  Met deze sensibilisatie-actie vraagt Samen tegen Armoede aandacht voor armoede in het onderwijs.  Wie geboren wordt in een kansarm gezin of in een gezin lager op de sociale ladder kent vaak een hobbelig parcours in de schoolloopbaan.  Eén op de vijf kinderen loopt school in de buitenbaan...

 

Ondertussen komen de eerste kinderen aan... Ze kunnen aan de poort kiezen of ze het moeilijke of gemakkelijke parcours volgen om in de school te geraken....  Sommigen kijkgen wat vreemd op...  Maar hier zal beslist nog over gepraat worden in de klas.

 

  (directeur Dirk Letens)

 

Hier in de Sint-Pieterschool wordt al echt goed gewerkt rond (kans)armoede.  Directeur Dirk Letens, zijn leerkrachtenploeg en de ouderraad zijn hier al langer concreet mee bezig.  De school werkt met een maximumfactuur, maar constateert dat zelfs die 85 Euro voor sommige ouders nog té veel is.  Om de twee weken organiseert de Ouderraad een koffiemoment in de leraarskamer...: een forum dat ouders met drempelvrees wat meer over de streep wil trekken.  Zo probeert men ook de meer kwetsbaren te betrekken.  In deze buurt worden meerdere initiatieven genomen.  Hiervoor wordt de sporthal van de school opengezet.  Heel knap.  Waar ouders de school als fijn ervaren, straalt dat ook af op de kinderen.  Ook in andere scholen in Mechelen wordt mooi werk verzet op dit terrein.  Het was niet moeilijk om zowat 15 Mechelse scholen te sensibiliseren om mee te doen met deze actie.

 

Carmen Hesters van de Ouderraad nam recent deel aan een 'inleefweek Armoede', georganiseerd door Welzijnszorg...  Ze vond het een boeiende ervaring...

 

 

Van Welzijnszorg kregen we een erg beperkt budget (60 Euro en 20 Euro per kind) waarmee we met ons gezin moesten zien rond te komen.  We kregen dan ook nog de opdracht om een kinderfeestje te organiseren... En nog wat extra hindernissen werden ingebouwd: zoals een kapotte wasmachine die niet kon gebruikt worden, beperkt internet...  We dienden als gezin dus keuzes te maken.  Gemakkelijk was dat niet.  We zijn er dan ook niet in gelukt.  Al dat gecijfer gaf behoorlijk wat stress en een opgejaagd gevoel...  Aan den lijve ondervonden we wat het is om te leven in armoede.  Ook al was dit maar voor een weekje.  Nadien hebben we hierover nog doorgepraat met een ervaringsdeskundige. In ieder geval had ik achteraf wel een genant gevoel.  Hoe gemakkelijk kopen wij nieuwe kledij, kunnen we gezonde voeding op tafel zetten...  Het is niet mogelijk voor zoveel arme gezinnen.  Ik ben me er nog méér bewust van dan voorheen om er effectief iets aan te doen.  Dit besef is groot.  Het blijft zoeken hoe we hieraan kunnen werken.  De school heeft dan al wel een solidariteitsfonds... Maar er moet méér kunnen.  Moeilijk blijft het om sommige ouders te bereiken.  Er speelt immers ook vaak schaamte mee...

 

Meer info:

www.samentegenarmoede.be

Regionale dienst Vlaams-Brabant/Mechelen- Frederik de Merodestraat 18

sylvie.vanderhoydonck@welzijnszorg.be

 

 

 

Scholen die deelnemen in Mechelen:

BuSO Sint-Janshof, PTS CLW, Sint-Pietersschool, BA PItzemburg, BA Stassart, De Sprankel, De Parel VZW De Ranken, Vrije Basisschool OLV van den Ham, Kleuterschool Pius X VZW De Ranken, VBS Don Bosco, Technische Scholen Mechelen, GO! DE ABEEL, Ursulinen Mechelen, Maurits Sabbe, Sint-Maartenschool Hombeek, Sint-Lambertusschool Muizen.