Tinelpark is nieuwe groene long in Mechelen

met categorie:  

Zaterdag werd officieel het eerste deel van het Tinelpark of Predikherentuin op de gelijknamige Tinelsite aan omwonende bewoners en genodigden voorgesteld. “Wat we hier proberen te doen is twee belangrijke monumenten in onze stad, het holocaustmuseum en de nieuwe bibliotheek, daartussenin een nieuwe groene long te maken” vertelt burgemeester Bart Somers aan de voet van het Predikherenklooster.

De Tinelsite, daar waar destijds de rijkswachtkazerne stond, daar rijst stilaan een volledig nieuw stadsdeel uit de grond. We schrijven november 2016, daar waar de afbraakwerken van start gingen. Het enige wat nog overeind is gebleven is de voorgevel van de oude politiegebouwen en een deel van de muur aan de zijde van de Edgard Tinellaan. Eind juni opende het eerste deel van de parking, daarna volgden met rasse schreden de bouw van de woongelegenheden Poirot, Maigret en Adjudant. De afgelopen 3 weekends gingen ook de deuren van het Predikherenklooster al tijdelijk open. Nu was er alweer een reden tot feesten, met de opening van de eerste fase van het Tinelpark.

Tinelpark met waterpartij en langste zitbank

Het eerste pas geopende deel bevindt zich tussen Kazerne Dossin en het Predikherenklooster. Het omvangrijke Tinelpark zal zich na volledige oplevering uitstrekken tussen de Van Busleydenstraat en de Goswin de Stassartstraat. Het was en is een hele puzzel voor de aannemer om de werken aan de verschillende bouwdelen simultaan en zonder onderlinge hinder te laten verlopen. Maar voorlopig is die missie geslaagd.

Het park biedt verschillende rustplekken. Met onder meer de langste zitbank van Mechelen, waarvan het eerste deel nu al af is. De waterpartij naast het klooster is natuurlijk een knipoog naar ons vlietenplan dat parallel met het parkenplan ook blijft lopen. In de volgende fase worden ook nog twee kleine spellandschappen aangelegd. Dat doen we in alle parken en tuinen. We zijn een kinderstad. Waar het kan, willen we dan ook spelelementen aanbrengen”, aldus schepen van Stadsvernieuwing Greet Geypen.

Groene long van noordelijk stadsdeel

Het Tinelpark moet de noordelijke tegenhanger van de Kruidtuin worden. De klemtoon ligt op de open ruimte, terwijl de doorgaande fiets- en voetgangersroutes de lengte van het park benadrukken. Het park is de klok rond open en bereikbaar via verschillende invalswegen. Wat mij direct in het oog sprong was de waterpartij die zich uitstrekt over de ganse lengte van het Predikheren. Naargelang van welke zijde je u bevindt, kijk je naar de weerspiegeling van het Predikheren of Kazerne Dossin, mooi ! Nog mooier wordt het als je plaats neemt op een wit stenen zitbank van maar liefst 100 meter, wellicht de langste van Vlaanderen, en wie weet van Europa.

We hebben de voorbije jaren een hele resem nieuwe parken en tuinen aangelegd. Ik verwijs o.a. naar het park in de Kalverenstraat, Sint-Mettetuin, Rik Wouterstuin, Caputsteenpark, Hovenierspark,… Bestaande parken zoals o.a. het Tivolipark hebben we versterkt.  Daarnaast werden er ook een aantal nieuwe speelbossen ingericht. Meer dan ooit hechten we dus belang aan het inrichten van groene longen als ontpitte rustpunten in de stad. Onze ambitie is alvast om ook de komende jaren het parken en tuinenplan verder te zetten”, aldus schepen van Natuur- en Groenontwikkeling Marina De Bie.

En hier stopt het helemaal niet, want binnen korte tijd mogen we de opening verwachten van de prachtige tuin aan het Aartsbisschoppelijk Paleis. “Investeren in groene longen is zeer belangrijk voor onze volksgezondheid, en het brengt rust in onze stad” besluit Bart Somers.
Gastronomisch restaurant opent midden januari 2019

Kazerne Dossin aan Tinelpark

Het gras moet nog groeien, maar wat ik vandaag gezien heb, beloofd veel moois. Een plekje waar menig Mechelaar en toerist een rustplek zal vinden, en bovendien vanaf midden januari 2019 culinair zal kunnen genieten, en een terrasje meenemen bij ‘Bar Bib’ (eind 2019) met zicht op het Tinelpark. Sterrenchef Ken Verschueren kijkt ook al uit naar de opening van het restaurant. Ik mocht van Ken een kijkje nemen naar de stand van zaken vandaag.

Het restaurant krijgt stilaan vorm. We zitten in de laatste rechte lijn” vertelt een tevreden Ken Verschueren. “Het Tinelpark is fantastisch, en daar mogen we dan ook nog is het terras van ons gastronomisch restaurant zetten. Ik ben de mensen dankbaar die dit hebben verwezenlijkt. Het wordt toch wel een unieke plaats in Mechelen waar we ten volle in geloven”.

Ik hoor je al denken, “dit zal niet betaalbaar zijn voor de gewone Mechelaar”, integendeel. “Inderdaad, ik wil meegeven dat vooral Bar Bib dagelijks zeer toegankelijk zal zijn voor iedereen. Een koffie drinken, een pintje bier, een snack, … maar ook het  ‘a la carte’ restaurant zal zeer toegankelijk zijn.”. Kortelings zal de website van het restaurant online geplaatst worden. Een naam voor het restaurant is er al, maar Ken wil dit, begrijpelijk, tot de tijd rijp is nog even voor zich houden. Ik ben benieuwd ! Tot dan mochten alle aanwezigen op de receptie proeven van lekkere hapjes gecreerd door chef Ken.

Bekijk hier een video interview met Bart Somers en Ken Verschueren 

https://youtu.be/s8hJrfwx04A

Vanaf volgend jaar 2019 worden de volgende delen van het park aangelegd. Tegen het najaar van 2020 is het park volledig klaar.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen Blogt.

Mooie reportage!