Swishing: een wel heel aparte ervaring; womanpower!

Al een aantal keer had ik een aankondiging gezien voor een 'swishing'. Dat is een nieuw initiatief kaderend in duurzaamheid. Het is een team dat dit her en der dit op verschillende initiatieven organiseert. Voor de geïntresseerden: dit is terug te vinden op facebook. Nu in mensentaal: je brengt een aantal kledingstukken (netjes gewassen, gestreken zonder gebreken) binnen bij het swishing-team. Zij controleren elk kledingstuk grondig, geven het een aantal punten en hangen deze klaar aan kledingrekken. Nadien kan je je punten weer inruilen door andere kledingstukken mee te nemen. Een kledingruil dus.

Fan zijnde, en medewerker, van Fairtrade, ging ik dit gisteren uitproberen op de MFair. Ik wist niet waar ik aan begon... wat een beleving seg.

 

Thuis zocht ik rustig een aantal kledingstukken uit: hoe haalde ik het vorig jaar in mijn hoofd om een knaloranje trui te kopen??? OMG... Kortere Tshirts... ook niet echt voor mijn figuur: ik vond toch wel een 5tal 'miskoopjes' en pakte deze netjes in: in mijn Fairtrade-linnenzak natuurlijk. En dan ging ik met de zus op stap. Heel spontaan begonnen we onderling al te 'swishen'... ruilen. Ja, die jeansvest past mij wel goed; deze Tshirts zijn perfect voor mij. Een heel rustig wisselen. Hoewel rustig, we zaten op de bus en die ging bijna stoppen dus rustig... Wat zouden we nog opkijken over het vervolg.

Aangekomen gingen we naar de betreffende zaal, en zagen daar een wel heel lange rij. Minstens 15 mensen met zakken vol, sommigen met een koffer... (hoewel in het reglement staat dat je max. 10 stuks mag meenemen), ... we gingen hier wel nog wat staan aanschuiven. Je kon kleding binnen brengen tussen 12u en 14u; om 14uur kon de uitwisseling dan beginnen.

Het werd half 2, en wij stonden, neen niet rustig, aan te schuiven. Hoewel als ik eerlijk ben, mijn zus stond rustiger dan ikzelf... Een heel vreemd fenomeen begon zich toen te ontwikkelen: deelnemers die hun kleding al hadden ingeruild begonnen zich in de ruimte te verzamelen. Mensen die bv aan de kant tegen de muur zaten te wachten kwamen dichterbij de kledingrekken. Er werden groepjes gevormd, nog op een afstandje. Ondertussen stonden wij nog in de rij, al een beetje opgeschoven. Het volgende kwartier tot aan 14uur was een heel vreemde ervaring. Mensen schoven heel minimaal, maar toch... naar voor te bewegen. Mensen begonnen te wijzen naar kledingstukken, te overleggen, en langzaam maar heel zeker naar voor te schuiven. Een zo minimaal verschuivende groep mensen is eigenlijk een grappig fenomeen. Al vond ik het gisteren niet grappig, zelf stond ik immers nog in de rij te wachten. Plots zei ik tegen mn zus: kijk, nu staan ze op armlengte van de kledingrekken waar alle kleding die al was binnen gebracht hing. En ja, toen gebeurde het hé, het was 14uur en iemand gaf het startsignaal. Wat we zagen ontwikkelen gebeurde: deze mensenmassa stortte zich op enkele kledingrekken. Je moet het gezien hebben wil je het geloven: een hoop modebewuste vrouwen die zich volledig smijten... je ziet het wel zeker: dat gaat er hard aan toe!!!! Er werd nog net niet met de haren getrokken, enfin dat heb ik toch niet gezien...

Maar zelf sta je dan nog met je te ruilen kleding te wachten. Binnenin begon het te borrelen: ik had immers ook al een aantal heel leuke stuks gezien. En ik was evengoed ingeschreven, ik vond dit niet eerlijk. Achteraf hoorde ik dat mijn non-verbale uitstraling hier ook heel duidelijk was geweest - oepsie. Mijn zus is familie, dus ook zij was wat verontwaardigd. We hoorden dat wij ook al iets mochten nemen als we iets hadden gezien. Zelf was ik daar te koppig voor (eerlijk, zo ben ik dan he). Maa mn zus sprong op risico van leven tussen deze vrouwentroep en bemachtigde een heel mooie jumpsuit.

Om mijn verhaal af te sluiten. Tegen dat ik klaar was om ook tussen de kledingrekken te duiken waren deze al voor 3/4 leeg. De meesten hadden immers alles genomen wat ze mooi vonden en waren dat aan het passen. Het was dus kwestie van geduld en geluk te hebben: mondjesmaat kwamen er niet-passende kledingstukken terug aan de rekken. UIteindelijk ben ik naar huis gegaan met 2 leuke rokjes.

 

 

Eén tip: ga hier nooit onvoorbereid naartoe. Het is heel fijn, maar je moet de nodige vrouwenpower hebben ;-)