The Posies blazen het dak van de Minderbroederskerk

Om de dertigste verjaardag van hun debuutplaat ‘Failure’ te vieren, ondernemen The Posies (US) momenteel hun ‘30th Anniversary Tour’, die hen over heel Europa en donderdagavond ook in Mechelen bracht.

In dezelfde bezetting als begin jaren ’90, braken ze in het CCM het kot af … we wensen de mensen van CC Mechelen veel goede moed om het dak van de Minderbroederskerk hersteld te krijgen … The Posies hebben dat er namelijk gewoon boenk afgeblazen !!!

       

Voorafgaand brachten de recente (en terechte) winnaars van Humo’s Rock Rally 2018 een mooie set vol Vlaamse americana, met verwijzingen naar Wilco, The War On Drugs, maar evengoed Bruce Springsteen. Ze deden dat in een intieme bezetting, daar waar ze gewoonlijk met full band optreden. Maar deze aanpak deed hun nummers zeker niet aan kracht inboeten.

De afsluiter van hun set deed zelfs even de geest van wijlen Jeff Buckley over ons neerdalen … Amen!

Dat hun recente single ‘Our House’ niet meer airplay krijgt op de radio blijft een mysterie.

Dan was het tijd voor The Posies, die een blitzstart namen met ‘Dream All Day’ en het selecte publiek verder ook trakteerden op een ‘best of’ van hun oeuvre met o.a. Daily Mutilation, Everybody Is A Fucking Liar, Flavor Of The Month ...

Het werd een charmant rommelige set met afwisselend chaos en intimiteit, maar steeds strak gespeeld door een band die er echt zin in had.

Jon Auer (The Posies) met Karolien Van Ransbeeck (Few Bits)

Voor de rustigere momenten zorgden o.a. het door Jon Auer en Ken Stringfellow akoestisch gebrachte ‘You Avoid Parties’ waarin ze zonder microfoon fijn gebruik maakten van de akoestiek van de voormalige kerk, die de Minderbroederskerk is.

Ook de vocale bijdrage van zangeres Karolien Van Ransbeeck, die binnenkort met haar band Few Bits eveneens Mechelen aandoet, bracht de nodige afwisseling. Maar dan ging het weer in een rotvaart richting finale, waarbij menig gitaarsnaar het moest ontgelden …

Dit was typisch een concert waarvan je jaren later nog met een mysterieuze glimlach op je gezicht vertelt dat je erbij was, die donderdagavond in Mechelen ...

tekst: Tricky Troostie (met dank aan Mark Van Mullem)

foto's: Tricky Troostie (meer foto's op de Facebookpagina van Mechelen Blogt)