Het lego-blokje na 60 jaar nog steeds een superblokje! Lego-tentoonstelling in het Speelgoedmuseum

Na maanden intens werken is vorige week donderdagavond de tentoonstelling: "Het lego-blokje, 60 jaar creatief bouwplezier" in het Speelgoedmuseum Mechelen geopend. Al 60 jaar immers bouwen tal van kinderen wereldwijd met de kleurrijke, Deense, blokjes. Begonnen in uitsluitend witte en rode blokjes bestaan ze vandaag in allerlei vrolijke kleuren.

  (foto: Linda Van der Auwera)

(overige foto's: Speelgoedmuseum)

Voor we de tentoonstelling bezochten was er een korte inleiding. Deze begon met een live-verbinding met Adriaan Van de Hoof, een lego-fan in hart en nieren dat was duidelijk!

 

Na deze toffe intro namen nog enkele mensen het woord. De nieuwe conservator, Mevrouw Vanessa De Geest, schetste ons hoe de tentoonstelling was opgebouwd: een interactieve tentoonstelling voor de hele familie. En ja, je kan op verschillende plekken best de handen uit de mouwen steken en je creativiteit uitleven. Van de werkplaats van de timmerman, tot speelgoedwinkel in de jaren '50, over een woonkamer uit de jaren '60 naar een kinderkamer uit de jaren '70 tot 2000, langs de kunsthalle tot in de Lego-bioscoop. Van duplo, tot de friends-collectie, lego-technics, Legoland, Starwars, Ninjago, Batman, Lego-city...  telkens heel mooi uitgewerkt, tot in kleine details toe. Je kan ook je stem uitbrengen op verschillende creaties die binnen gebracht werden voor de bouwwedstrijd die in de zomer liep. Tot januari kan je daar je stem uitbrengen, daarna komt het winnende werk in de tentoonstelling te staan.Vanessa bedankte haar team en vrijwilligers maar ook de vele kinderen die in de zomer tijdens de workshops ijverig hadden meegebouwd. Want lego is immers: blokje per blokje opbouwen en dat is soms een heel werk!

 

 

Dhr. Bart Stroobants nam als voorzitter van de raad van bestuur van het Speelgoedmuseum, ook even het woord. Hij is al van jongs af aan gebeten door de speelgoedmicrobe en vertelde ons hoe hij vroeger thuis met zijn broers al uren en uren met lego bouwden. De heer Stroobants opperde zelfs dat bouwen met lego een verplicht vak zou moeten worden omwille van de maatschappelijke rol.

Als laatste nam de Heer Bjorn Siffer, schepen van cultuur Mechelen, het woord. Na een eerlijke bekentenis dat hij meer een 'playmobil-jongen' was onderstreepte hij verschillende functies van bouwen met lego. Zo is er de pedagogische impact van ruimtelijk inzicht, vormgeven, planmatig werken,...zelfs het ontwikkelen van een kerntalent: je verbeelding willen laten verschijnen en in je creaties opgaan. In 2003 stond lego op de rand van het speelgoedgebeuren, maar is nu weer meer dan ooit hot! Er zouden zo'n 75 miljoen legoblokjes wereldwijd zijn. Tot slot vroeg hij ons het kind van de creativiteit in ons nooit te laten sterven!

 

 

Medewerker Mieke, die het geheel op een plezierige manier aan elkaar 'bouwde', stuurde ons dan uit om zef op ontdekking te gaan. Zelf ben ik geweldige fan en nodig heel graag iedereen uit om deze tentoonstelling te bezoeken. Enne, niet alleen passief maar met de uitdaging, of verleiding, om zelf nog eens met die lego-blokjes te bouwen! Gewoon omdat het kan ;-) Maak foto's van de filmscene die je kan nabootsen in Lego, maak een mooi Lego-accessoire aan de kaptafel, of bouw je eigen kunstwerk aan de lego-tafels.

 

Het Speelgoedmusueum gaat de volgende maanden ook nog tal van activiteiten rond Lego organiseren: Lego-filmzondagen, workshops Lego-upcycling, bouwnamiddagen, een Lego-gaming event,... het is meer dan de moeite waard om af en toe hun kalender te checken via facebook of instagram.

 

 

Mag ik de nieuwe conservator, Vanessa De Geest, oprecht een compliment geven voor haar eerste tentoontstelling die tot in de puntjes af is. Het is niet altijd even makkelijk werken in deze tijd van besparingen in de culturele sector. Maar ik hoop dat er nog vele tentoonstellingen volgen, op welke locatie dan ook!