Kunst maken met Jef

 

(foto's: Jan Smets)

Hij glundert.  Met recht en reden!  Vandaag is Jef Cloostermans op stap met zijn begeleidster Lotte Campforts.  Lotte is artistiek medewerker in Studio Borgerstein.  Deze Studio werd in 2009 opgericht als atelier voor kunstenaars met een beperking.  In die hoedanigheid maakt het deel uit van  Borgerstein vzw in Sint-Katelijne-Waver.  Zoals je weet is deze voorziening al vele jaren ondergebracht in het voormalig Sint-Jozefseminarie aan het IJzerenveld. Maar daarnaast bezit de vzw ook nog huizen in Mechelen waar cliënten onder begeleiding zelfstandig wonen.  Jef woont al verscheidene jaren in Borgerstein.  Nu huist hij in een paviljoen in de afdeling Berkendries, dat ingeplant werd achter het park van deze voorziening.  Zo'n drietal keer per week werkt hij in het atelier van de Studio.  En dat is het liefste wat hij doet.  Prachtige dingen maakt deze kunstenaar.  Zijn werk straalt een grote spontaniteit uit, en is grafisch erg sterk.  In Studio Borgerstein zijn er een twintigtal kunstenaars actief die op individuele wijze begeleid worden in tekenen en schilderen.  Hier kunnen zijn een persoonlijke stijl ontwikkelen.  De begeleiding zorgt voor inhoudelijke en technisceh ondersteuning en gaat een dialoog aan over het werk zodat zij beeldend kunnen groeien.

Jef is uitermate trots.  Hij heeft dan ook een uniek kunst(kleur)boek mogen uitbrengen dat nu te koop is in de Mechelse boekhandels Salvator in de Befferstraat, en de Zondvloed in de OLV-straat.  Met Jef ga ik op bezoek in deze winkels...

 

Studio Borgerstein gelooft in de waarde van zijn kunstenaars en ondersteunt hen door hun werk naar buiten te brengen.  De kunstenaars krijgen alzo de waardering die ze verdienen.

Jef Cloostermans is niet aan zijn proefstuk toe.  De in 1956 geboren kunstenaar stelde eerder reeds tentoon buiten de muren van Borgerstein. 

Zo deed hij drie jaar geleden mee met de boeiende tentoonstelling in Mechelse etalages onder de titel 'Een lijn is een punt die gaat wandelen'.  Het jaar voordien exposeerde hij in het Antwerpse Plantin-Moretusmuseum.

 

(Jef in 2015 bij de voorstelling van de kunstroute...)

 

Het idee om dit boek uit te geven kwam van artistiek begeleidster Wis Van Boekel, collega van Lotte.  De illustraties zijn allemaal van Jef en het is Karolien Beckx die zorgde voor de vormgeving.  Het fraaie boek werd op  kwaliteitsvol papier  gedrukt door Drukkerij Coloma, in een oplage van 1500 exemplaren.

 

 

Je kan zo gewenst de kunstwerken uit het boek halen, ze inkleuren, inlijsten... Het kan allemaal.  Maar je kan het boek uiteraard zo bewaren zonder meer.

In september werd het boek al voorgesteld in Borgerstein.  De belangstelling was groot!  En toen al kon Jef al heel wat exemplaren van zijn boek verkopen.  Wie belangstelling heeft voor het werk van Jef moet het zéker niet nalaten om een bezoekje te brengen aan de tentoonstelling van zijn werken.  Die zijn nu te bekijken in de Studio in Borgerstein tot eind december, en dit tijdens de werkuren van 9u30 tot 12 u en van 13u tot 16 u.

De kunstwerken zijn ontroerend naiëf - en dat laatste is absoluut niet pejoratief bedoeld.  Ze kenmerken zich door een erg typisch lijnenspel of schriftuur.  Het geeft zijn werk een bijzondere grafische uitstraling.

 

 

Favoriete onderwerpen zijn vogels, vissen, verliefde mensen, sfeerbelden van familiemomenten en kinderen.  Hij kiest eerst een thema en begint dan in potlood te tekenen.  Nadien wordt alles ingekleurd en werkt hij de tekening af met dikke lijnen.  Af en toe laat hij de kleur achterwege en tekent hij enkel met inkt..  Jef heeft de gave om de essentie uit een beeld te halen.  Dat vertaalt hij dan in zijn kunstwerk.  De arcering die hij vaak hanteert geeft een extra element aan zijn werken.

Jef is ook een verwoed verzamelaar van dingetjes die de meeste mensen zouden weggooien.  Met theezakjes, snoeppapiertjes, draadjes enz. knutselt hij de mooiste werkjes in mekaar.  De inspiratie hiervoor haalt hij uit zijn dagdagelijkse leefwereld.

Jef geeft zijn werk gaag cadeau ter gelegenheid van feestjes. 

 

Het boek dat nu in de Mechelse boekhandels Salvator en De Zondvloed ligt, is te koop aan de prijs van 15 Euro.

 

 

Je kan Studio Borgersteiin ondersteunen door het aankopen van kunstwerken of een gift.  Je hebt dan recht op een fiscaal attest wanneer deze 40 Euro of meer bedraagt.

BE10 0000 0000 0404 - Koningboudewijnstichting, 1000 Brussel  

mededeling ***182/0650/00061***  (gestructureerd nummer voor vzw Borgerstein)

Ontdek het werk van al de kunstenaars op de website:

www.studioborgerstein.be

+32 15 56 02 00          studioéborgerstein.be

facebook.com/studioborgerstein

 

 

Succes beste Jef!  Je hebt alle reden om te glunderen!

Wil je jezelf of een ander plezieren met een origineel cadeau waarbij je ook nog eens een toffe werking ondersteunt?  Aarzel dan niet om eens een bezoekje aan de boekhandel te brengen...  Kunst maken met Jef?  Doe het gewoon!