Jazzzolder viert 20ste verjaardag met optredens, expo en heuse Jazzzoldermuur

Fenomenaal is dat! Mijn tekeningen nu zo groot te zien op die gevel van Lejo Vanhaelens woning”. Aan het woord is een trotse Kris Vanderstraeten, muzikant en graficus die al jaren de affiches en flyers voor Jazzzolder Mechelen tekent.

Jazzzolder Mechelen viert dit jaar de 20ste verjaardag. Dus het ideale moment om met een grootse jazz-muurschildering uit te pakken? Lejo Vanhaelen: “Eigenlijk wou ik dat twintig jaar geleden eigenlijk al doen, maar je kent dat: toelating vragen en zo, en toen kwam het er niet van. Onlangs kwam ik Jurgen Gielen tegen op een buurtfeest, die zag het helemaal zitten om de tekeningen van Kris op mijn gevel te vereeuwigen” aldus de al even fiere bezieler van Jazzzolder Mechelen. Wie de De Langhestraat inwandelt, zal er niet naast 'The Jazzzolder Wall' kunnen kijken. En zo krijgen de muurschilderingen van Milo Coresch en Bart Smeets, het gezelschap van die van Jurgen Gielen & Kris Vanderstraeten. Een nieuwe trekpleister voor Mechelen, en een mooie ode aan de jazz.Om de verjaardag van twintig jaar Jazzzolder Mechelen luister bij te zetten blijft het niet bij die indrukwekkende muurschildering alleen...

“Op zondag 28 oktober 2018 is iedereen welkom in Cultuurcentrum Mechelen voor ons 'verjaardagsfeest, met optredens en een tentoonstelling met het grafisch werk van Kris Vanderstraeten en een collectie foto's van Erwin 'Jassepoes' Van Rillaervertelt Hans Vandenbogaerde, die recent de fakkel van Lejo overnam om de Jazzzolder programmatie in goede banen te leiden.

Er zijn twee optredens op 28 oktober. Om 15 uur treedt Bigband Conservatorium Mechelen, gedirigeerd door trombonist, componist en dirigent Dree Peremans, op in het Koor van Cultuurcentrum Mechelen, om 19.30 staan Frank Vaganée & The Mechelen All Stars geprogrammeerd in het Auditorium.

De Mechelen All Stars waren vroeger in begrip bij JazzDagJazz, eigenlijk de voorloper van Jazzzolder Mechelen”, weet Hans.Bezieler was muzikant René Jonckheere die dat vanuit zijn functie aan de stad deed. We maken hier dan ook een eerbetoon van, een hommage aan René die ons te vroeg ontviel. Frank verzamelde heel wat schoon volk rond hem, zoals Christen Cornwell, Christophe Devisscher, Stefan Braceval en Chris Joris, om er maar enkele te noemen! Er zullen trouwens ook composities gespeeld worden trouwens”, aldus Hans. 

Jazzzolder Mechelen wil meer doen dan terugblikken. We kijken ook hoopvol naar de toekomst en de uitdagingen zijn groot”, zegt Hans, “zo zijn we nog steeds op zoek naar een permanente locatie, al zitten we op onze huidige stek voorlopig wel goed. En er zijn opportuniteiten. De komt de Predikherensite komt dan in beeld, we zouden er aan een zelfde frequentie optredens kunnen inplannen, we moeten enkel nog kijken of dat financieel haalbaar is enzomeer. Onze viering is meteen ook een benefiet, wie een ticket koopt, steunt dus ook de werking en toekomst van Jazzzolder Mechelen”, besluit Vandenbogaerde.Lejo Vanhaelen: 
Twintig jaar Jazzzolder Mechelen vieren is mooi, maar hopelijk kunnen we over een paar jaar ook vijftig jaar en meer vieren. Het werk dient voorgezet, want een stad zonder Jazzclub dat kan niet”.Tickets
voor de optredens (€ 10 voor de Bigband, € 20 voor Mechelen All Stars, de doorlopende expo is gratis) op zondag 28 oktober kun je bestellen via UitinMechelen of bij Jazzzolder Mechelen, bijvoorbeeld tijdens het eerstvolgende optreden op vrijdag 12 oktober, dan speelt het kwartet Laughing Bastards.

Meer informatie over '20 jaar Jazzzolder' vind je op www.jazzzoldermechelen.be.


Vergeet zeker ook niet de De Langhestraat eens in te wandelen en de jazzmuur te ontdekken!


tekst en foto's: © Mark Van Mullem