Passie en gezonde hapjes op MFlow!

Uit de activiteitenkalender van MFlow! koos ik willekeurig drie deelnemers die ik graag beter wilde leren kennen.   Het werden drie boeiende gesprekken, met drie ondernemende vrouwen.   Alle drie van een andere generatie, en met hun eigen achtergrond, kozen ze ervoor om de zekerheid van een vaste job te ruilen voor een eigen zaak.  Om hun passie te volgen en die te kunnen delen met anderen.

“Tijdens mijn rondreis door Afrika, merkte ik dat daar geen afvalophaling en -verwerking is.  De negatieve gevolgen van het verbruik van plastiek zijn daar veel duidelijker zichtbaar dan bij ons. Dat deed mij beseffen dat wij ook hier in Europa nog heel wat meer kunnen doen om de afvalberg te verkleinen. Ik ben zelf begonnen om verpakkingsvrije producten te kopen, en zo weinig mogelijk afval te produceren. De kennis die ik verzamel wilde ik ook graag doorgeven aan anderen. Zo begon ik te dromen over een eigen zaak, en in maart 2017 was ik klaar om Kabas te openen. “ vertelt Anneleen De  Witte.

(foto : dekabas)

 

Bij Kabas kan je een volledig assortiment voedingswaren vinden, die je vanuit grote dispensers kan ‘tappen’ in potjes of flessen die je zelf meebrengt. Daarnaast is er een gamma huishoudproducten , en allerhande hulpmiddeltjes voor een verpakkingsvrij leven. In de verstoog liggen kazen en vleesvervangende producten.  Het is een bewuste keuze om geen vleeswaren te verkopen.  De impact van veeteelt op het milieu past niet in de visie van de winkel.   Anneleen kiest zo veel mogelijk voor lokale producten en verdelers. Daardoor is niet alleen de transportketen erg kort, ze kan ook persoonlijk contact met de leveranciers houden.

 

(foto : dekabas)      

 

Andrée Vercammen is een aantal jaren geleden, als mama van 2 kinderen met voedselallergieën, op zoek gegaan naar gezonde voeding oa zonder gluten en lactose.  “Zo leerde ik ook de principes van raw food kennen. Ik volgde een aantal doorgedreven opleidingen in de Verenigde Staten, en mag me daarom ook Raw Food Chef noemen.  Sindsdien ben ik gepassioneerd aan de slag gegaan om gezonde, culinaire gerechten samen te stellen waarbij ik gebruik maak van plantaardige ingrediënten, biologisch, gluten- en lactose-vrij.

(foto : Karen Van Winkel)

In haar nieuwe zaak Taste it Pure, combineert Andrée gezonde culinaire gerechten met een gezellige omgeving. Alles draait er rond een energieke feel goed beleving. En dat bewijst ze meteen met een lekker kopje matcha thee en zelfgemaakte zoetjes erbij.  In het gezellige, smaakvol ingerichte pand kan je aanschuiven aan een gastentafel, voor een hapje en een drankje, of voor de maandelijkse uitgebreide brunch.   In de winkel en via de webshop kan je terecht voor natuurlijke ingrediënten en zelfgemaakte producten.   In de ruimte op de eerste verdieping is er plaats voor workshops, waar alle aspecten van een gezonde levensstijl aan bod komen.   Andrée geeft zelf demonstraties en kookateliers over gezonde voeding. Ze nodigt andere specialisten uit voor de workshops rond lichaamsbeweging en lifestyle. De ruimte is eveneens ideaal voor bedrijven die op zoek zijn naar eens een andere omgeving met een culinaire, gezonde tint.

(foto: Karen Van Winkel) 

 

“Een stadsboerderij in het hartje van Mechelen” las ik op de website van De Stadskiem.  Dat wekte meteen mijn nieuwsgierigheid.   In een klein winkeltje met achterliggende productieruimte kweekt en verkoopt Sarah Benn kiemgroenten.  De meest bekende kiemgroente is ongetwijfeld tuinkers.  Maar de kiemplantjes van verschillende groenten kunnen gegeten worden.  Kiemgroenten zijn heel erg voedzaam en worden zowel voor hun smaak als voor het decoratieve aspect gebruikt in allerlei gerechten.

(foto : de stadskiem)

Sarah was altijd al graag bezig in haar moestuin.  “Maar het was pas tijdens onze wereldreis dat ik begon om kiemgroenten te kweken in chocopotten.  Na een tijdje stond onze auto vol met potjes waarvan ik dagelijks kon oogsten.  Zo hadden we altijd verse groentjes voor op de boterham.”

De kiemen worden op een milieuvriendelijke manier gekweekt in een efficiënt ingerichte productieruimte en met ecologische materialen.  Ze worden geoogst terwijl je wacht in de winkel.  Verser kan niet.  Je kan er ook zelfgemaakte pesto kopen, en toebehoren om thuis zelf kiemen te kweken.

(foto : de stadskiem)

De 3 dames zitten nog boordevol plannen.  Ze proberen nieuwe ideeën uit, leggen contacten met nieuwe toeleveranciers,  denken na over workshops, en hopen zo extra klanten te bereiken.

Je kan ze alvast terugvinden op MFlow :

  • Op de markten met lokale producten, die telkens op zaterdag en zondag gehouden worden, toont Kabas een assortiment producten voor keuken en badkamer en geeft handige gebruikstips.  Ze serveren koekjes en zelfgemaakte ijsthee.
  • Op de avondmarkt met foodtrends op donderdag slaan Taste it Pure en De Stadskiem de handen in elkaar. Ze verkopen elk hun producten, en combineren ze ook samen tot lekkere hapjes.

Meer informatie over deze zaken kan je vinden op hun websites :

www.dekabas.be

www.tasteitpure.be                 

www.destadskiem.be

Het volledige programma van Mflow staat op  : https://11mechelen.wixsite.com/mflow, en op hun facebookpagina.