Open Predikheren nog meer luister bijgezet door knappe expo's!

 

(foto's: Jan Smets. Onder: textielklas Academie. vlnr: Lut Vlassenbroeck, Erlinde Lombaert, Rit Verstappen, Sonia Caes, Susan Eggers, Jeannine De Raeymaecker, Trees Driesens, Kaat Gheeraert en Kris Thys)

Voor wie het lang geleden is dat hij of zij het zo lang leegstaande en verloederde Predikherenklooster in de Stassartstraat bezocht, moet het een ware openbaring zijn!  Nu reeds voel je dat dit één van de toekomstige hotspots van de Dijlestad zal worden: een laagdrempelige cultuurtempel op een unieke locatie in een nog unieker historisch gebouw.  Hier zal men Mechelen beslist om benijden.  Amper vijftig meter van een gebouw waar gruwel zich voltrok en boeken werden verbrand, zal hier een boekenschatkamer zonder weerga worden geopend.  op deze plek in de stad zullen verhalen in velerlei vorm op verrassende wijze verteld worden.  Dit wordt méér dan zomaar een bibliotheek.  Hier kan de bezoeker ook zijn eigen verhalen kwijt én hier kan hij op verhaal komen.  Predikheren wordt een publieke ontmoetingsruimte die de ambitie heeft om een rustplaats te worden waar het aangenaam toeven is en waar de bezoeker ook de dynamiek zal vinden die beantwoordt aan zijn verwachtingen.

Drie weekends zet Predikheren de deuren open voor het grote publiek.  Drie weekends lang kan hier al kennisgemaakt worden met deze toekomstige culturele trekpleister.  Vanavond werd de spits afgebeten. Een feestelijke start.  De reacties waren unaniem lovend.  Nog méér luister kreeg deze opening door een paar wel héél knappe tentoonstellingen'Het Zwartste Zwart' toont werk van leerlingen van de Scholengemeenschap Katholiek Secundair Onderwijs, die hierrond werkten in verschillende lessen.   Hélemaal top is de prachtige expo van de textielklas van onze Academie 'Ingebonden' is de titel van deze tentoonstelling met werk van de cursisten Textiele Kunsten onder leiding van Jeannine De Raymaecker.  Deze klas wist me al eerder te verrassen met tentoonstellingen in de oude matrassenfabriek Devis in de OLV-straat ('Ingebed' in 2009) en in de vlietenkelder ('Ingewikkeld' in 2012).  Deze derde editie overtreft de verwachtingen.  Ga beslist een kijkje nemen!  Dit is een expo om 'U' tegen te zeggen!

 

 

De Goswin de Stassartstraat was lang een wat saaie en verwaarloosde straat, langswaar men snel uit Mechelen kon 'verdwijnen'.  Maar ze kent een ware metamorfose!  De straat is mooi heraangelegd; Museum Kazerne Dossin en het daartegen over liggende Memoriaal in de Dossinkazerne zijn toeristische trekpleisters van eerste orde...  Binnen afzienbare tijd zal de Tinelsite nog meer dynamiek geven aan straat en buurt: aangenaam wonen aan een park en de afleidingsdijle...én nabij de nieuwe bibliotheek!

Predikheren licht nu al een tipje van de sluier op.  Dit weekend is het de uitvalsbasis voor Jazz@home.  Er zullen een aantal concerten plaatsvinden.  Ook de muziekzolder waar later de rijke collectie aan jazzplaten van de bib zal komen, wordt in de verf gezet.

Voor het vastleggen van de vele functies van Het Predikheren werd een uitgebreid participatieproces gevoerd, samen met bewoners, wijkraden, organisaties...

 

   

   

   

   

   

 

 

 

 

 

En natuurlijk is het voormalige klooster te bezoeken op zondag, tijdens Open Monumentendag!

Volgend weekend (15 en 16/9) ligt het accent op Predikheren als culturele trekpleister.  De aftrap van UIT zonder uitlaat wordt hier gegeven.

En in het laatste weekend (22 en 23/9) toont Predikheren zich als literaire trekpleister.  Gedurende twee dagen vult een tweede editie van het VICE VERSA festival Predikheren met spannende, mooie, feestelijke en poëtische acts, historische rondleidingen, creatieve workshops voor het hele gezin, een literair ontbijt met Mechelse schrijvers, Open Boek, een boekenmarkt...

 

 

(de oude grafstenen werden mooi verwerkt in de vloer...)

 

Het gebouw zal volledig klaar zijn tegen eind maart 2019.  Nog even geduld oefenen dus...  De horecazaak zal apart openen in het voorjaar van 2019. 

Tijdens de zomermaanden zal de bibliotheek dan haar ganse collectie verhuizen naar Predikheren.  De grote opening van het totaal afgewerkte Predikheren mogen we verwachten in september 2019...

 

(Predikheren toont de allermooiste platenhoezen van de Bibliotheek Mechelen en het Cultuurcentrum Mechelen...)

(voor een prikje kan men oude boeken uit de bibliotheek aanschaffen...)

 

 

(leraar Joren Van Utterbeeck bij de tentoonstelling 'Het zwartste zwart')

(directeur Hans Martens van de academie en lesgeefster in de afdeling Textiele Kunsten, Jeannine De Raeymaecker)

 

De tentoonstelling 'Ingebonden' is verrassend!  De cursisten van de textielafdeling van de academie vonden hun inspiratie in de toekomstige bestemming van een deel van het voormalige Predikherenklooster als bibliotheek.  Heel creatief en artistiek de lat hoog leggend verwerkten ze de geschiedenis van het gebouw en de thema's papier, boeken en schriftuur in hun kunstwerken...

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
www.academiemechelen.be
www.hetpredikheren.be
 
Open Predikheren is het resultaat van een samenwerking tussen vele partners:
 
Stedelijke Bibliotheek, Cultuurcentrum, H30, Mechelen Talentenfabriek,Gidsenbond Mechelen vzw, Jazzzolder, Club Geluk, Open Monumentendag Vlaanderen, Filmhuis Mechelen, Huis Windels, Ken Verschueren, Textiel klas Stedelijke Academie Mechelen, Universiteit Antwerpen en Katholiek Secundair Onderwijs regio Mechelen.