Ook blinden en slechtzienden moeten autonoom kunnen stemmen!

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Het is was wennen en je moet er je tijd voor nemen...  Maar ik ben blij dat ik nu ook zelfstandig zal kunnen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober.

Dat zegt me François de Schouwer - geen onbekende voor de Mechelaars.  Vele jaren was hij dan ook Belleman.  Bijna vijf jaar geleden werd hij opgevolgd door de gisteren gelauwerde Myriam Sips.  Zelf draagt hij nu de titel van 'Erebelleman'.  De laatste jaren had hij te kampen met wat gezondheidsproblemen, maar dat valt nu allemaal wel mee.  Alleen zijn zicht is niet meer te best.  Werken aan de computer lukt redelijk goed, daar hij de teksten op het scherm kan vergroten.  Lezen is veel moeilijker, ondanks de hulpmiddelen die er nu bestaan.  Daarom is François ook erg blij dat onze stad op 14 oktober gebruik zal maken van stemcomputers die uitgerust zijn met een audiomodule.  Het is een pilootproject.  Alleen Aalst én Mechelen testen deze nieuwigheid nu uit.  Ik ging met de 75-jarige François alvast oefenen in de Keldermanszaal van ons stadhuis tijdens een demo-momet waar in sessies van een uur uitleg werd gegeven over de module.  En daarna kon François zelf aan de slag om het zélf uit te proberen...

 

Blinden of slechtzienden worden via audio-instructies en een bedieningspaneel met tastbare knoppen door de volledige stemprocedure gegidst.

Het is de Vlaamse Overheid - op initiatief van miniser van Binnenlands Bestuur en Gelijke Kansen Liesbeth Homans -  die met dit proefproject wilde starten in de aanloop naar de lokale en provinciale verkiezingen.

Voor de eerste keer in Vlaanderen zullen blinden en slechtzienden volledig zelfstandig en zonder assistentie in het stemhokje hun stem kunnen uitbrengen.  En dat is beslist een hele stap vooruit.  Zo zullen deze stadsgenoten ook geheel in het geheim ein in alle vrijheid kunnen stemmen.

De uitvoering van het project gebeurt door het Agentschap Binnenlands Bestuur in samenwerling met expertisecentrum in toegankelijkheid, Inter.  Maar ook de Brailleliga en het Slechtzienden en Blinden Platform Vlaanderen werkten er aan mee.

François die nog amper 10% ziet, werd van dit project op de hoogte gebracht door de Brailleliga.

Dit project past naadloos in het kader van een volledig toegankelijk Mechelen.  Mechelen zet als digitale stad ook hierin in op moderne technieken.  De politieke betrokkenheid van mensen met deze visuele beperking wordt hierbij gestimuleerd. 

Als dit experiment aanslaat, wordt het ook elders uitgebreid.  Nu is er trouwens al grote interesse uit binnen-en buitenland.

 

 

Iedere kiesgerechtigde Maneblusser kan kiezen voor de audiomodule bij het stemmen.  Bij aankomst in het stembureau kan iedereen aan de voorzitter vragen op gebruik te maken van deze module.  Immers: in élk kiesbureau wordt er minstens zo'n stemhokje voorzien!

Een synthetische stem gids de kiezer doorheen het hele stemproces en geeft aan hoe het paneel moet worden bediend.  Door middel van een aantal knoppen die duidelijk voelbaar zijn, kan nu een stem worden uitgebracht.    Dit paneeltje beschikt over de mogelijkheid om te navigeren tussen lijsten, kandidaten en blanco.  En op het einde hoort de kiezer welke keuzes hij of zij heeft gemaakt.

Mooi zo...

En François?

Die is alvast héél tevreden.  En hij zal niet alleen zijn...