KiVa mars tegen pesten met wereldrecord

met categorie:  

Duizenden kinderen kwamen woensdagmorgen samen op de Grote Markt voor de 4de editie van KiVa, het anti-pestprogramma. Dit jaar opteerde men ervoor om met alle kinderen en leerkrachten een ‘mars’ door de Mechelse winkelstraten te organiseren. Met veel toeters en bellen, vaandelzwaaiers Pirrewit, tromgeroffel, spandoeken en allerhande attributen, werd de aandacht getrokken van toevallige voorbijgangers en shoppers.

Pesten, het is een oud zeer, zeg maar een plaag, waar we als kind op school of op straat, maar ook als volwassenen op het werk mee te maken krijgen. Met het KiVa project toont de stad Mechelen dat pesten voor goed uit de wereld moet geholpen worden.

 

23 Mechelse scholen zijn KiVa

Met een fantastisch Kick-off-feest wil het stadsbestuur aan de Mechelaars, en tot ver buiten de stadsgrenzen, tonen dat het ook anders kan. In het schooljaar 2014-2015 startten de eerste Mechelse pilootscholen met het antipestprogramma KiVa. Nu zijn we vier schooljaren later en zijn 23 van de 35 Mechelse basisscholen een KiVa-school. Mechelen blijft daarmee aan de KiVa-kar trekken in Vlaanderen.

Omdat het een waardevol programma is, en men weet dat pesten één van de moeilijkste fenomenen is om aan te pakken, wil men op de ingeslagen weg verder gaan. Blijven investeren in onderwijs en preventief werken werpt zijn vruchten af. Woensdag waren er opvallend meer kinderen afgezakt naar het stadscentrum. Na toespraken van schepenen Stefaan Deleus (CD&V) en Marc Hendrickx (N-VA), werd het startschot gegeven voor de mars tegen pesten.

Toren toont kunstwerken

Het uitbundige jonge volkje kreeg ook nog een aanmoediging van Kleine Stadsartiest Frits Deruyter, waar de Kinderraad enkele kunstwerken en een gedicht rond pesten had gemaakt. Deze kunstwerken op doek gedrukt zijn te bewonderen op een 6 meter hoge kunsttoren opgesteld op de hoek van de Grote Markt.

Deze kunsttoren zal te bezichtigen zijn van 18 september tot 3 oktober 2018. Kinderen kunnen zelf ook kunstwerkjes tegen pesten achterlaten aan deze toren. Met deze kunstwerkjes zal er een online expo gemaakt worden op de website & facebookpagina van Mechelen Kinderstad”, aldus schepen van Jeugd Greet Geypen.(Open-Vld)

Met op kop vaandelzwaaiers trok de menigte al roepend ‘nee tegen pesten’ via de Grote Markt, Ijzerenleen, Lange Schipstraat en Bruul terug naar de startplaats. Een gerechtsdeurwaarder bijgestaan door beëdigde inspecteurs van de International Record Support Group telden het aantal deelnemers en kwamen uit op 3811 deelnemers, waarmee Mechelen een wereldrecord op zijn naam mag schrijven.

Slogan ‘Nee tegen pesten’

Onderwijs is de plek waar vele kinderen samenkomen en met elkaar moeten leren omgaan. Het is belangrijk bepaalde thema’s, zoals pesten, in klasverband te bespreken. Daarnaast is het ook van belang om leerkrachten de juiste tools te geven om op een effectieve en efficiënte manier met pesten om te gaan. Als stadsbestuur vinden we zo’n aanpak van pesten, dat jarenlang fysieke en psychologische gevolgen kan hebben voor de slachtoffers, heel belangrijk. In de KiVa-lessen op school worden de leerlingen bewust gemaakt van de belangrijke rol die de groep speelt in het stoppen van pesten. De leerlingen zien dat ze er niet alleen voor staan als ze het opnemen voor iemand die gepest wordt en dat ze gesteund worden door hun klas en school. Dit is ook de boodschap van de mars tegen pesten: KiVa doen we samen. Het ‘met iedereen’-gevoel is hier dus heel belangrijk: je staat niet alleen, ook niet met je klas of school, maar heel Mechelen gaat voor een pestvrij-schooljaar. Dankzij de KiVa-kick-off zullen leerlingen het gevoel krijgen dat niet enkel hun school ‘nee’ zegt tegen pesten, maar meerdere scholen dit doen. Deze ervaring zorgt voor een onvergetelijk moment”, stelt schepen van Onderwijs Marc Hendrickx.

Pestgedrag wordt niet altijd snel opgemerkt. Leerlingen moeten dan ook gesensibiliseerd worden, aandacht geven aan het probleem, maar kinderen moeten ook weerbaar gemaakt worden.

Pesten in al zijn vormen aanpakken

Om die reden heeft het stadsbestuur drie jaar geleden gekozen te investeren in een degelijk programma dat dit op een effectieve manier benadert. KiVa is een wetenschappelijk ondersteund, schoolbreed en preventief antipestprogramma. De hoekstenen van KiVa zorgen ervoor dat men pesten in al zijn vormen en subtiliteit kan aanpakken. 23 van de 35 Mechelse basisscholen kozen ervoor om de opleiding te volgen en zijn bijgevolg een KiVa-school. Dat is in Vlaanderen een ongezien aantal. Mechelen wordt met haar stadsbreed aanbod meer en meer naar voor geschoven als goede praktijk. KiVa heeft ook alles in huis waar Mechelen voor staat en in gelooft: de kracht van de groep; iedereen uniek en toch gelijkwaardig.”, zegt schepen van Preventie Stefaan Deleus.

Een mars komt er niet vanzelf. Heel wat gemeenschapswachten, de Mechelse politie en vrijwilligers waren van de partij om alles in goede banen te leiden. Voor een initiatief als dit kan de stad gelukkige rekenen op een aantal partners, en die mogen zeker wel vernoemd worden voor hun medewerking. Pidpa plaatste een gratis waterpunt en het Rode Kruis zorgde voor de nodige EHBO.

De Kick-off-mars was in Kinderstad uiteraard op kindermaat, er was dan ook heel wat randanimatie. Circolito, de Notenboom, Casco Phil, Bubbletales, MC Raoul, Pirrewit en als afsluiter een optreden van Frituur Paula.

En natuurlijk was deze recordpoging alleen maar mogelijk door het grote aantal aanwezige leerlingen. De deelnemende scholen waren: Shil Louizastraat, Go Shil Vlindertuin, Scheppers, De Ham, De Vlieger, De Vlinder, De Luchtballon, De Parel, Sint Jozef Coloma, Sint-Romboutscollege, Lyceum, Sint-Niklaasschool, Ursulinen, Den Anker, De Baan, De Ark, Maurits Sabbe, De Abeel, De Dubbelsprong, Sint-Pietersschool en Don Bosco.

‘KiVa’ is Fins voor ‘leuk’ en dat werd de rode draad op dit meer dan 2 uur durend feestmoment. Het was mede dankzij een stralende zon, een fantastisch mooie woensdagmorgen, maar met een boodschap. Mechelen staat met dit unieke initiatief in Vlaanderen nu nog meer op de wereldkaart.

Tekst en foto’s Verschueren Eddy voor Mechelen Blogt