Freddy Van Vlasselaer 55 jaar op de planken

met categorie:  

25  jaar   Mechels   Volkstoneel 

Op zondag 23 september wordt er gefeest bij Het Mechels Volkstoneel !

De vereniging bestaat dit jaar 25 jaar en dat mag gevierd worden ...  Op  22 juli 1993 werd ten huize Van Vlasselaer , een nieuw Mechels toneelgezelschap in het leven geroepen..

(foto's: José Ruysevelts.  Freddy Van Vlasselaer)

 

François de Schouwer ,Freddy Van Vlasselaer ,Björn Van Vlasselaer en Hilda De Pauw waren de stichters van de nieuwe vereniging.   Het Mechels Volkstoneel is  een vaste waarde in de Mechelse theaterscene..

Het Mechels Volkstoneel is een vereniging met enthousiaste spelers , bereidwillige medewerkers en een bestuur dat alles , naar best vermogen in goede banen leidt..             Meer info    op   www.mvttheater.be 

 

Freddy  van Vlasselaer .... 55 jaar op de planken !

 

25 jaar  Mechels Volkstoneel  en 55 jaar op de planken !!!

Daar wou ik  meer van weten..     Ten huize Van Vlasselaer  stonden de koffie en de koekjes klaar , het vragenuurtje kon beginnen.

Freddy  Van Vlasselaer werd geboren te Mechelen op 9 juni 1944 ... 

Zijn vader , Charles Van Vlasselaer werkte als technisch tekenaar  schilderen in de SITO.     Hij was een getalenteerd kunstschilder  .  Enkele van zijn expressieve  schilderijen sieren de wanden van het appartement...  Hij  was een leerling  van  Gustave Van De Woestyne ..

 

(kunstwerken van vader Charles Van Vlasselaer)

 

Tien jaar na de geboorte van Freddy kwam zus Nicky het gezin vergroten.  Ze groeiden op in een artistieke omgeving ..  Freddy volgde de richting architectuur - tekenaar  en werkte tot aan zijn pensioen als hoofdtekenbureauchef op de NMBS .

Zijn vrouw Hilda leerde hij kennen op de academie .. Ook zij is artistiek begaafd ! Etsen en tekenen ...  Het  MVT  kan  steeds  op haar rekenen ... Regie-assistentie  , zorg voor het decor,  de  rekwisieten , de bar  en nog  zoveel meer ....

Freddy   :    Ik leerde Hilda  kennen tijdens de donkere activiteiten...               (knipoogt)   Tijdens   de dia   projectie in de lessen kunstgeschiedenis..

 

 

Freddy en Hilda huwden en kregen twee zonen Björn en Lars .. Allebei technisch onderlegd en meermaals ingeschakeld bij producties ... Svea , hun welbespraakte kleindochter volgt ballet.   Talent zit in de genen !!

En toch had Freddy als jonge knaap geen toneelaspiraties . Via  een oom langs moeders kant kwam hij toevallig in de theaterwereld terecht...

Freddy  :   Mijn oom zat in het bestuur van De Taalzucht ..Toen ze "Het huis met de zeven balkons " speelden hadden ze iemand tekort voor een kleine rol..  Dat werd mijn debuut...  Ik mocht een brief afgeven ... Met de veelzeggende tekst  "Een brief ".

En zo is het allemaal begonnen !

Wat toneel betreft is Freddy een duizendpoot..Na zijn debuut bij DE TAALZUCHT , stind hij meer dan 500 maal op de planken in een 80 tal producties..  Hij trad op als gastspeler bij  Jong Maar Moedig , Ik Dien , Het Mechels Miniatuurtheater , De Dijlezonen en Het Mechels Volkstoneel. 

- Als je moet kiezen  tussen spelen of regisseren , wat kies je dan ? -

Freddy   :  Regisseren ! Als ik regisseer zit het spel al in mijn hoofd !   ik wil de spelers vertrouwen geven , hen laten nadenken over hun rol ... Nadenken over de tekst  ...       Lezen en herlezen...   En daarom hecht ik belang aan VEEL lezingen ... Om de tekst laten binnen te komen .. Het spel op de scène  komt later....

- Zijn er regisseurs die op jou indruk maakten ?-

Freddy   : Ik had het voorrecht om te mogen werken met regisseurs als Vic Moerremans ,Piet Ardies, Frans Dijck ,Carry Goosens , Ron Cornet en Marc Van Exterghem .. Ze leerden me genieten van het acteren en het regisseren.    Hun begeestering   en   inleving lieten een diepe indruk na !

- Je liep ook jaarlijks mee in de processie van Hanswijck   , in een sprekende rol uiteraard.-

Freddy   : Ik hield ervan om met luide stem het volk toe te spreken.. (lacht)

 De laatste jaren was ik de herder tussen een kudde schaapkes..

- Je deed  ook  mee   met het Passiespel in de Begijnhofkerk -

Freddy   : Ik deed twee maal mee in een Passiespel..  In Muizen , speelde ik  in  een regie van Jef Dubin  de rol van Pilatus ..  In de Begijnhofkerk speelde ik een farizeeër in een regie van Fernand Verreth..    Mooie herinneringen !

- Heb je ooit prijzen gewonnen?-

Freddy  : In 1998 werd ik door het Nationaal Toneelverbond onderscheiden met het PRO  ARTE  juweel en in 2000 kreeg ik van het Provinciaal Toneelverbond  de Gouden Ring van het amateurtoneel.

- Mooie erkenning-

Freddy  : De mooiste erkenning is de waardering van het publiek..    De stilte tijdens een voorstelling kan zo'n deugd doen ! Toneelspelen is een team gebeuren .   Ik heb grote bewondering voor de mensen die zich inzetten...   De spelers , de mensen achter de schermen , technici ,decorbouwers , regie assistenten, de mensen achter de bar !

-Is er veel veranderd , als je terugblikt ?-

Freddy   :Ik mis het nakaarten , tussen pot en pint na de repetities.. Dat komt  natuurlijk door de vele alcoholcontroles , maar het is dat niet alleen...    De mensen nemen de tijd niet meer om rustig te praten..   Ze zitten liever op hun smartphone..

- Wil je nog iets kwijt ?-

Freddy : Waarom maken ze toneel zo ingewikkeld ....Hou het simpel !!!

- Aan welke periode in je toneelloopbaan, bewaar je de mooiste herinneringen?-

Freddy  : Aan de beginperiode in De Hanekeef ..Eeenvoudig toneel , zonder poespas! Een kleine groep mensen  , die het beste van zichzelf gaf !  De Sinterklaasfeestjes voor de kinderen van de leden , waren legendarisch !

- Zoveel jaren toneel ..Wat doet dat met een mens ?-

Freddy  : Het waren wonderlijke en soms woelige jaren...     Maar ik had ze voor geen geld willen missen..

- Krijgt het amateurtoneel voldoende subsidies ?-

Freddy  : Het Mechels stadsbestuur  steunt ons  en daar zijn we hen dankbaar voor.

- Welke raad zou je het Mechels Volkstoneel  nog willen geven ? -

Freddy   :Laat toneel eenvoudig blijven ...Geniet en leer van het talent van anderen !   

          Toneel is geven en nemen ... Heb vertrouwen in elkaar !

- Bedankt Freddy , mag ik nog een foto nemen ?-

Freddy   :  Ja , maar pakt mijne schoonste kant he  !!!

 

José Ruysevelts

 

De stadsmedaille komt eraan !!!!     Proficiat !