COLOMAplus is trots op Bieke, de beste Hotelschoolstudent van Vlaanderen

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

De 18-jarige Bieke Voorspoels uit Duffel loopt al sinds haar 12de school in COLOMAplus.  Daar volgt ze de afdeling Hotelschool.  Vandaag heb ik tussen twee lessen met haar afgesproken voor een interview, want de sympathieke studente verdient best wat aandacht.  Onlangs werd ze door Horeca Vlaanderen verkozen tot Beste Hotelschoolstudent van 2018!  Dat is niet niks.  Verwacht had ze het niet. Ze hoopte alleen dat ze niet als laatste eindigen zou in de wedstrijd die deze mooie titel opleverde.  "Een voorlaatste plaats: dat leek me nog het beste..."  Maar de verwachtigen werden ruimschoots overtroffen.  Hoewel Bieke er héél bescheiden bij blijft, voel ik toch dat ze fier is op deze prestratie.  Terecht!  Dit is de school uiteraard ook.  Het is een fijne onderscheiding voor deze school die zich toch wel tot de top in Vlaanderen rekenen mag.  Een student die haar of zijn talent ook nog weet te verzilveren, zet de school nog positiever in de kijker.  Bieke die les volgt in het zevende jaar Wereldgastronomie werkte een uniek concept voor een eigen restaurant uit.  Met het leuke idee dat ze naar voor bracht wist ze de jury te overtuigen.  Uit een dertigtal deelnemers kwam zij er als de beste uit!  Laat het me kort samenvatten: in het concept van Bieke zit muziek!  Letterlijk!

 

 

Van kindsaf was Bieke geboeid door koken...  Niet zozeer door haar ouders werd haar interesse hiervoor gewekt, alswel door haar oma.  Deze is nu natuurlijk heel erg trots op haar kleindochter.

Vanaf haar twaalfde trok ze naar COLOMplus. 

Zélf is Bieke vegetariër.  Ik frons effe de wenkbrauwen als ik dat hoor...  Hoe doet ze dat aan het fornuis?

 

Het is een bewuste keuze geweest.  Gemakkelijk ik sit niet altijd.  Maar ik ben dat overtuigd.  Ik respecteer wel ieders mening hierrond.  Niemand 'moet' mij hierin volgen.  Helemaal niet.  Ik maak trouwens graag goed biologisch vlees klaar voor vrienden en familie.  Maar het heeft ook te maken met hoe ik ecologisch wil werken.  Daarom ben ik ook graag aan de slag met dagverse en lokale producten die een korte keten hebben doorgemaakt.  Groenten dienen centraal te staan.

 

Duidelijk een jongedame die weet wat ze wil...

Naast de passie voor koken die haar deed kiezen voor deze beroepsrichting, is Bieke ook graag bezig met muziek  Ze speelt piano en gitaar. 

 

 

Koken en muziek: deze dingen die ogenschijnlijk ver uit mekaar liggen, brachten haar op het idee om toch op één of andere wijze te combineren.  Bieke begon hierover te dromen. 

En: dit idee werkte ze uit.

 

Voor de wedstrijd begon ik hiervoor te brainstormen en verder te borduren op dit idee.  Mijn restaurant zou in Mechelen gelegen zijn, en zou trendy moeten zijn, en je een 'goed-in-je-vel-gevoel' geven.  De naam die ik het wil geven is: MusEco.  En in de naam zit zowat alles vervat.  De streekprocucten en groenten zouden aangeleverd worden door bioboerderijen uit de streek rond Mechelen.  Mijn groenafval wil ik ecologisch verwerken.  Het zou naar een kippenboer of kinderboerdeij moeten gaan en de restjes wil ik verwerken in mijn keuken.  En daarnaast moet er ook 'muziek' in zitten'!

 

De favoriete quote van Bieke is: "Let your food be your medicine and your medicine be your food!"   Music is the medicine of the mind...: dit idee wil ze graag doortrekken in haar restaurant.  Werkelijk alles, van producten, menukaart, inrichting, tot men met personeel én randanimatie moeten in het kader van muziek staan!

 

En mijn restaurant zou ik willen starten in de buurt van het Mechels conservatorium - hét hart van het muziekonderwijs.  Misschien kan ik het wel onderbrengen in het conservatorium zelf?  Mechelen heeft ook heel wat met muziek.  Denk aan Maanrock, Parkpop, Festival van Vlaanderen, Musica Divina...  Een restaurant dat allerlei soorten van muziek een kans geeft en tegelijkertijd een muzikaal menu voorschotelt: het bestaat nog niet in deze stad...

 

Zo werkte Bieke haar idee uit.  En ze ging nog verder.  In het restaurant zou het gezelschap in een soort van 'muziekbox' de gerechten geserveerd krijgen, waarbij een muzieksommulier je bij je gerechtjes je het juiste stukje muziek zou aanraden.  Deze muziek zou dan per tafel via een aparte digitale muziekbox te horen zijn.  En daarnaast zouden ook concertmenu's worden aangeboden op zaterdagavonden.  Beginnende muzikanten zouden er kansen krijgen;  's Middags zou een klein vaststaand Prélude-menu geserveerd worden...

Ik luister geamuseerd... Origineel is het alvast.  Een muzieksommulier: best leuk!

Bieke is leergierig.  Geregeld gaat ze uit eten, en steelt ze ideetjes met de ogen.  In eigen land, maar ook in Nederland, Londen... Creatief is ze ook.  Voor het restaurant dat ze 'uittekende' voor de wedstrijd ontwierp ze menu's die in een platenhoesje zitten... en slaatjes en bijgerechtjes zouden geserveerd kunenn worden in bewerkte foodbestendige grammofoonplaten.  Dresseren zou ook gebeuren met muzikale details...

Dit en veel meer zat in haar voorgestelde masterplan.

 

Mevrouw Ingeborg De Cooman, directeur communicatie van de schoolgroep KITOS is er bij komen zitten...

 

We selecteerden Bieke voor deze wedstrijd eind juni.  Ze heeft er dus een deel van haar vakantie aan opgeofferd.  Op haar luie krent zat ze dus zeker niet.  Maar we geloofden in haar.  Ze is altijd hardwerkend.  Noem haar gerust een modelleerling.  Natuurlijk hebben we haar gecoachd, maar de ideetjes en de uitwerking zijn van Bieke.  Eind juli diende ze haar werk in en wat later kreeg ze de bevestiging dat ze bij de laatste drie was...

 

Bieke was er zelf door verrast.  Hierop had ze niet durven hopen.  Ze vond het gewoon een toffe ervaring.

 

Amai, oei... gewonnen? Ik?  Met drie in de finale.  Toen besefte ik dat ik een kans had.  En ja: ik behaalde dus de eerste plaats op de wedstrijd die in Antwerpen doorging.  Mijn klasgenoten vinden het ook erg tof voor mij.  De school is ook erg tevreden.  Ik ben blij dat ik op deze eerste wedstrijd waaraan ik deelnam al metten scoorde.

 

Dit doet misschien al dromen over de toekomst?  Want zo'n prijs op je palmares is toch erg bijzonder.

 

Ik bekijk het rustig.  Ik kreeg al een paar jobaanbiedingen, maar ik ben voorlopig nog erg gelukkig met mijn werk in brasserie A-mano in Rumst, waar ik al iets meer dan één jaar aan de slag ben naast mijn school.  Ik werk daar graag.  Trouwens, ik heb er ook mijn eerste stage gelopen. Ik wil daar nog verder ervaring opdoen, en dan zien we wel wat de toekomst brengt. In de horeca is er altijd wel werk te vinden.

 

Aan de titel van 'Beste Hotelschoolstudent' zijn twee mooie prijzen verbonden. 

Bieke mag nog tijdens dit schooljaar op gastronomische trendtour in Londen, en daarna mag ze ook nog naar Frankrijk, waar ze in Lyon met een Belgisch team mag deelnemen aan de prestigieuze Bocuse d'or wedrijd, onder leiding van Peter Goossens.

Dat is niet min.  Dit wordt voorzeker een leerrijke ervaring.

Ingeborg De Cooman:

 

En hiermee stopt het niet.  Bieke is eveneens geselecteerd voor deelname aan AEHT (European Association of Hotel & Tourisme schools) in november.  Dit is enkel voor de grootste hotelscholen bedoeld, waaronder onze school valt.  Dit jaar gaat dit door in het Nederlandse Leeuwarden.  In 2011 won daar ook al eens een student van ons goud in het kampioenschap pattisier (Thomas Vandenbroeck).  Nu is het aan Bieke om onze reputatie te verdedigen.  We vinden deelname hieraan belangrijk.  Het is goed dat onze leerlingen out of the box kunnen werken...

 

Zover zijn we echter nog niet.  Bieke mag nu nog nagenieten van de behaalde titel.  en haar stralende ogen vertellen dat ze dat zéker doet!  Proficiat!  Enne: misschien komt dat muzikale restaurant er wel ooit in Mechelen?  wie weet...