120ste tentoonstelling van Lucasgilde toont heel knap en divers werk

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Eergisteren ging de 120ste tentoonstelling van de Koninklijke Mechelse Lucasgilde van start.  Plaats van het gebeuren: de mooie expositieruimtes van het Cultuurcentrum aan de Minderbroedersgang.  En het moet gezegd: hier wordt méér dan kwalitatief sterk werk getoond.  Heel divers.  23 kunstenaars tonen hier knappe artistieke creaties.  En er is méér:  We krijgen er ook een aantal werken van Jean Baptist Coene te zien dat in het bezit is van een privé verzamelaar (Patrick De Greef).  J.B.Coene?  Wie mag dit wel zijn?  Wel: deze Mechelse kunstenaar werd geboren in 1861 en zou lessen volgen aan onze Academie die toen onder leiding stond van de bekende Willem Geets.  Later zou hij zélf ook leraar worden aan dezelfde Academie.  In 1866 stond hij aan de wieg van de Lucasgilde die gesticht werd door Willem Geets, die ook de eerste voorzitter zou worden.  Coene zou hem trouwens ook opvolgen als voorzitter in 1926.  Die functie bleef hij behouden tot aan zijn dood in 1946...

Gisteren bezocht ik de tentoonstelling, en hierboven poseren drie bestuursleden van de Lucasgilde: Daniël Breckpot, Peter Eyskens én Myriam Selleslagh - drie volbloed Maneblussers...

 

 

Deelnemers aan de expositie zijn in alfabetische volgorde:

Daniël Breckpot, Nicole Bruynseels, Hein De Belder, Francis Dehert, Liliane De Koninck, Peter Eyskens, Liliane Goossens, Frie Lavelli, Anne Mariën, Jo Op De Beeck, Daniëlle Raspe, Magda Resseler, René Rosseel, Myriam Selleslagh, Jef Sterckx, Mieke Tambuyzer, Leen Van Den Driessche, Ludo Van den heuvel, Chris Vanderstraeten, Lut Van Dievel, Carine Van Hee, Paula Van Hool, Marleen Van Impe.

 

 

(René Rosseel met een paar van zijn sculpturen)

 

De Koninklijke Lucasgilde is een kunstkring voor beeldende kunsten die werd opgericht door Willem Geets, de toenmalige directeur van de Academie.  De gilde is samengesteld uit werkende en steunende leden.

Jaarlijks wordt door de gilde een tentoonstelling georganiseerd welke de gelegenheid geeft een aantal van hun werken tentoon te stellen.

 

 

(Maria Resseler bij één van haar werken - olieverf op paneel)

 

(Magda met collega-kunstenares Mariëtte Teugels en haar echtgenoot Herman Smet)

(aquarel van Ludo Van Den Heuvel)

                                                                                                                                                                         

                                                    

 

Jean Baptiste Coene krijgt deze dagen ook zijn plaatsje tussen deze hedendaagse kunstenaars.

Vooral bekend werd hij om zijn romantische landschappen.  Toch schilderde hij ook composities met religieuze onderwerpen.  Talrijk zijn ook zijn portretten.

Naast het schilderen beoefende hij ook de grafiek en verschillende etsen van zijn hand werden geschonken als jaarlijkse premieplaat aan de leden van de Lucasgilde.

In de exposities van 1986 en 2011 ter ere van het 100-jarig en 125-jarig bestaan van de Lucasgilde werd er al werk van hem tentoon gesteld.  Dit gebeurde in samenwerking met de Dienst Musea van de Stad Mechelen.

Hier een paar werken of fragmenten van zijn werk dat op de expo te zien is:

 

 

De tentoonstelling is gratis te bekijken tot en met zondag 23 september in CC Mechelen.  Van dinsdag tot en met zondag van 14 uur tot 17 uur.

 

Zéker de moeite om eens langs te lopen!