Mechelse Barbara in Maastricht...

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Het is beslist geen aardigheid om waar ook ter wereld plots en vaak onverwacht, oog in oog te staan met Mechelse kunst.  Wie dus denkt dat ik in dit artikeltje iets unieks wil voorschotelen heeft het mis.  En toch: telkens als ik in binnenlandse, en méér dan frequent in buitenlandse musea, kerken of op welke locatie dan ook, geconfronteerd wordt met fraaie en kunstige staaltjes van Mechelse ambachtslui, schilders of beeldhouwers, dan kan ik nauwelijks een gevoel van onverholen trots onderdrukken.

Mechelse wandtapijten, albasten kunstwerkjes, kantwerk, goudleer...: het waren allemaal gegeerde producten van hoge artistieke waarde.  Je treft ze dan ook wijd en zijd aan.  Beeldhouwwerk uit onze stad vond méér dan een handvol gretige afnemers in de toenmalig bekende wereld.  Mechelse poppetjes - losstaand op zichzelf of als onderdeel van een retabel of Besloten Hofje, werden hier te plaatse vervaardigd voor de export.  In de Nederlandse stad Maastricht, net over de grens, bewonderde ik eerder al tal van Mechelse kunstvoorwerpen in het Bonnefantenmuseum.  Ik maakte er vorig jaar een stukje over.  Nu ontdekte ik weer wat nieuws: in de impostante Sint-Servaasbasiliek, wordt in de rijke schatkamer een prachtig gepolychromeerd houten beeldje bewaard: 15de eeuws en in onze Dijlestad gesneden.  Het stelt de Heilige Barbara voor, een martelares die zou geleefd hebben in de derde eeuw na Christus...

 

 

Méér dan eender welk kostbaar kunstvoorwerp in de schatkamer, wist dit beeldje mij te ontroeren.  Misschien ligt het wel aan mijn Mechels chauvinisme.  Dat zal je wellicht denken.  En héél zéker speelt dit mee.  Dat kan ik niet verstoppen.

Toch vond ik deze Barbara erg fascinerend: in de fraaie vormgeving van de kledij die harmonieus in plooien valt...Maar nog meer door de uitdrukking van het gelaat.  Een dromerige blik, rustig, beschouwend...

Ja: er zijn méér van deze Mechelse beeldjes of poppetjes aan te treffen in Noord en Zuid.  Een unicum is dit dus niet.

Maar toch kon ik het niet nalaten om onze Mechelse Barbara even een podiumplaatsje te geven.  Doet het ook jouw Mechelse hart wat sneller kloppen misschien?  Ga haar maar eens goeiedag zeggen als je toevallig die richting uitgaat...