Maanrock 2018, dag 3: Maanrockrally, familiedag en Mechelen Hiphopstad

Maanrock 2018 is toe aan dag 3 Het weer laat het wat afweten, maar dat kan de pret niet drukken. Mechelen beleefde een recordeditie met zo’n 125 000 toeschouwers voor de verschillende podia in de binnenstad. Ook vandaag zette uw verslaggever zijn ontdekkingstocht op Maanrock voort …

Op het Apart Podium aan het Cultuurplein start vandaag de finale van de Maanrockrally 2018. Uit 388 inzendingen werden 21 bands geselecteerd die in het voorjaar tijdens de voorrondes het beste van zichzelf gaven. Uiteindelijk werden er zeven finalisten geselecteerd die het vandaag tegen mekaar moesten opnemen. Hoofdprijs is een plaatsje als openingsact op het Hoofd Podium op Maanrock editie 2019.

Crooked Steps  uit Gent mag met hun energieke blues-rock de spits afbijten. Eén gitaar en één set drums, meer is er niet nodig om ons bij de les te krijgen.

Vervolgens stapte Yokan het podium op. Deze vijfkoppige groep ging tot voor kort nog als ‘Jay and The Coffee’ door het leven. Hun eclectische pop en goede zanger bewezen een plaatsje op dit podium waard te zijn.

Larssen. nam ons dan weer mee op hun trip van donkere electro pop en groezelige beats.

Linde bracht ons neofolk met zang die echo’s oproept van Mongoolse en fado-invloeden. Dit was echt wel een apart optreden …  een bijna bovenaardse stem, krachtig en toch breekbaar. Goede teksten die gevangen worden in een contrasterend gitaarspel … lang geleden dat uw verslaggever nog eens zo onder de indruk was van een zangstem.

P.∆.N.T.H.E.R speelt donkere synthpop met fragiele zang over 80s electronica. Zangeres Lauve en multi-instrumentalist Fab DuBard hebben al verschillende watertjes doorzwommen, en dat is aan dit nieuwe project duidelijk te horen. Om in de gaten te houden!

Voor een stevige portie nineties Hip-Hop moet je bij Skope B zijn. Deze MC bracht samen met zijn liveband een hiphopfeestje. Veel ‘y’all’ s én een goede zangeres.

L'Itch uit Mechelen mocht deze finale afsluiten met een potje stevige en energieke gitaren, én met een stevige fanbase voor het podium. Uw verslaggever zijn zondagavond kon toen al niet meer stuk.

Op het einde van de avond werd P.∆.N.T.H.E.R tot winnaar van de editie 2018 uitgeroepen. Iets om naar uit te kijken op de editie 2019, maar dan op het Hoofd Podium.

P.∆.N.T.H.E.R, winnaar Maanrockrally 2018

 

Tijdens de Maanrockrally-finale viel er op de andere podia natuurlijk ook nog genoeg te beleven en te genieten.

Iedereen kent Laura Tesoro wel van haar Eurovisiesongfestival-deelname enkele jaren geleden. Ook haar tv-werk maakte haar tot een publiekslieveling. Met hits als ‘What's The Pressure’, ‘Higher’ en ‘Beast’, maar ook haar hedendaagse interpretaties van funky en poppy klassiekers, bracht ze de Grote Markt naar een kookpunt.

Nadat de originele ABBA al meer dan vijfendertig jaar geleden voor het laatst op een podium stond, zijn er sinds kort geruchten over een reünie-tournee, met hollogrammen wel te verstaan in plaats van het originele viertal. Tot het zover is kunnen we met een gerust hart terecht bij Abba Gold voor de fantastische songs die iedereen kan meezingen: ‘Mamma mia’, ‘Dancing queen’, ‘Waterloo’, … De hele Grote Markt werd een heuse karaoke-bar die tot ver buiten Mechelen te horen was.

Op het Feest Podium kwamen de mannen van Goe Vur In Den Otto de Ijzerenleen een stevige portie metal, hard rock en punk serveren. Johnny Jailbait en Pete da Bomber  willen maar één ding: ‘to steal your soul with some powerful rock’n’roll.

Op het Hoofd Podium staat ondertussen Rob de Nijs, de éminence grise van de Nederlandse zangers van de Lage Landen. Al meer dan 55 jaar is hij een vaste factor binnen de Nederlandse popmuziek.

Veertig jaar toeren ze al en stonden ze op vermaarde podia, zoals T/W, en nu staan ze op het Hoofd Podium om hun jubileum te vieren. De Kreuners hebben er duidelijk weer zin in, en ook het massaal opgekomen publiek maakt, ondanks de felle regenbuien, duidelijk dat ze de band nog lang niet vergeten zijn. ‘Layla’, ‘Nee-Oh-Nee’, ‘Ik dans wel met mezelf’ van Generation X (met Billy Idol), … het gaat er in als zoete koek.

Op het Apart Podium sluiten het collectief Zero Quinze de festiviteiten af, met pure Mechelse hiphop. Maar dit slotoptreden is ook het begin voor ‘Mechelen Hiphopstad’.

In 2018 viert 015 Mechelen haar rijke hiphopverleden, want al vanaf het prille begin speelt de hiphopstad aan de Dijle een pioniersrol in de Vlaamse hiphopscene

En wie beter dan  DISCOBAAR A MOEDER om een orgelpunt te zetten op een alweer fantastische editie van Maanrock. Het legendarisch Antwerpse DJ-duo had hun platenbakken vol 45-toeren plaatjes meegebracht om er een groots feest van te maken. Want ‘niemand ga zich vervelen, als de Ras en de Schele ploatjes gon spele!

Maanrock 2018 zit er weer op.

Afspraak in 2019 voor een nieuwe editie van het grootste gratis stadsfestival in Vlaanderen, want ook dan zal 'de Zomer van Mechelen zijn'!

 

Teksten en foto's: Tricky Troostie