Hoe het was en hoe het is...

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

We kunnen natuurlijk een hele jeremiade afsteken om het jammerlijke feit dat men ooit onze mooie groentenhal afbrak om plaats te maken voor een betonnen monoliet die men  megalomaan 'Euroshopping' doopte.  Het kan.  Het is spijtig dat deze 19de eeuwse gietijzeren markthal de tand des tijds niet wist te weerstaan (gelukkig onderging zijn kleinere broertje, de iets verderop in de Huidevettersstraat gelegen Vleeshal, niet hetzelfde lot).  Maar het zijn vijgen na Pasen.  De klok kan niet meer worden teruggedraaid. Wat wél kan is met durf en doorzicht het terrein zorgvuldig bekijken - evalueren, en opnieuw creatief invullen.  Dat gebeurde in en om de Botermarkt.  De Euroshopping, iets té lang betiteld als stadskanker, ging tegen de grond, en het al even ruim bemeten, maar toch 'luchtiger' geheel van het Klarenhof kwam in de plaats.  Estetisch en functioneel toch een héle verbetering.  Ook de Botermarkt zelf werd grondig aangepakt.  De zielige fontein die er stond werd vervangen door de opnieuw opengelegde Koolvliet (akkoord, ze volgt niet helemaal de historische bedding...), en deze werd doorgetrokken in de Muntstraat, wat deze doordeweekse straat ook een heropleving bezorgde...

 

Voorheen leken passanten niet geneigd verder te lopen dan de Boucherystraat en de shopping...  Nu nodigt de terug boven water gekomen vliet om nieuwsgierig de Muntstraat te bewandelen.  Die straat kent een ware metamorfose.  In de eerste plaats komt dit door het Klarenhof dat weer leven brengt in de buurt.  Er wordt weer gewoond in deze stadswijk.  En graag gewoond!  Nieuwe appartementen verrezen ondertussen aan de overkant op de hoek met de Rik Woutersstraat...  Hotel Virix werd er stijlvol neergepoot en binnen afzienbare tijd wordt het stukje vliet dat nu al zichtbaar is doorgetrokken naar de Zakstraat.  Een wijk krijgt weer ademruimte en is een aangename schakel geworden naar de Veemarkt toe, met leuke extra's als de Rik Wouterstuin, én binnenkort de lang verwachte opening van de mercado!

De Boucherystraat profiteert nu ook van de heraanleg van de buurt.  Hier diende men even langer te wachten, maar het geduld loonde.

Enne: ook is het aangenaam kuieren van de Leermarkt tot aan de Kruidtuin met zijn eveneens gerenoveerde toegang.

De Botermarkt is een plaatje geworden. Een plein met weinig tot geen markante gebouwen ziet er fraaier uit dan ooit.  Kinderen stoeien op deze zomerse dagen in de steeds verspringende fonteinen en het is aangenaam terrassen aan de vliet.  Een pluspunt is de toevoeging van waterplanten.  Het gebeurde pas onlangs, en het geeft een ongelooflijke meerwaarde.  De reacties van Mechelaars en toeristen zijn erg lovend.

Mensen hebben de neiging om snel te vergeten... In een nog niet zo ver veleden was de Botermarkt een plein om weinig fier op te zijn.  De Botermarkt wordt nu helemaal anders ervaren.  Kan je je nog voor de geest halen hoe het er voordien uitzag?

 

(een grote banner met historische foto op één van de handelspanden toont het plein hoe het er uitzag met de Groentenhal...)

(de eerbare poging om het plein wat aangenamer te maken... Een tijdsbeeld...)

(het lot van de Euroshopping is bezegeld...)

(het openleggen van de vliet...)

En zo ziet alles er nu uit...

Een hele verbetering...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'Water in de straate, vanaan de Staasse tot an 't Seminare..."

Zo klonk het ooit in een ver verleden.  Zo wordt het stilaan weer.  Niet alleen wordt het wandelen en wonen in de binnenstad er aantrekkelijker door: het is bovendien mooi meegenomen voor de verbetering van ons leefmilieu.  Onze stenen steden snakken naar verkoeling door water.  Het brengt de temperatuur van onze steden toch een ietsje-petietsje naar beneden...  Vele druppels op een hete plaat gaan uiteindelijk toch het verschil kunnen maken.

Ondertussen genieten maar...

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlietenplan 1908. Loop van de Koolvliet ná de bouw van de groentehal want vóór de bouw van de overdekte groentehal in 1870 werd de Koolvliet verlegd richting Muntstraat, vandaar die "knik" op het kruispunt Leer- en Botermarkt. 

Loop Koolvliet in 1858 (Kadasterplan Popp) en de Huidevettersstraat was nog niet doorgetrokken tot in de Blaasbalgstraat.